Zonder te remmen: grandioze Evenepoel haalt met succesaanval van 155 (!) km revanche in Vuelta Wielrennen
Wielrennen

Zonder te remmen: grandioze Evenepoel haalt met succesaanval van 155 (!) km revanche in Vuelta

Zonder te remmen: grandioze Evenepoel haalt met succesaanval van 155 (!) km revanche in Vuelta

Remco Evenepoel heeft op onnavolgbare wijze uitgehaald in de veertiende rit van de Vuelta a Espana. De Belg reed 155 (!) kilometer volle bak in de aanval, daags na zijn offday richting de Col du Tourmalet. Een nummertje van jewelste, zo moeten we het gewoonweg noemen.

Na de clean sweep van Jumbo-Visma was het uitkijken naar hoe de veertiende rit zich zou ontvouwen. In eerste instantie waren er natuurlijk de startinterviews, waarin Evenepoel duidelijk aangaf dat hij de teleurstelling van vrijdag op de fiets weg wilde spoelen. De Belg staat inmiddels op 27 minuten en dat zou hem in theorie alle ruimte moeten geven, welke ze hem bij de leidende ploeg Jumbo-Visma ook wel wilde geven.

Evenepoel maakt er harde openingsfase van

Evenepoel zette zijn ambities direct vanuit de kracht bij. Na een eerste poging van Thomas De Gendt pakte de Belgisch kampioen gretig over en dat stopte het eerste wedstrijduur eigenlijk niet. Tot aan de voet van de eerste beklimming van de buitencategorie in deze rit, de Hourceres, moesten er vijftig vlakke kilometers afgerond worden. Deze werden in één uur er doorheen geranseld, met name door de pogingen van Evenepoel en co.

Uiteindelijk ontstond er na dertig kilometer een kopgroep met naast Evenepoel ook bekende namen als Damiano Caruso (Bahrain Victorious), Lennard Kämna (BORA-hansgrohe), Michael Storer (Groupama-FDJ), Rui Costa (Intermarché-Circus-Wanty) en Romain Bardet (DSM-firmenich). Deze groep kreeg in eerste instantie één minuut voorgift, met name door de werken van de jongens van UAE-Team Emirates. Mattia Cattaneo had als luxehelper van Evenepoel ondertussen de oversteek gemaakt.

Zonder te remmen: grandioze Evenepoel haalt met succesaanval van 155 (!) km revanche in Vuelta

Net voor de voet van de Hourcere leek UAE ploeg de handdoek in de ring te werpen, maar dat was buiten Domen Novak gerekend. De sterke Sloveen zette zich op de Hourceres aan hoog tempo op kop, waar ook de mannen van Jumbo-Visma wel trek in hadden. Jan Tratnik, Attila Valter en ook Dylan van Baarle stoken een handje toe en zo kregen we plots een heel andere situatie in deze etappe, die met de minuut interessanter werd.

De vier minuten die Evenepoel en co net voor de beklimming kregen van de troepen van Jumbo-Visma, werden zo weer gereduceerd tot net iets meer dan drie. Grootste slachtoffers van het tempo in de openingsfase waren Hugh Carthy (EF Education-EasyPost, de elfde van het klassement), Groupama-FDJ-troef Lenny Martinez en Jumbo-Visma-helper Wilco Kelderman.

Evenepoel lijkt doel te maken van bollentrui

Voorin had Evenepoel ondertussen al een ander doel voor zichzelf: de Belg pakte met een ferme spurt de punten bovenop de Houchere, waarmee hij zich leek te richten op de bollentrui. De troepen van UAE-Team Emirates kwamen drie minuten later boven op die klim, waardoor het nog all to play for was. Evenepoel merkte dat ook en trok dan maar met Bardet door in de afzink. Twee goede dalers, die direct wegreden van de medevluchters. In de achtergrond kwam Jumbo-Visma-renner Tratnik in diezelfde afzink ten val.

Evenepoel en Bardet liepen in aanloop naar de tweede grote beklimming van de dag, de Puerto de Larrau, uit naar een voorsprong van vier minuten op het peloton. De twee vonden elkaar duidelijk, daar ze ook een waterfles deelden en elkaar moed toespraken tijdens de gezamenlijke onderneming. UAE-Team Emirates leek zichzelf ondertussen dood te doen, daar Marc Soler vroeg in moeilijkheden kwam. Desondanks volgde er een aanval van Juan Ayuso, die echter geen ruimte kreeg. Vervolgens ging Emanuel Buchmann maar op kop rijden, in deze tactisch toch al niet superlogische etappe.

Even later was het dan toch Robert Gesink die op kop mocht rijden, waarmee de orde hersteld leek. De voorsprong van Evenepoel en Bardet naderde ondertussen de zes minuten, waarmee het duidelijk werd dat zij mochten strijden om de dagzege. En zo kabbelde de koers voort richting de niet al te steile slotklim, waar de twee koplopers met negen minuten voorsprong om de zege mochten strijden...

Evenepoel reed zonder op of om te kijken door, waarbij Bardet geen moment gevraagd werd om zijn deel van het werk te doen. Op vier kilometer van de top van de slotklim brak de Fransman, die bevestigend knikte naar zijn rivaal: 't is voor jou. In tranen kwam Evenepoel vervolgens over de meet, wetende dat dit de ultieme revanche was. De klassementsrenners volgden goed acht minuten later, zonder schommelingen voor de algemene rangschikking.

Uitslag etappe 14 Vuelta a Espana 2023

Results powered by FirstCycling.com

Lees etappe 14 Vuelta a Espana 2023 terug in ons liveblog

Let op: laadt de liveblog even niet? Druk dan op F5 of refresh uw pagina!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws