Lutsenko grijpt macht in Turkije op Babadag-klim die Zoncolan, Angliru en Ventoux doet verbleken Wielrennen
Wielrennen

Lutsenko grijpt macht in Turkije op Babadag-klim die Zoncolan, Angliru en Ventoux doet verbleken

Lutsenko grijpt macht in Turkije op Babadag-klim die Zoncolan, Angliru en Ventoux doet verbleken

Alexey Lutsenko (Astana) heeft de koninginnenrit van de Ronde van Turkije naar zijn hand weten te zetten. Op de extreem zware beklimming naar Babadag (18,4 kilometer aan 10,3 (!!!) procent gemiddeld) was hij ontegenzeggelijk de beste klimmer.

Arme renners: is het 10 oktober, moet je nog even de zwaarste beklimming van het wielerjaar op. Puur afgaand op de percentages kunnen zelfs iconische bergen als de Monte Zoncolan, Angliru en Mont Ventoux amper op tegen de beestachtige berg in Turkije.

Met Jasper Philipsen, die op Instagram al zijn verbazing toonde over de slotklim die hij moest gaan betwisten, in de leiderstrui stapte het peloton op voor de 104 kilometer lange etappe. Ook Mark Cavendish toonde op social media dat hij er nou niet bepaald naar uitkeek, bij zijn rentree na zijn crash in de Tour de France.

Enfin, enkele andere mannen begonnen moet koersen alsof ze niet meer naar Babadag moesten. Umberto Poli (Novo Nordisk), Robigzon Oyola (Team Medellín) en Oliver Mattheis (BikeAid), met bergtrui Lennert Teugels (Bingoal) en Tobias Nolde (P&S Benotti) in de achtervolging. Zij begonnen dan uiteindelijk ook met voorsprong aan de slotklim.

In het peloton was het BORA-hansgrohe dat de handschoen oppakte, na een aanval van Alexis Guerin (Bingoal-WB) vanaf de voet. De Duitse formatie hield Ben Zwiehoff en Florian Lipowitz van voren, wat op elf kilometer van de meet verrassend genoeg leidde tot het lossen van topfavoriet Jay Vine, juist de man van de watts per kilogram bergop. Het Astana Qazaqstan Team-duo Lutsenko en Harold Tejada kon wel volgen.

Dit viertal hield elkaar eigenlijk de hele beklimming in de greep, daar het op de bijzonder steile percentages vrij moeilijk verschil maken was. Richting de laatste kilometers, wat nog steeds een eeuwigheid duurde, reden Zwiehoff en Lutsenko dan toch weg. In de slotkilometer liet de Kazach zijn Duitse opponent vervolgens achter zich, om de zege te grijpen in een tergend lange slotkilometer. Zwiehoff werd op twaalf seconden tweede, maar we denken vooral nog aan sprinters die deze beklimmingen in de achtergrond op moeten.

Uitslag etappe 3 Ronde van Turkije 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws