Van der Poel sprint overtuigend naar zege in eerste etappe Arctic race of Norway Algemeen nieuws

Van der Poel sprint overtuigend naar zege in eerste etappe Arctic race of Norway

Door Ward Hilhorst 15 augustus 2019 | 17:26


Mathieu van der Poel heeft de eerste leiderstrui in de Arctic race of Norway gewonnen door de eerste etappe op zijn naam te schrijven. Vanuit een groep van 33 mannen was hij de sterkste in de sprint. Nadat Steven Cummings net voor de streep werd teruggepakt, was Van der Poel ruim te sterk voor Danny van Poppel.

Vroeg in de koers brak het peloton min of meer in tweeën. Een enorme kopgroep van 33 mannen, waaronder Warren Barguil, Lilian Calmejane, Cummings, Amund Gröndahl Jansen, Alexey Lutsenko, Van Poppel, Van der Poel en Pascal Eenkhoorn. Deze mannen kregen een voorsprong van rond de minuut. Cummings maakte een doel van de bergtrui, hij wist daarvoor alle punten binnen te halen.

Met nog 23 kilometer te gaan deelde Lutsenko een prik uit. Hij kreeg Calmejane, Cummings en Eenkhoorn mee, maar Barguil reed het gat vrijwel alleen dicht. Lutsenko haalde met zijn aanval wel vier bonificatieseconden op. Vanaf dat moment controleerde voornamelijk Astana de koers. De snelle mannen in de groep roken hun kans. Van der Poel, een van die snelle mannen, had het nadeel dat hij geen ploeggenoten bij zich had. Voor Van Poppel was dat een heel ander verhaal, Jumbo-Visma was met vier man goed vertegenwoordigd.

Van der Poel grijpt naast bonificatieseconden

Op tien kilometer van de streep lagen er weer bonificatieseconden. Weer was het Lutsenko die de snelste was. Van der Poel werd vierde in de tussensprint, waardoor hij net geen seconden greep. Met acht kilometer te gaan plaatste Cummings een aanval. Barguil, Magnus Cort Nielsen en Floris De Tier wisten de aansluiting te maken. Cummings was zelf de enige die door wilde rijden, voor de andere mannen was dat niet aan de orde.

Nadat Gröndahl Jansen ook de sprong had gewaagd, was het Van der Poel die het gat dichtreed. Cummings viel direct weer aan. Astana, Jumbo-Visma en Barguil verdeelden het kopwerk om te proberen hem terug te halen. Cummings gaf zich niet zomaar gewonnen, en deed zijn uiterste best om weg te blijven. Barguil gaf het op, dus was het aan De Tier, Jansen en Eenkhoorn om ervoor te zorgen dat Van Poppel voor de winst kon gaan strijden.

De voorsprong van de Brit werd alleen maar groter, naarmate de finish dichterbij kwam. De treinen van Astana en Jumbo-Visma rookten zich op, en het was razend spannend of Cummings het tot het einde zou gaan redden. Uiteindelijk was de sprint al ingezet toen het klaar was voor Cummings. Van der Poel was oppermachtig en pakte zo de eerste leiderstrui. Achter hem werd Van Poppel tweede.

Uitslag etappe 1 Arctic Race of Norway

1. Mathieu van der Poel
2. Danny van Poppel "
3. Andrea Pasqualon
4. Benjamin Declercq
5. Krists Neilands
6. Jordi Warlop
7. Enrico Gasparotto
8. Markus Hoelgaard
9. Alexey Lutsenko
10. Franck Bonnamour

Klassement na etappe 1 Arctic Race of Norway

1. Mathieu van der Poel
2. Alexey Lutsenko +0.03
3. Danny van Poppel +0.04
4. Andrea Pasqualon +0.05
5. Markus Hoelgaard +0.06
6. Amund Gröndahl Jansen +0.07
7. Magnus Cort +0.08
8. Krists Neilands +0.09
9. Benjamin Declercq +0.10
10. Jordi Warlop "

(Foto: Proshots)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws