Danny van Poppel

Dit is de pagina over Danny van Poppel. De Nederlander is één van de beste sprintaantrekkers in het peloton. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Van Poppel en houdt tevens zijn biografie bij.  

Danny van Poppel

Van Poppel debuteert in Tour de France met derde plek

Danny van Poppel werd op 26 juli 1993 geboren in Moergestel en is de zoon van voormalig sprinter Jean-Paul van Poppel. Met de winnaar van negen sprintetappes in de Tour als vader was het niet vreemd dat Danny zich tot een talentvolle sprinter ontwikkelde. Als 19-jarige werd hij in 2013 professional bij Vacansoleil-DCM en reed hij meteen de Tour de France. In de openingsetappe eindigde hij in de sprint als derde, waarna hij voor een dag de witte jongerentrui mocht dragen. 

Na het stoppen van Vacansoleil zette Van Poppel zijn loopbaan voor bij Trek Factory Racing. Ook daar kreeg hij zijn kansen als sprinter. In zijn tweede jaar voor de ploeg won Van Poppel de slotrit in de Ronde van Wallonië, waar hij op een kort kasseiklimmetje Philippe Gilbert op eigen bodem uit het wiel knalde. In het najaar van dat seizoen (2015) trok de Nederlander naar de Vuelta a España waar hij in de twaalfde etappe met aankomst in Lleida de massasprint won. 

Van Poppel slaagt niet bij Sky en LottoNL-Jumbo

Aan het eind van dat jaar werd Van Poppel opgepikt door Team Sky. De samnwerking bleek geen groot succes. Van Poppel boekte een paar zeges in kleinere koersen, maar wist in de grotere koersen zich niet te vestigen als sprinter. Bovendien kreeg hij in een ploeg die mikte op het klassement in de grote rondes geen kans om deel te namen aan de Giro, Tour of Vuelta. Eind 2017 vertrok Van Poppel dan ook bj de ploeg.

De sprinter keerde terug in Nederlandse dienst bij LottoNL-Jumbo. Daar kreeg hij kansen als sprinter en klassieke renner. In zijn eerste jaar spurtte Van Poppel naar ereplaatsen in zowel de Giro als de Vuelta. In allebei de rondes bleek een tweede plek het hoogst haalbare resultaat. Van Poppel bleek net dat beetje extra te ontberen om zich te scharen onder de topsprinters.

Van Poppel blijkt wereldtop als sprintaantrekker

De volgende werkgever voor Van Poppel was in 2020 Circus-Wanty Gobert. Ook daar kon hij de rol van afmaker in de grote koersen niet waarmaken. Van Poppel besloot zodoende eind 2021 te verkassen naar BORA-hansgrohe om zich te schikken in de rol van sprintaantrekker voor Sam Bennett. Die rol bleek hem uitstekend te liggen. Van Poppel bracht de Ier in perfecte posities om het af te werken. Waar Bennett aanvankelijk door vormgebrek het niet kon afmaken, beloonde hij de lead-outs van Van Poppel wel in de Vuelta met twee ritzeges

Van Poppel bleek als sprintaantrekker niet alleen belangrijk voor Bennett, maar ook voor Fabio Jakobsen. De twee reden samen op het EK wielrennen in München. Jakobsen kreeg als één van de topfavorieten een geweldige lead-out van Van Poppel, waarna hij naar de Europese titel knalde. 

danny van poppel fabio jakobsen

Zodoende begon de Nederlander als één van de beste spurtaantrekkers aan het seizoen 2023, maar kopman Bennett kon niet mee in die flow. Op die manier moest Van Poppel het alsnog zelf doen in de koersen die er toe deden, wat hij alleraardigst deed. Hij werd negende in Gent-Wevelgem en won Rund um Köln, waarna hij met Jordi Meeus als nieuwe sprinter naar de Tour werd gestuurd. De Belg verraste daar op de slotdag vriend en vijand door de laatste rit in Parijs te winnen. 

In het najaar sijpelde vervolgens het bericht naar buiten dat Bennett de ploeg zou gaan verlaten, waardoor Van Poppel zijn eigen kans weer mocht gaan in de koersen die ertoe deden. Hij werd tweede in de BEMER Cyclassics, derde in de Deutschland Tour, won een etappe in de Britain Tour en reed zo een klasse najaar, waardoor het een logische zet was van BORA-hansgrohe om zijn contract op te waarderen. In 2024 rijdt hij rond met spurter Sam Welsford - die overkwam van DSM - in zijn spoor. 

Danny van Poppel News

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments