Lutsenko troeft Barguil af in zenuwslopende Arctic Race, Hoelgaard pakt rit Algemeen nieuws

Lutsenko troeft Barguil af in zenuwslopende Arctic Race, Hoelgaard pakt rit

Door Yob Hillewaert 18 augustus 2019 | 18:16


Alexey Lutsenko heeft de Arctic Tour of Norway gewonnen. De rit werd een prooi voor Markus Hoelgaard. De Noor van Uno-X muisde er in de slotfase vandoor en wist Amund Grondahl Jansen nog nipt voor te blijven. Alexey Lutsenko bestookte in de achtergrond gele trui Warren Barguil, het lukte de Kazach overtuigend de groepssprint te winnen, waardoor hij een seconde voor Barguil geplaatst werd in het rittenklassement. Gevolg? Lutsenko en niet Barguil wint de Arctic Race of Norway.

De vierde etappe in de Arctic Race of Norway (Lodingen-Narvik) was een heuvelrit. Jimmy Janssens, Mads Würtz Schmidt, Kristian Aasvold en Lucas Eriksson vertegenwoordigden een interessante vluchtpoging in de tweede helft van de race. Zij werden op dertig kilometer van de meet ingerekend. Toen kon het spel echt beginnen. Lutsenko vertrok namelijk met een achterstand van slechts drie seconden op Barguil in het klassement.

Lutsenko en Barguil besluiten eindzege met secondenspel

Op dertien kilometer van de finish schudde Wanty-Gobert aan de boom. Eerst met Odd Christian Eiking, daarna met Loïc Vliegen. De Waalse Belg deed het peloton splitsen, nog een dertigtal renners zou meedoen voor de etappezege.

Net als Eiking, de winnaar van gisteren, verdedigt Vliegen geen goed klassement, maar toch kreeg hij geen vrijgeleide in het peloton. Dan maar de beurt aan Ilnur Zakarin om op kousenvoeten weg te rijden. Lang reed de Tataar niet aan de leiding, want vlak na de plaats van demarreren wou Lutsenko koste wat het kost voorin zitten. Er lag namelijk een bonificatiesprint. Lutsenko ging voorbij de Rus, die inhield. Als hij nu derde zou finishen in de rit, zou hij gelijkgesteld worden met Barguil in het klassement.

Van der Poel hoopgevend, maar haakt af

Met nog zeven kilometer te gaan werd het te lastig in het peloton voor Mathieu Van der Poel. Hij zat nog in het groepje van dertig renners, maar iets toen het peloton op de laatste klim verder werd uitgedund, moest de Nederlander passen. Toch liet hij hoopgevende signalen zien. Lutsenko en Barguil werden onderaan de klim weer bijgehaald.

Markus Hoelgaard kreeg intussen een kleine voorgift cadeau van het peloton. De Noor van Uno-X eindigde gisteren als achttiende en stond niet ver in het klassement, maar hield vooral de ritzege in gedachten. Niemand leek te achtervolgen, in het peloton viel het wat stil. 

Hoelgaard houdt stand en Lutsenko verdappert

Lutsenko, de tweede in het klassement, ging net voor de top opnieuw aan. Vanaf daar lag enkel nog een afdaling te wachten. De gele trui, Warren Barguil, leek niet meer fris te zitten, maar toch kon hij zijn wagonnetje aanhaken. Lutsenko wist niet te ontsnappen. In de afdaling was het vervolgens Lilian Calmejane die ridder of mis speelde.

Lutsenko smeet zich als een steen naar beneden om het dan maar met de Fransman te proberen, maar de twee raakten niet weg. Opnieuw viel het stil, wat in het voordeel was van de dappere Noor. Op een kilometer van de meet leek Hoelgaard de rit te gaan winnen, maar het spande er nog erg om. Amund Grondahl Jansen kwam nog gevaarlijk dichtbij vanuit het peloton, maar hij strandde aan het achterwiel van Hoelgaard. 

Verderop moest Lutsenko niet enkel de bonificaties nemen om het klassement nog te winnen, Barguil moest ook op een gaatje finishen. En dat deed hij ook, dankzij een langgerekte sprint wist niemand zijn achterwiel te volgen. Barguil schudde nog alles wat hij had uit de benen, maar werd toch op een seconde geplaatst. Lutsenko wint zo met een seconde het klassement, zijn tweede eindoverwinning in een 2.HC-race van het seizoen, nadat hij vroeg op het jaar al de Ronde van Oman won.

Uitslag etappe 4  Arctic Race of Norway
1. Markus Hoelgaard
2. Amund Grondahl Jansen + 0.00
3. Alexey Lutsenko +0.03
4. Warren Barguil +0.04
5. Kristian Sbaragli "
6. Lilian Calmejane "
7. Enrico Gasparotto "
8. Ilnur Zakarin "
9. Krists Neilands "
10. Sindre Skjostad Lunke "

Eindklassement Arctic Race of Norway
1. Alexey Lutsenko
2. Warren Barguil +0.01
3. Krists Neilands +0.19
4. Lilian Calmejane + 0.23
5. Hugo Houle +0.40
6. Sindre Sjostad Lunke +0.42
7. Markus Hoelgaard +0.43
8. Amund Grondahl Jansen +0.51
9. Enrico Gasparotto +0.53
10. Steve Cummings +1.12

(Foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws