Warren Barguil

Dit is de pagina over Warren Barguil. De Fransman komt momenteel uit voor het team van Arkéa-Samsic. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Barguil en houdt tevens haar biografie bij. 

Warren Barguil

Barguil begint op jonge leeftijd met BMX

Warren Barguil is geboren op 28 oktober 1991. De Fransman is geboren in het plaatsje Hennebont en maakte kennis met het fietsen op zevenjarige leeftijd. Na zes jaar op de BMX maakt hij de overstap naar het wielrennen. In zijn eerste jaar als junior wint hij verschillende tijdritten, waaronder het Bretagne-kampioenschap in zijn categorie. In 2009 pakt hij veel overwinningen, waaronder de titel van Frans juniorenkampioen. 

In 2010 maakt Barguil de overstap naar de beloften. Hij vertegenwoordigt het nationale team in de Ronde van Savoye, hoewel hij slechts achttien jaar is. Tegelijkertijd studeert Barguil nog en behaalt hij een diploma als assistent bedrijfsbeheer. In 2011 wint hij met de trui van het Franse nationale team de zevende etappe van de Tour de l'Avenir. 

In 2012 besluit hij zich aan te sluiten bij CC Étupes. Bij dit team boekt hij veel overwinningen. Zijn trainer is dan Julien Pinot, de broer van Thibaut Pinot. Aan het einde van het jaar mag hij op stage bij het Argos-Shimano-team. Tijdens de Tour de l'Avenir wint hij de vierde etappe en neemt hij de leiding in het algemeen klassement over. Vervolgens wint hij nog het algemeen klassement, het puntenklassement en het bergklassement.

Barguil wint meteen in eerste grote ronde

In 2013 sluit hij zich officieel aan bij Argos-Shimano. In zijn eerste jaar maakt hij meteen veel indruk. Zo wint hij de dertiende etappe in de Ronde van Spanje. In deze heuveletappe komt hij zeven seconden eerder over de streep dan een groepje met achtervolgers. Barguil ging een aantal dagen later verder met waar hij gebleven was. In de zestiende komt hij solo over de finish en wint zo zijn tweede etappe in een grote ronde. Als beloning voor een sterk debuut in de Vuelta, wordt de Fransman opgeroepen voor de wegwedstrijd van het wereldkampioenschap in Florence. Helaas moet hij zich wegens een blessure hiervoor terugtrekken. 

Barguil had in 2014 zijn zinnen gezet op de Tour de France. Hier werd hij uiteindelijk niet voor geselecteerd. Even leek het erop dat de Fransman zo teleurgesteld was dat hij zijn zinnen had gezet op een vertrek. Hier kwam het uiteindelijk niet van en hij gaat van start in de Ronde van Spanje. Hier weet hij uiteindelijk als achtste te eindigen in het klassement. Maar liefst elf minuten en vijftig seconden achter winnaar Alberto Contador. Dit jaar deed Barguil wél mee met het WK op de weg. Hij wist uiteindelijk als negentiende over de streep te komen. Hij sluit het seizoen af met een zesde plaats in het eindklassement van de Ronde van Peking.

Debuut in Tour de France

Barguil maakte in 2015 dan eindelijk zijn debuut in de Ronde van Frankrijk. Hij eindigt uiteindelijk op de veertiende plaats en wordt derde in het jongerenklassement. In de tiende etappe kwam de Fransman ten val. Een jaar later verklaart hij dat hij de Tour heeft uitgereden met een gebroken knieschijf. Het hele jaar weet hij net als het jaar hiervoor, niets te winnen. In het begin van 2016 raakt Barguil samen met een paar teamgenoten betrokken bij een ongeluk. Hierbij raakte hij gewond aan zijn knie. Uiteindelijk gaf Barguil zelf aan dat zijn doelen hierdoor niet in gevaar zijn geraakt. Hij richtte zich dit jaar op de Tour de France, de Olympische Spelen en de Ronde van Spanje. Het is hem niet gelukt om goede resultaten neer te zetten in zijn vooropgestelde doelen. In de Tour de France eindigt hij als 23e in het klassement en bij de Olympische Spelen en in de Vuelta stapt hij uit. 

Barguil is ontketend in Tour de France 2017

Het jaar erop is Barguil weer helemaal terug. In de Tour de France van 2017 wint hij de bolletjestrui en pakt hij bovendien twee etappes. In de dertiende etappe verslaat hij Nairo Quintana en Alberto Contador in de sprint bergop. In de achttiende etappe sprint hij weg uit de elitegroep en komt hij solo over de streep. Uiteindelijk eindigt hij als tiende in het klassement en wint hij tevens de prijs van de strijdlust. 

Nieuwe ploeg voor Barguil

Barguil kende een lastig 2018. Hij rijdt sinds dit jaar bij het Franse Fotuneo-Samsic (het huidige Arkéa-Samsic). In de Tour de France wilde hij minimaal één etappe winnen. Hij wist geen etappe te winnen en kon ook zijn bolletjestrui niet verdedigen. Hij eindigde in het bolletjesklassement als tweede achter zijn landgenoot Julian Alaphilippe. In het eindklassement finishte hij als zeventiende. De rest van het jaar weet hij ook geen overwinningen te boeken. Het jaar hierop wint hij één keer. Hij raakte dit seizoen bij veel valpartijen betrokken. Maar tijdens het Frans kampioenschap wint hij de wegwedstrijd. In de Tour de France van 2019 eindigde Barguil weer zonder etappeoverwinning. In de voorlaatste bergetappe zat de Fransman goed mee. De race werd geneutraliseerd wegens de weeromstandigheden en dat betekende dat Barguil zijn etappe niet winnend kon afsluiten. In het klassement eindigde hij op de tiende plek. 

In 2020 werd Nairo Quintana de teamgenoot van Barguil. Dit zorgde ervoor dat hij het kopmanschap voortaan moest delen. Dit jaar werd er sowieso minder gekoerst wegens de coronapandemie. Dit jaar weet hij geen overwinningen te pakken. Wel reed hij dit jaar weer in de Tour de France. In eerste instantie was het de bedoeling dat hij de knecht was van Quintana, maar na een valpartij van de Colombiaan, werd Barguil de kopman. Uiteindelijk eindigde de Fransman als veertiende in het klassement. Ook in de klassiekers deed Barguil het aardig. Hij werd vierde in de Waalse Pijl, vijfde in de Brabantste Pijl en hij finishte als negende in Luik-Bastenaken-Luik. Zijn seizoen eindigde in Parijs-Tours waar hij vijfde werd.

Mindere jaren voor Barguil

Ook in 2021 ging het voor Barguil niet van een leien dakje. In de Tour de France raakte hij betrokken bij een grote valpartij. Dit betekende het einde van zijn zevende Tour. Ook in de klassiekers speelde de Fransman geen rol van betekenis. De enige overwinning die hij wist te halen dit seizoen was in de Ronde van Limousin. Hij won de meerdaagse koers met dezelfde eindtijd als Franck Bonnamour. Aan het einde van het seizoen brak Barguil zijn bekken en dat betekende dat hij geen wedstrijden meer deed dit jaar. 

2022 en 2023 zijn ook niet de beste jaren geweest voor Barguil. De Tour de France van 2022 moet de Fransman gedwongen verlaten wegens een positieve coronatest. Wel weet hij dit jaar de Grote Prijs Miguel Indurain te winnen en pakt hij ook een etappe in de Tirreno-Adriatico. In de Waalse Pijl eindigt hij verrassend als derde. Het jaar erop weet Barguil niks te winnen, maar maakt hij wel zijn debuut in de Giro. Vlak voordat de Ronde van Italië begon kreeg hij nog te maken met een positieve coronatest, maar hij kon alsnog gewoon meedoen. Hierin eindigde hij als 17e. Ook deed hij wederom mee aan de Ronde van Frankrijk. Hier wist hij geen hoge ogen te gooien en eindigde hij als 22e. Na een aantal mindere jaren bij Arkéa-Samsic rijdt Barguil vanaf 2024 bij Team DSM-firminich (voorheen Team Giant-Alpecin en Team Sunweb). Bij zijn oude ploeg hoopt hij zijn gloriedagen te herbeleven. 

Warren Barguil Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties