Vanmarcke soleert naar prachtige overwinning in Bretagne Classic-Ouest-France Algemeen nieuws

Vanmarcke soleert naar prachtige overwinning in Bretagne Classic-Ouest-France

Door Bram van der Ploeg 01 september 2019 | 17:00


Sep Vanmarcke heeft de Bretagne Classic - Ouest-France gewonnen. De Belg was in de finale de sterkste van een kopgroep van drie, met verder Tiesj Benoot en Jack Haig. In de keiharde koers kwamen de sprinters er dit jaar eens niet aan te pas.

Kwartet krijgt de ruimte, stress op het gravel

Vier Franse coureurs kozen voor de vroege aanval: Anthony Perez (Cofidis), Johan Le Bon (Vital-Concept), Romain Sicard (Total-Direct Energie) en Romain Combaud (Delko-Marseille Provence). Het peloton leek niet heel erg onder de indruk waardoor de vroege vluchters een voorsprong van maar liefst tien minuten konden opbouwen. Het peloton besloot niet veel later alsnog de achtervolging in te zetten, waardoor de voorsprong met nog zo'n 115 kilometer te gaan al was gehalveerd.

Toen de koers onder de 100 kilometer van de meet kwam, hadden de koplopers iets meer dan drie minuten voorsprong op de rest, op 76 kilometer van het einde waren ze eraan voor de moeite. Met de eerste gravelsectie op komst was het oppassen geblazen. Er werd op de strook aangevallen door Benoit Cosnefroy, er werd gecrasht door anderen, maar aan het einde van het gravel was alles terug bijeen. Tijdens de tweede gravelstrook ging Simon Clarke in het offensief en hij werd teruggehaald door een kleine groep.

Mooie finale met uitgedund peloton

De laatste 65 kilometer werd aangevangen met een weer aangedikt peloton, waar nog zo'n vijftig renners in rond reden. Het was ook het startpunt voor de finale, want de ene na de andere grote naam gaf gas. Richard Carapaz en Greg Van Avermaet probeerden het, maar Haig, Rudy Molard en Cosnefroy slaagden er ook daadwerkelijk in om weg te rijden. Amund Grondahl Jansen kwam daar solo bij.

Toen ook deze vluchtpogingen waren geneutraliseerd, kon de schade worden opgemaakt. Nog slechts veertig renners zaten in het voorste peloton, met alle grote namen nog aan boord. Grootste slachtoffers waren in die fase Oliver Naesen, Matteo Trentin en Michael Valgren, die een half minuutje achter de voorste groep reden. Ze slaagden erin om terug te keren, maar na een nieuwe aanval van Cosnefroy moest naast Trentin ook Elia Viviani lossen. 

In de laatste twintig kilometer probeerden opnieuw renners weg te komen. Benoot, Vanmarcke en Haig kwamen bij elkaar, daar achter nog slechts 24 renners. Het bleek de rake klap, want bij het ingaan van de slotronde hadden de drie 50 seconden op de achtervolgende groep. Dat gat kregen de achtervolgers niet meer dicht, alvorens de voorste drie het mochten uitmaken. Vanmarcke sloeg in de slotkilometer toe met een aanval, waarmee hij Benoot en Haig verraste. (foto: Sirotti)

Uitslag Bretagne Classic - Ouest-France 2019

1. Sep Vanmarcke
2. Tiesj Benoot +0.03
3. Jack Haig ''
4. Michael Valgren +0.20
5. Amund Grondahl Jansen ''
6. Greg Van Avermaet ''
7. Benoit Cosnefroy ''
8. Tim Wellens +0.22
9. Florian Senechal +0.28
10. Eduard Prades ''

Lees 1 Reacties

Tags:

Reacties

Retro Lex
1 Sep 2019 om 23:48

Sep van Marcke wint Plouay !!!

Ik ben al een aantal jaar Die Hard Fan van Sep van Marcke. Ook dit jaar weer in het opvallende zuurstok roze van EF. Sep, de man die als allersnelste over de kasseien kan dokkeren. Al Jarenlang vooraan te vinden in de de zware, koude, gure Vlaamse voorjaars koersen, vanaf de Omloop kris kras door Vlaanderen tot aan Roubaix. Maar ook altijd tegenslag. Lek op het verkeerde moment, uitwijken voor een valpartij en zelf in de greppel terecht komen. Zelf met voorwiel tussen betonplaten komen. (op home ground !!) . Net de slag missen, Net op het verkeerde moment aangaan, etc. Sep is nog wel eens de sterkste in koers maar Sep wint nooit. Tot vandaag, GP Plouay of hoe die koers tegenwoordig ook mag heten. Een memorabele dag zou je zegen. (Ik had zelf helaas geen beeld.)

Helaas zijn zege van vandaag wordt overvleugelt door de winst van supertalenmt Pogacar in de Vuelta.

Reageer


Meer nieuws