Tiesj Benoot

Dit is de pagina over Tiesj Benoot. De Belgische wielrenner rijdt sinds 2020 voor Team Sunweb. Benoot won in 2018 de Strade Bianche en werd in 2020 tweede in Parijs-Nice. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Benoot en houdt tevens zijn biografie bij.

Benoot stagneert na sterk debuut

Tiesj Benoot werd op 11 maart 1994 geboren in de Belgische stad Gent. Eind 2014 maakte hij de overstap van de beloftenploeg van Lotto Soudal naar de hoofdmacht. Benoot maakte in zijn debuutjaar meteen veel indruk met korte uitslagen in eendagskoersen, zo reed hij naar een vierde plaats in Le Samyn en een zesde notering in Dwars door Vlaanderen. Het beste moest echter nog komen. In de Ronde van Vlaanderen toonde Benoot zijn grote talent door zich bij de beste vijftien renners te scharen. Achter de koplopers reed hij in de finale zelfs weg met Lars Boom en versloeg de Nederlander in de sprint om de vijfde plaats.

Later in het jaar (2015) liet Benoot ook zien goed te kunnen presteren in lastige etappekoersen. Hij werd namelijk tweede in de Ronde van België en zesde in de Eneco Tour. Hij bleef zich in eerste instantie echter focussen op de klassiekers. Door zijn sterke debuut in de Ronde van Vlaanderen werd de druk van de Vlaamse media op Benoot al snel erg groot. Hij kon de jaren daarna dan ook niet bevestigen. Wel werden zijn klimkwaliteiten steeds beter. In 2017 behaalde hij een twaalfde plek in het Critérium du Dauphiné en een twintigste plaats in de Tour de France. 

Benoot na epische zege in Strade Bianche richting Sunweb

In 2018 zette Benoot wel een nieuwe stap voorwaarts. Op de witte wegen door Toscane liet de Belg zijn grote talent weer eens écht zien. De Strade Bianche van dat jaar werd geteisterd door slecht weer, maar dat deerde Benoot weinig. In de finale achterhaalde hij de ontsnapte Romain Bardet en Wout van Aert, om ze op één van de lastigste stroken te lossen. Met het winnen van de Strade Bianche bevestigde hij eindelijk zijn grote talent voor de klassiekers. 

Ondanks de prachtige overwinning lukte het Benoot daarna niet om vaker te winnen. Zijn prestaties bleven wel degelijk, maar nieuwe overwinningen bleven uit. De samenwerking met Lotto Soudal leek Benoot niet meer beter te maken. In 2019 hakte de Belg de knoop door. Hij zocht nieuwe oorden op. Zijn keuze viel op Team Sunweb, waar hij, net zoals bij zijn vorige ploeg, kopman kon zijn in de klassiekers. 

Bij Sunweb vindt Benoot topvorm terug

Door de impulsen van zijn nieuwe ploeg begon Benoot ijzersterk aan het seizoen 2020. In de Omloop Het Nieuwsblad toonde hij in de finale meermaals zijn sterke benen met Van Aert. De overwinning mocht er dan niet inzitten, het was duidelijk dat Benoot in topvorm verkeerde.  Vervolgens trok de Belg naar Parijs-Nice, waar hij een nieuwe mijlpaal bereikte. In de eerste etappe werd hij meteen derde en in de zesde etappe naar Apt werd het nog mooier. In een zwaar geaccidenteerde etappe trok hij op de één-na-laatste klim ten aanval. Hij werd opgewacht door zijn ploeggenoot Søren Kragh Andersen, die zich terug had laten zakken uit de kopgroep. De Deen nam Benoot volle bak op sleeptouw, waarna de Belg op eigen kracht de achtervolgers wist af te houden. naast de ritzege klom hij ook naar een tweede plaats in het klassement. 

Met een achterstand van 36 seconden begon hij aan de slotetappe met aankomst bergop in Valdeblore La Colmiane. Op de zware en lange slotklim bleek Nairo Quintanan veruit de sterkste klimmer, maar de Belg was daarachter de sterkste. In de slotkilometers plaatste hij een ultieme aanval op de leiderstrui van Maximilian Schachmann. Hij wist de Duitser flink te kraken, maar kwam voor de eindwinst uiteindelijk te kort. Wel behaalde hij met de tweede plek in het eindklassement voor het eerst het podium in een WorldTour-etappekoers. 

Tiesj Benoot Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties