Van der Poel legt kers op eindwinst Tour of Britain en pakt ook laatste etappe Algemeen nieuws

Van der Poel legt kers op eindwinst Tour of Britain en pakt ook laatste etappe

Door Jannick van der Hooft 14 september 2019 | 16:04


Mathieu van der Poel heeft de eindzege in de Tour of Britain op fantastische wijze nog meer glans gegeven door ook de laatste etappe van de Britse rittenkoers te pakken. In een millimetersprint klopte hij net Cees Bol en Matteo Trentin.

Een verraderlijke etappe stond op het programma op de laatste dag van de Tour of Britain. Van der Poel moest een voorsprong van slechts twaalf seconden verdedigen op zijn naaste belager Matteo Trentin en daar boden de heuvelachtige wegen richting Manchester een prima kans voor.

Drie renners mochten het in het begin van de rit proberen. Matthew Holmes (Madison Genesis), Emil Vinjebo (Riwal) en Gabriel Cullaigh (Team Wiggins Le Col) kregen een kleine voorsprong van het peloton. Die laatste stond op slechts anderhalve minuut van Van der Poel, waardoor de groep nooit superveel ruimte kreeg.

INEOS trekt peloton uit elkaar

Met nog zo'n tachtig kilometer te gaan besloot Team INEOS zich te laten zien op hun thuiswegen. De wind stond goed, dus trok de Britse formatie even flink door op kop. Het resultaat: scheuren in het peloton. De versnelling in het peloton zorgde ervoor dat de voorsprong van het leidende trio in rap tempo afnam.

In het voorste groepje, van ongeveer dertig renners, bevonden zich zowel Van der Poel als Trentin. Een roerige situatie brak aan waarin enkele renners probeerden weg te springen uit het voorste groepje. Pogingen van Pavel Sivakov en Gianni Moscon werden echter al snel geneutraliseerd. Een poging van Andrey Amador hield langer stand: de Costa Ricaan pakte een kleine minuut voorsprong.

Felbevochten finale, Van der Poel schaduwt

Op het moment dat ook de renner van Movistar was teruggepakt, konden andere renners het weer proberen. Dit keer waren het Larry Warbasse, Michael Golas en Mark Christian die uit de greep van het peloton ontsnapten. Ook dit zinde veel ploegen niet met als resultaat dat er meer renners aanvielen. Mike Teunissen, opnieuw Sivakov en Connor Swift waren de volgende.

Pas echt gevaarlijk voor Van der Poel werd het toen Trentin op elf kilometer ook zijn kans waagde. Als een schaduw sprong de klassementsleider op het wiel van de Italiaan en hij weigerde over te nemen. De twee sterkste renners van deze editie van de Tour of Britain werden op die manier ook weer ingerekend door het peloton.

Sprintersploegen stellen orde op zaken

Toen het duidelijk werd dat aanvallen niet lukte, verschoof de focus van het peloton. Mitchelton-Scott en Team Sunweb hadden nu duidelijk hun zinnen gezet op het bij elkaar houden van de groep en een massasprint te forceren. Ook Lotto Soudal deed een kleine duit in het zakje.

Een mooie trein voor Trentin ontwikkelde zich in de ultieme slotfase en Van der Poel week voor geen moment van de zijde van de Italiaan. In de laatste kilometer kon de Nederlander lang profiteren van de lead-out van Mitchelton-Scott toen hij Bol als eerste zag aangaan. Van der Poel kwam daarna opzetten en wist zijn landgenoot pas op de finish te kloppen. Trentin werd uiteindelijk derde.

Naast de dagzege pakte Van der Poel dus ook de eindoverwinning in de Tour of Britain. Trentin eindigde achter zijn kwelgeest op een tweede plek. Jasper De Buyst, die er in de massasprint niet echt aan te pas kwam, was de derde man op het podium. (Foto: ProShots)

Uitslag etappe 8 Tour of Britain 2019

1. Mathieu van der Poel
2. Cees Bol "
3. Matteo Trentin
4. Mike Teunissen
5. Davide Cimolai
6. Sacha Modolo
7. Nils Eekhoff
8. Jasper De Buyst
9. Xandro Meurisse
10. Danilo Wyss

Eindstand Tour of Britain 2019

1. Mathieu van der Poel
2. Matteo Trentin +0.17
3. Jasper De Buyst +0.50
4. Pavel Sivakov +0.52
5. Nils Politt +1.01
6. Gianni Moscon "
7. Mike Teunissen +1.03
8. Andrey Amador +1.04
9. Tiesj Benoot +1.07
10. Amund Gr√łndahl Jansen +1.08


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws