IJzersterke Woods toont wonderbenen voor Lombardije en wint Milaan-Turijn Algemeen nieuws

IJzersterke Woods toont wonderbenen voor Lombardije en wint Milaan-Turijn

Door Jannick van der Hooft 09 oktober 2019 | 16:15


Michael Woods heeft de jubileumeditie van Milaan-Turijn gewonnen. Op de laatste beklimming richting de befaamde kathedraal was de renner van EF Education First sterker dan Alejandro Valverde en Adam Yates.

Thibaut Pinot stond deze editie niet aan het vertrek in Turijn, dus was de wedstrijd op zoek naar een nieuwe winnaar. In de relatief vlakke openingskilometers trokken daarom een aantal renners ten aanval: Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick-Step), Nicolas Della Valle (UAE-Team Emirates), Joey Rosskopf (Team CCC), Daniel Savini (Bardiani-CSF) en Joan Bou (Nippo Vini Fantini) gingen op jacht naar de troonopvolging van de afwezige Fransman..

Lange tijd behield dit vijftal hun voorsprong, maar het leek er niet op dat de peloton hun genoeg ruimte gunde om voor de zege te strijden. Langzaam maar zeker werden er minuten van de voorsprong afgeknabbeld richting Turijn. Onder leiding van Team INEOS bedroeg het gat op dertig kilometer van het einde nog minder dan drie minuten.

Afwachten op eerste klim, Cavagna solo

Op de voorlaatste beklimming van de dag besloot Cavagna om er solo aan te beginnen. Het moet vechten tegen beter in geweest zijn, want hij werd perfect onder controle gehouden door de mannen van Egan Bernal. Al ruim voor de top was de renner van Deceuninck-Quick-Step dan ook al bijna volledig zijn voorsprong kwijt.

Pas toen het einde van de beklimming in zicht kwam, dacht Gianluca Brambillla dat zijn moment gekomen was. Hij plaatste een demarrage en probeerde in de daaropvolgende afdaling weg te blijven. Met weinig succes, want Tao Geoghegan Hart bracht hem met hetzelfde gemak weer terug. In vliegende vaart legde het peloton, of wat daarvan overbleef, de laatste kilometers richting de slotklim af.

Vuurwerk op slotklim blijft lang uit

Aan de voet van de beklimming was Team INEOS echter totaal van het toneel verdwenen. Een fout ingestuurde bocht zorgde ervoor dat Movistar en Astana konden opschuiven. Woods was daarna de eerste die een kleine versnelling plaatste. Jack Haig en Gorka Izagirre slopen met hem mee. De troepen van Valverde bleven stoïcijns achtervolgen.

Waar de toppers vorig jaar al vroeg aangingen, was het nu wachten op de echte ontploffing in het peloton. David Gaudu kroop langzaam richting de kop van de koers, waar Woods nu alleen zat. Met iets meer dan twee kilometer te gaan, zagen we dan eindelijk de toppers in beeld. Valverde, Yates en Bernal lieten hun klasse zien. Door topwerk van Haig vond er een samensmelting vooraan plaats.

Vertwijfeling in de groep vooraan zorgde voor wisselende koersscenario's. Wel bleek dat Woods samen met Gaudu over een stel sterke benen beschikte door opnieuw voor de groep uit te rijden. Bauke Mollema en Tiesj Benoot sloten aan bij de achtervolgers, die op hun beurt weer bij het tweetal vooraan kwamen.

Op 400 meter van het einde besloot Woods dan maar zijn uiterste krachtinspanning in te zetten. Valverde probeerde nog met hem mee te gaan, maar werd volledig op waarde geklopt. Achter deze twee legde Yates beslag op de derde plek. Mollema was op plaats zeven de beste Nederlander. (Foto: Sirotti)

Uitslag Milaan-Turijn 2019

1. Michael Woods
2. Alejandro Valverde +0.05
3. Adam Yates "
4. Tiesj Benoot +0.10
5. David Gaudu "
6. Egan Bernal "
7. Bauke Mollema +0.23
8. Jakob Fuglsang +0.33
9. Kevin Rivera "
10. Enric Mas +0.38


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws