Alejandro Valverde

Alejandro Valverde is een van de meest succesvolle renners uit de historie van de sport. De Spanjaard geldt al jaren als één van de grootste winnaars in het profpeloton, ook toen de jaren gingen tellen. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over El Imbatido en houdt tevens zijn biografie bij.

Alejandro Valverde

Supertalent Valverde jarenlang dominant

Op 25 april 1980 kwam Alejandro Valverdo Belmonte in Las Lumbreras ter wereld. Op dat moment wist men nog niet dat tientallen jaren later de Spanjaard uitgegroeid zou zijn tot één van de grootste wielrenners aller tijden. Pas in zijn tienertijd werd duidelijk dat El Imbatido (De Onverslagene) over exceptionele kwaliteiten op de fiets beschikte. In 2002 maakte hij bij Kelme zijn debuut en een jaar later wist hij al derde te worden in de Vuelta a España. Nadat die ploeg geldproblemen kreeg, vertrok Valverde naar Illes Balears, de voorloper van zijn huidige ploeg Movistar: het bleek het begin van een uiterst succesvol huwelijk.

In 2006 liet Valverde voor het eerst zijn dominantie zien in de heuvelklassiekers met winst in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Uiteindelijk zou hij beide wedstrijden in totaal vijf en vier keer winnen. In de loop der jaren verzamelde hij in heuvelachtige wedstrijden, of het nou in eendagswedstrijden of etappewedstrijden was, een enorm palmares aan overwinningen. Alleen het WK wielrennen ontbrak lange tijd, maar ook die droom kwam in 2018 tot werkelijkheid. In Innsbrück bleek Valverde de sterkste te zijn en legde beslag op de regenboogtrui.

Dopingverleden werpt schaduw op carrière Valverde

Valverde floreerde daarnaast ook vaak in de grote rondes. Hij stond op het podium in de Giro d'Italia en de Tour de France, maar de Vuelta was écht het terrein van Valverde. Naast de dertien ritzeges die hij over de jaren bij elkaar sprokkelde in zijn thuisland, won hij in 2009 ook nog eens het eindklassement van de rittenkoers. In de jaren daarna zou hij nog vaak op zoek gaan naar het hoogste trapje op het podium van een grote ronde, maar daartoe bleek hij niet meer in staat te zijn.

Naast de vele successen kent de carrière van Valverde echter ook een duistere kant. Gedurende de beginjaren van zijn wielerloopbaan werd hij veelvuldig in verband gebracht met doping. Op 31 mei 2010 werd de Spanjaard geschorst voor betrokkenheid bij Operación Puerto. Al zijn uitslagen die hij in dat jaar behaalde, werden met terugwerkende kracht geschrapt. Alles van daarvoor mocht hij behouden, maar feit bleef dat men anders naar die prestaties zou gaan kijken. Na het uitzitten van zijn straf keerde hij in 2012 weer terug in het profpeloton.

Jaren beginnen te tellen voor Valverde

Aan het einde van 2020 stond Valverde in zijn carrière op 127 overwinningen, maar in 2020 won hij voor het eerst in tijden geen enkele race. Valverde probeerde het wel, maar werd simpelweg voorbij gestreefd door andere, sterkere renners. Zijn vijf overwinningen in 2019 waren al aan de magere kant, maar na 2020 was iedereen het toch wel helemaal over eens: de jaren begonnen te tellen voor de inmiddels 40-jarige Spanjaard. 

Alejandro Valverde nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties