Alejandro Valverde

Dit is de pagina over Alejandro Valverde. De Spanjaard nam in 2022 afscheid na een ellenlange carrière vol zeges en kan met recht gezien worden als een van de allerbeste wielrenners van zijn generatie. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over El Imbatido en houdt tevens zijn biografie bij.

Alejandro Valverde

Supertalent Valverde jarenlang dominant

Op 25 april 1980 kwam Alejandro Valverdo Belmonte in Las Lumbreras ter wereld. Op dat moment wist men nog niet dat tientallen jaren later de Spanjaard uitgegroeid zou zijn tot één van de grootste wielrenners aller tijden. Pas in zijn tienertijd werd duidelijk dat El Imbatido (De Onverslagene) over exceptionele kwaliteiten op de fiets beschikte. In 2002 maakte hij bij Kelme zijn debuut en een jaar later wist hij al derde te worden in de Vuelta a Espana. Nadat die ploeg geldproblemen kreeg, vertrok Valverde naar Illes Balears, de voorloper van zijn huidige ploeg Movistar: het bleek het begin van een uiterst succesvol huwelijk.

In 2006 liet Valverde voor het eerst zijn dominantie zien in de heuvelklassiekers met winst in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Uiteindelijk zou hij beide wedstrijden in totaal vijf en vier keer winnen. In de loop der jaren verzamelde hij in heuvelachtige wedstrijden, of het nou in eendagswedstrijden of etappewedstrijden was, een enorm palmares aan overwinningen. Alleen het WK wielrennen ontbrak lange tijd, maar ook die droom kwam in 2018 tot werkelijkheid. In Innsbrück bleek Valverde de sterkste te zijn en legde beslag op de regenboogtrui.

Ook in de grote rondes was Valverde een force of nature

Valverde floreerde daarnaast ook vaak in de grote rondes. Hij stond op het podium in de Giro d'Italia en de Tour de France, maar de Vuelta was écht het terrein van Valverde. Naast de dertien ritzeges die hij over de jaren bij elkaar sprokkelde in zijn thuisland, won hij in 2009 ook nog eens het eindklassement van de rittenkoers. In de jaren daarna zou hij nog vaak op zoek gaan naar het hoogste trapje op het podium van een grote ronde, maar daartoe bleek hij niet meer in staat te zijn.

Het coronajaar 2020 was een lastig seizoen voor de inmiddels fietsopa, die tot veler verbazing in 2021 plots weer helemaal terug was. Zowel in de klassiekers als kleinere rondes reed Valverde veel van voren, met enkele ereplaatsen en overwinningen tot gevolg. Ook 2022, zijn laatste seizoen, begon Valverde weer goed met een tweede plek in Strade Bianche. 

Alejandro Valverde

Valverde liet in afscheidsjaar nog altijd mooie dingen zien

2022 werd het afscheidsjaar van Valverde. De Spanjaard was duidelijk niet meer de oude 'onsterfelijke' die hij ooit was, maar liet zo af en toe nog zien met de besten mee te kunnen. Zo werd hij nog tweede in de Waalse Pijl en zevende in Luik-Bastenaken-Luik. Hij reed nog twee grote rondes, waar hij elfde in de Giro d'Italia en dertiende in zijn geliefde Ronde van Spanje werd. Hoewel hij nog op zoek was naar ritwinst was dat te hoog gegrepen, met name omdat kopman Enric Mas het vuur aan de schenen van uiteindelijke winnaar Remco Evenepoel wilde leggen.

Het najaar van Valverde stond dan vooral in teken van zijn afscheid, dat betekende niet dat hij niet meer voor de overwinning wilde koersen. Van zijn ploeg Team Movistar mocht hij niet naar het WK, waardoor Valverde uitweek naar Italië. Met een tweede plek in de Coppa Agostoni, een vierde plek in de Giro dell'Emilia en een derde plek in Tre Valli-Varesine liet Valverde zien dat hij zijn jaar goed wilde afsluiten. De Ronde van Lombardije werd zijn laatste koers en hij wilde nog één keer vlammen. Hoewel hij opnieuw bij de besten zat, zat winnen er niet meer in. El Imbatido werd zesde in Como, waar samen met Vincenzo Nibali afscheid nam van het wielrennen.

Dopingverleden werpt schaduw op carrière Valverde

Naast de vele successen kent de carrière van Valverde echter ook een duistere kant. Gedurende de beginjaren van zijn wielerloopbaan werd hij veelvuldig in verband gebracht met doping. Op 31 mei 2010 werd de Spanjaard geschorst voor betrokkenheid bij Operación Puerto. Al zijn uitslagen die hij in dat jaar behaalde, werden met terugwerkende kracht geschrapt. Alles van daarvoor mocht hij behouden, maar feit bleef dat men anders naar die prestaties zou gaan kijken. Na het uitzitten van zijn straf keerde hij in 2012 weer terug in het profpeloton.

Alejandro Valverde Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties