Wonderlijke maanden van Dennis: goudmijn in regenboogtrui, maar zonder ploeg Algemeen nieuws

Wonderlijke maanden van Dennis: goudmijn in regenboogtrui, maar zonder ploeg

Door Jannick van der Hooft 09 november 2019 | 13:50


Bakken met stront, dat was wat Rohan Dennis in de maanden voorafgaand aan het wereldkampioenschap tijdrijden over zich heen kreeg. Over hoe hij belangrijke wedstrijden niet had kunnen winnen of waarom hij bepaalde beslissingen nam. Zijn glansrijke carrière leek in duigen te vallen, maar toen was hij plotseling wéér wereldkampioen.

David Spindler, de psycholoog van Dennis, doet bij CyclingTips een boekje open over alle mentale problemen die de Australiër de afgelopen maanden gehad heeft en over hoe hij het tijdritkanon weer aan de praat gekregen heeft. Daarvoor moesten ze eerst de oorzaak van het probleem zien te vinden. Een stressvolle klus, want in de tussentijd werd er in de media heftig gespeculeerd over de beweegredenen van Dennis om uit de Tour te stappen.

Lees ook:
Analisten: 'Dennis ontslaan als hij niet ziek was', 'kan niet met autoriteit omgaan'
Teuns en De Gendt over Dennis: 'Wat beloofd was voor de Tour, is niet gekomen'

Fysiek probleem, materiaal óf toch iets anders?

Volgens de psycholoog was het nooit het lichaam van Dennis dat hem weerhield van topprestaties: 'Hij is geboren met wereldklasse. Dat verandert ook niet.' Ook aan het materiaal kan het volgens Spindler niet direct gelegen hebben, bewijst de tweede plek van Dennis in de tijdrit van de Ronde van Zwitserland. Wat volgens hem miste was heel wat anders. Vertrouwen.

Spindler was erbij op het moment dat Dennis plotsklaps de Tour de France verliet. Hij sprak op hem in, omdat hij wilde dat alles goed zou komen met 'de mens' Dennis: 'Ik gaf geen shit om de atleet op dat moment.' Op aanraden van de psycholoog verwijderde de toenmalig renner van Bahrain-Merida al zijn accounts op sociale media. Alsof de knop even op reset gezet moest worden. Plezier moest het toverwoord voor de komende tijd worden.

Lees verder onder de foto.

Soap maakt plaats voor grote leegte rond Dennis

Lang bleef het stil rond Dennis. Althans, voor de buitenwereld. De tijdrijder bleef in een prima gezondheid, maar bereidde zich niet specifiek voor op het WK tijdrijden. Slechts twee weken van tevoren vloog Spindler over naar Australië, waar Dennis op dat moment verbleef in het bijzijn van zijn gezin.

Zijn achtergrond als wetenschapper heeft Spindler niet voorbereid op wat hij daarna moest doen. Op een scooter reed hij twee weken aan de zijde van Dennis: 'Ik moest zijn gezicht en zijn ogen zien, én hij de mijne. Hij had dat beetje steun nodig tijdens en na de trainingen.' Het persoonlijke contact deed de gekwetste coureur zichtbaar goed. Iets voor het WK tijdrijden sprak hij namelijk uit dat hij zich sterker dan ooit voelde.

Wereldkampioen, maar geen ploeg

Het resultaat van het harde werk van Spindler en de rest is bekend. Dennis werd op overtuigende wijze wereldkampioen, maar deed dat dus zonder de steun van zijn ploeg Bahrain-Merida. Sterker nog, het team negeerde de wereldtitel van hun eigen coureur. Slechts een kwartier na de wegwedstrijd kwam eindelijk het nieuws wat iedereen al verwachtte: het contract van de zonderling werd verbroken.

Lees verder onder de foto.

Tot op de dag van het schrijven van dit artikel heeft Dennis nog nergens een nieuw contract getekend. Movistar, CCC en Team NTT werden genoemd, maar van een deal kwam het niet. Later meldde ook Team INEOS zich nog in de strijd om de handtekening van de felbegeerde renner. Één ding lijkt duidelijk: de ploeg die hem binnenhengelt, heeft een goudmijn in handen. Maar wel eentje waar alleen met de grootste zorg uit gedolven kan worden.

Door: Jannick van der Hooft (jannick@indeleiderstrui.nl / Twitter: @jannick_der)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws