Groenewegen bij derde poging wél geklopt door Jakobsen; eindzege Pogacar Algemeen nieuws

Groenewegen bij derde poging wél geklopt door Jakobsen; eindzege Pogacar

Door Jannick van der Hooft 09 februari 2020 | 15:33


Fabio Jakobsen heeft de slotetappe van de Ronde van Valencia op zijn naam geschreven. De renner van Deceuninck-Quick-Step bleek bij zijn derde poging deze ronde dan eindelijk wél sneller dan concurrent Dylan Groenewegen.

De laatste etappe in de Ronde van Valencia was maar een korte: nog geen 100 kilometer scheidde de renner van de start in Paterna en de finish in de hoofdstad van de regio, Valencia. Onderweg stonden er geen al te grote beklimmingen op het programma, waardoor de kans groot leek dat er wederom gesprint zou worden om de zege door de Nederlandse topsprinters Groenewegen en Jakobsen.

Vier vluchters mogen de dag kansloos kleuren

Vier renners probeerden echter toch nog om weg te geraken uit de greep van het peloton. Hugo Houle, Sergio Samitier, Francesco Romano en Jon Agirre ondernamen een vluchtpoging, maar kregen weinig ruimte. In het peloton begrepen de mannen van Jumbo-Visma en Deceuninck-Quick-Step namelijk ook wel dat je in zo'n korte etappe een groepje niet al te veel ruimte kon gunnen.

Episode 3: Groenewegen versus Jakobsen

Hoewel de voorsprong van de groep klein was, werden de vluchters pas in de laatste tien kilometer teruggepakt. Hierna konden de verschillende treintjes zich formeren met het oog op de naderende massasprint. De troepen van Groenewegen hielden zich opvallend lang afwezig, alleen Paul Martens verrichte wat kopwerk in de aanloop naar de sprint.

Jakobsen werd prima naar de laatste kilometer geloodst met Groenewegen in zijn wiel. De Amsterdammer leek uit het wiel van zijn landgenoot te glippen, maar dat stond Jakobsen niet toe. Met enorme rukken weerhield hij Groenewegen ervan hem in te halen: de derde poging bleek raak voor hem te zijn.

Pogacar niet meer in de problemen

De leider in het algemeen klassement, het Sloveense klimtalent Pogacar, kende weinig problemen met de vlakke kilometers rond Valencia. Hij meldde zich in de slotfase zelfs nog even op kop van het peloton om zijn positie veilig te stellen. Zonder problemen eindigde de renner van UAE Team Emirates in het peloton en zag daarmee zijn eindzege niet meer in gevaar komen. Jack Haig en Tao Geoghegan Hart vervolledigen het podium, terwijl Wout Poels bij zijn debuut voor Bahrain-McLaren knap zesde wordt. (Foto: Sirotti, 2019)

Uitslag etappe 5 Ronde van Valencia

1. Fabio Jakobsen
2. Dylan Groenewegen "
3. John Degenkolb "
4. Alexander Kristoff "
5. Ivan Garcia Cortina "
6. Jon Aberasturi "
7. Jaume Sureda "
8. Davide Ballerini "
9. Enrique Sanz "
10. Matteo Trentin "

Eindklassement Ronde van Valencia

1. Tadej Pogacar
2. Jack Haig + 0.06
3. Tao Geoghegan Hart "
4. Dan Martin +0.13
5. Dylan Teuns +0.23
6. Wout Poels +0.25
7. Ion Izagirre +0.32
8. Rubén Fernández +0.49
9. Óscar Rodríguez +1.11
10. Alejandro Valverde +1.14


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws