Martínez wint spektakelstuk op laatste dag Tour Colombia, Higuita eindwinnaar Algemeen nieuws

Martínez wint spektakelstuk op laatste dag Tour Colombia, Higuita eindwinnaar

Door Wilbert van der Velde 16 februari 2020 | 20:05


Daniel Felipe Martinez heeft de laatste etappe van de Tour Colombia 2.1 gewonnen. In de laatste kilometer plaatste hij een verschroeiende aanval en rekende hij af met ploeggenoot Sergio Higuita, die de eindzege pakte.

Met aankomst op de Alto del Verjón beloofde de laatste etappe van de Tour Colombia 2.1 met spektakel te eindigen. Zouden  Egan Bernal en Richard Carapaz de ronde nog willen winnen, dan moesten ze een achterstand van bijna een minuut moeten goedmaken op leider Higuita. De leider in het klassement was echter niet het enige obstakel waar de renners van Team INEOS mee moesten afrekenen. Ook nummers twee en drie in het klassement Martínez en Jonathan Klever Caicedo (beide EF Pro Cycling) hadden nog een meer dan comfortabele voorsprong op het INEOS-duo. 

Grote kopgroep kiest het hazenpad

Veertien vluchters, waaronder de Nederlander Etienne van Empel, bergkoning Fabio Duarte (Team Medellín) en sprinter Alvaro Hodeg (Deceuninck-Quick-Step) kozen het hazenpad. Duarte maakte van de gelegenheid gebruik om op de kleinere klimmetjes wat punten te sprokkelen voor zijn bergklassement. De Colombiaan had de puntjes hard nodig, want hij verdedigde maar een kleine voorsprong op topklimmers Bernal en Carapaz. 

Het peloton onder aanvoering van EF Pro Cycling stond de kopgroep een maximale voorsprong van 3.10 minuten toe. Naast het verdelen van de tussensprints en bergpunten door de koplopers gebeurde er weinig in het middenstuk van de etappe. Het vizier stond bij iedereen op de slotklim. De voorsprong bedroeg met vijftig kilometer te gaan nog 2.30 minuten. 

Klein ploegje begint, INEOS neemt over

En die voorsprong werd in het vervolg rap minder. Niet de gevestigde ploegen als INEOS en EF Pro Cycling voerden het tempo op, maar het kleine ploegje Colombia Tierra de Atletas - GW Bicicletas legde het peloton op de rekker. Binnen twintig kilometer werd de kopgroep teruggepakt en was alles weer te herdoen. 

Meerdere renners moesten door het hoge tempo al lossen. Hoewel het parcours buiten de slotklim niet al te zwaar was, speelde de grote hoogte waarop de renners koersten overduidelijk een grote rol. Ondertussen besloot team INEOS het peloton nog meer te pijnigen door er een schepje bovenop te doen. Robinson Chalapud (Team Medellin) probeerde ondanks het snoeiharde tempo weg te rijden, maar zag al snel het zinloze van zijn aanval in.

Lekke band Higuita en Carapaz

Het was volle bak naar de slotklim geblazen, die met 5,4 procent niet heel steil is, maar wel verschillende passages van boven de tien procent kent. INEOS zette een strak tempo bergop, maar zag kopman Carapaz met een lekke band wegvallen. Het was chaos troef want ook leider Higuita kreeg met pech te maken. Met hulp van 'knecht' Rigoberto Uran wist hij echter terug te keren. Ook Carapaz maakte weer de aansluiting en ging gelijk door naar de kop om tempo te maken voor Bernal. 

Met nog vijf kilometer te gaan besloot Chalapud opnieuw te demarreren. Ritwinnaar in de Vuelta a San Juan Miguel Florez sprong achter zijn landgenoot aan. De twee werkten goed samen en pakten achttien seconden op de groep der favorieten, waar Carapaz zich compleet opofferde voor Bernal. Net veel later moest hij passen en dat was het signaal voor Bernal om te gaan!

Bernal pakt uit met stevige demarrage

Vanuit het zadel reed hij de groep aan stukken en brokken. Alleen het drietal van EF Pro Cycling kon de tourwinnaar volgen. Chalapud en Florez werden snel ingelopen. Hoewel Bernal erg hard reed, konden de kopmannen van ploegbaas Jonathan Vaughters goed standhouden. De eindwinst leek dan ook onmogelijk voor Bernal.

Met zijn vijfen werd aan de laatste kilometer begonnen. Bernal bleef op kop rammen, maar het was Martinez die met een verschroeiende aanval naar de overwinning snelde voor ploeggenoot Higuita, die de eindzege veiligstelde.

Uitslag etappe 6 Tour of Colombia 2.1 2020

1. Daniel Felipe Martinez
2. Sergio Higuita + 0.01
3. Egan Bernal + 0.03
4. Miguel Florez + 0.09
5. Jonathan Klever Caicedo + 0.14
6. Robinson Chalapud +0.52
7. Hernan Aguirre +1.08
8. Diego Andres Camargo +1.16
9. Fredy Montaña ''
10. Esteban Chaves ''

Eindklassement Tour of Colombia 2.1 2020

1. Sergio Higuita
2. Daniel Felipe Martinez + 0.07
3. Jonathan Klever Caicedo + 0.33
4. Egan Bernal +0.54
5. Miguel Florez + 2.00
6. Fredy Montaña + 2.35
7. Esteban Chaves + 03.08
8. Hernan Aguirre + 03.14
9. Torstein Traeen +3.18
10. Sergio Henao + 3.21

(Foto: EF Education First)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws