Ten Dam trommelt Van Aert en Terpstra op voor alternatief Dirty Kanza Algemeen nieuws

Ten Dam trommelt Van Aert en Terpstra op voor alternatief Dirty Kanza

Door Bram van der Ploeg 29 mei 2020 | 10:51


Laurens ten Dam heeft een indrukwekkende startlijst bij elkaar gekregen voor 'Dirty Kanzelled', het Nederlandse alternatief voor de afgelaste Dirty Kanza. De populaire gravelkoers, van dik 300 kilometer over Amerikaanse gravelwegen, wordt zaterdag over heel de wereld nagebootst door onder meer Niki Terpstra en Wout van Aert.

Dirty Kanza stond gepland voor 30 mei en is een race van 324 kilometer over gravelwegen, met onderweg meer dan 3000 hoogtemeters. Dat aantal zal geen enkele deelnemer van Dirty Kanzelled normaal gesproken halen, maar het principe is wel hetzelfde als in Amerika. Zo moeten alle deelnemers onderweg zelf voor eten, drinken en materiaal zorgen. Het kan dus zo zijn dat Van Aert onderweg een bandje moet plakken in België. Over de hele wereld gaan mensen op pad. 'Tochten in Australië, Singapore, Oeganda, de VS en door de hele Benelux. Het laat zien dat mensen wel weer behoefte hebben aan iets leuks, aan een uitdaging', vertelt Ten Dam in het Algemeen Dagblad.

Voor Ten Dam was Dirty Kanza na zijn actieve carrière een eerste grote doel, maar dat ging door het coronavirus dus niet door. In totaal hebben 650 deelnemers zich aangemeld voor 'Dirty Kanzelled'. Via zijn website kondigt Ten Dam de regels aan. Deelnemers kunnen kiezen tussen een afstand van 160 of 320 kilometer. De 650 deelnemers gaan niet samen op pad, maar moeten vanuit hun huisadres zelf een route uittekenen. Of ze kunnen een al bestaande route met zoveel mogelijk gravelwegen rijden. 'Maak geen onnodige reizen als dat niet nodig is', zo roept Ten Dam op. 

De renners gaan om 06.00 uur van huis en Ten Dam, die zelf met Terpstra gaat rijden, benadrukt dat het door de omstandigheden niet om een race gaat. Er wordt geen tijd gemeten, helemaal nu iedereen vanuit zijn eigen woonplaats vertrekt. 'Don't be stupid. Snelheid en tijd doen er niet toe, dus rijd veilig. Rijd solo of in tweetallen. Net als in het echte event is het toegestaan om onderweg maximaal twee keer te rusten voor eten of drinken', zo klinkt het. Via de app Komoot kunnen deelnemers na hun rit de rit uploaden. (foto: Strava Van Aert)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws