Niki Terpstra

Dit is de pagina over Niki Terpstra. De Nederlander staat bekend als een uitstekende tijdrijder en kasseienspecialist, wat hem dan ook de nodige grote zeges opleverde. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Terpstra en houdt tevens zijn biografie bij.

Vroege carrière Terpstra

De carrière van Terpstra, geboren op 18 mei 1984 in Beverwijk, kwam ietwat laat op gang. Gedurende de eerste vijf jaar van zijn loopbaan was de Nederlander een vrij anonieme renner die vooral actief was op de continentale circuits. Langzaam maar zeker kwam daar verandering in. Eerst pikte Terpstra hier en daar een etappezege mee in de wat grotere koersen, zoals de Critérium du Dauphiné, en vanaf 2010 begon hij ook internationaal wat meer bekendheid op te bouwen. Zowel dat jaar, als in 2012, werd de toenmalig Quick Step-renner Nederlands kampioen op de weg. Ook won hij in 2012 en 2014, samen met zijn ploeggenoten, de UCI Ploegentijdrit.

Grote successen op de kasseien voor Terpstra

Uiteindelijk voegde Terpstra zich bij de elite van de klassiekers, want de Nederlander kon uitermate goed overweg met kasseien. Dat werd in 2012 al duidelijk, toen hij Dwars door Vlaanderen won, maar daarna begon hij zich ook te profileren in de écht grote klassiekers. Zijn grootste prestatie mag met recht het winnen van Paris-Roubaix 2014 genoemd worden, toen hij de grootste klassiekerspecialisten van het peloton op hun grond versloeg. 

In de jaren daarna was Terpstra bij de voorjaarsklassiekers nog altijd te vinden in de voorste regionen. Zo werd hij in 2015 tweede in zowel Gent-Wevelgem als in de Ronde van Vlaanderen en wist hij in 2018 de laatstgenoemde koers op zijn naam te schrijven. Dat jaar was hij ook de beste tijdens de E3 Harelbeke en pakte hij het brons in Paris-Roubaix.

Valpartijen Terpstra gooien roet in het eten

Na 2018 verruilde Terpstra vanwege een te hoog salaris Deceuninck-Quick-Step en trok hij naar Total Direct Energie in Frankrijk. Hij werd dé kopman voor de klassiekers, maar in 2019 kwam dat er niet uit. In de Ronde van Vlaanderen viel Terpstra hard en was zijn voorjaar door een hersenschudding verpest. Ook in de Tour de France van dat jaar viel hij uit na een crash. Na een goed najaar ging de blik vol goede moed op 2020, maar daar was plots het coronavirus.

Nadat de nieuwe wielerkalender bekend was, ging Terpstra voor een goede Tour en de klassiekers in oktober. Een crash op de training gooide echter weer roet in het eten. Terpstra brak meerdere ledematen en kon de Tour doorstrepen.

Niki Terpstra Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties