Niki Terpstra

Dit is de pagina over Niki Terpstra. De Nederlander staat bekend als een uitstekende tijdrijder en kasseienspecialist, wat hem dan ook de nodige grote zeges opleverde. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Terpstra en houdt tevens zijn biografie bij.


Vroege carrière Terpstra

De carrière van Terpstra, geboren op 18 mei 1984 in Beverwijk, kwam ietwat laat op gang. Gedurende de eerste vijf jaar van zijn loopbaan was de Nederlander een vrij anonieme renner die vooral actief was op de continentale circuits. Langzaam maar zeker kwam daar verandering in. Eerst pikte Terpstra hier en daar een etappezege mee in de wat grotere koersen, zoals de Critérium du Dauphiné, en vanaf 2010 begon hij ook internationaal wat meer bekendheid op te bouwen. Zowel dat jaar, als in 2012, werd de toenmalig Quick Step-renner Nederlands kampioen op de weg. Ook won hij in 2012 en 2014, samen met zijn ploeggenoten, de UCI Ploegentijdrit.

Grote successen op de kasseien voor Terpstra

Uiteindelijk voegde Terpstra zich bij de elite van de klassiekers, want de Nederlander kon uitermate goed overweg met kasseien. Dat werd in 2012 al duidelijk, toen hij Dwars door Vlaanderen won, maar daarna begon hij zich ook te profileren in de écht grote klassiekers. Zijn grootste prestatie mag met recht het winnen van Paris-Roubaix 2014 genoemd worden, toen hij de grootste klassiekerspecialisten van het peloton op hun grond versloeg. 

In de jaren daarna was Terpstra bij de voorjaarsklassiekers nog altijd te vinden in de voorste regionen. Zo werd hij in 2015 tweede in zowel Gent-Wevelgem als in de Ronde van Vlaanderen en wist hij in 2018 de laatstgenoemde koers op zijn naam te schrijven. Dat jaar was hij ook de beste tijdens de E3 Harelbeke en pakte hij het brons in Paris-Roubaix.

Meer nieuws