Sénéchal soleert naar de overwinning in slotkilometers GP Vermarc Algemeen nieuws

Sénéchal soleert naar de overwinning in slotkilometers GP Vermarc

Door Wilbert van der Velde 05 juli 2020 | 17:21


Florian Sénéchal heeft de eerste Belgische profkoers sinds de coronastop gewonnen. Na een enerverende wedstrijd met vele ontsnappingen wist hij zijn vluchtgenoten in de laatste tien kilometer te lossen en solo te finishen. Oscar Riesebeek werd tweede.

In België was het dan zover. Eindelijk stond er weer een profkoers op het programma. Het was nog geen klassieker, maar na een lange koersloze periode zijn de Vlamingen ook met een kermiskoers meer dan tevreden. Met onder andere Nederlands kampioen Fabio Jakobsen, John Degenkolb en Victor Campenaerts kon de organisatie rekenen op een mooi en sterk deelnemersveld. Bij de start van de wedstrijd werd een minuut stilte gehouden voor Niels De Vriendt, die gisteren tijdens een trainingskoers door een vermoedelijke hartstilstand kwam te overlijden.

Jakobsen al vroeg in het offensief

Het parcours van de wedstrijd bestond uit een vlakke aanvangsfase van zes kilometer, waarna de renners tien rondes van 15,4 kilometer moesten afwerken. De renners vertrokken nadat Eddy Merckx het startschot had gegeven en gingen gelijk volle bak. Na verschillende aanvallen reed er een kopgroep van ongeveer vijftien mannen weg met onder andere Pieter Serry en Stijn Steels van Deceuninck-Quick-Step, Nikolas Maes van Lotto Soudal en Dries De Bondt van Alpecin-Fenix. 

Achter de leiders probeerde een groep van tien renners de aansluiting te maken. Onder hen was ook Jakobsen. Na een lange tijd achtervolgen wist die groep het gat met de koplopers te dichten, waardoor de voorste groep groeide naar 23 leiders. Het grote aantal renners zorgde echter voor onrust bij de koplopers wat leidde tot verschillende schermutselingen. De nieuwe aanvallen zorgden ervoor dat veel renners moesten lossen. Er bleven zeven renners over, onder andere Steels, Serry, Maes, Campenaerts en De Bondt. Jakobsen mistte ditmaal de slag.

Tegenaanvallers jagen op de koplopers

De zeven koplopers liepen snel uit en pakten een voorsprong van een minuut op het peloton. Voor verschillende renners in het peloton was de groeiende voorsprong het signaal dat er iets moest gebeuren. Een groep van elf tegenaanvallers formeerde zich achter de kopgroep. Ze reden het gat in hoog tempo dicht, onder andere Tim Merlier, Jelle Wallays, Sénéchal, Toon Aerts, Riesebeek, Corne van Kessel en Pieter Vanspeybrouck maakten de aansluiting. 

Door de omvang van achttien koplopers ontstond er wederom onenigheid vooraan. De vrede bleef echter voor korte tijd bewaard. Toch kwam er uiteindelijk een nieuwe aanval. Sénéchal, Campenaerts, Riesebeek en Van Kessel wisten een gat te slaan met hun medevluchters. Al snel pakten ze een voorsprong van twintig seconden. Van Kessel viel echter weg. Of het door pech of vermoeidheid kwam, was onduidelijk.

Sénéchal, Campenaerts en Riesebeek bleven hard doorrijden en liepen zelfs uit tot veertig seconden met nog vijftien kilometer te gaan. Het leek gespeeld, maar de achtervolgers kwamen langzaam weer dichterbij. In de laatste tien kilometer was het nog maar 25 seconden. Voor Sénéchal was dat het teken om zijn medevluchters af te schudden. Op één van de lokale klimmetjes pijnigde hij Campenaerts en Riesebeek zodanig dat de veer bij hun brak. In de laatste kilometers wist hij zijn voorsprong uit te bouwen, waardoor zijn overwinning niet meer in gevaar kwam. (Foto: Sirotti, 2019)

Uitslag GP Vermarc

1. Florian Sénéchal
2. Oscar Riesebeek
3. Victor Campenaerts
4. Stijn Steels
5. Lionel Taminiaux
6. Tim Merlier
7. Toon Aerts
8. Nikolas Maes
9. Pieter Vanspeybrouck
10. Corné van Kessel


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws