Grossschartner is ruim te sterk voor concurrenten in eerste etappe Burgos Algemeen nieuws

Grossschartner is ruim te sterk voor concurrenten in eerste etappe Burgos

Door Ward Hilhorst 28 juli 2020 | 16:45


De eerste etappe van de Ronde van Burgos is op het palmares van Felix Grossschartner terechtgekomen. De Oostenrijker van BORA-hansgrohe greep de macht na een hectische etappe.

Waar alle fans stonden te springen om de koers, was het voor de renners niet zo nodig om direct gas te geven. De eerste kilometers verliepen daarom rustig en zonder ontsnappingspogingen. Dat kon Jetse Bol niet laten gebeuren. Dit is de thuisrace van zijn ploeg, dus hij wilde zich van voren laten zien. Hij kreeg Kiko Galván Fernández, Gotzon Martin en Diego Pablo Sevilla mee, en samen namen ze al snel vijf minuten.

Deceuninck-Quick-Step en Movistar voerden het peloton aan en snoepten langzaam wat van de voorsprong af, zonder al te veel haast. Team NTT stak in de persoon van Nic Dlamini ook een handje toe. De Zuid-Afrikaan was lang geblesseerd nadat een politieagent zijn arm brak zonder aanleiding. Hij was zichtbaar gelukkig dat hij weer kon koersen.

Leemreize valt hard en moet koers verlaten

Met nog 55 kilometer te gaan vond er een hevige valpartij plaats in het peloton. De grootste slachtoffers leken op het eerste gezicht Gijs Leemreize en Sebastian Henao. Met nog ruim veertig kilometer te gaan was het daarna tijd voor waaiers, want de koers stopt niet. De boel scheurde, en dat was slecht nieuws voor Bol en co. Die verloren in rap tempo hun voorsprong.

Remco Evenepoel en een paar van zijn ploeggenoten zaten in de eerste groep, dus The Wolfpack gaf flink gas, waarbij Trek-Segafredo ook meehielp. Toen het even stilviel kwam de tweede groep onder leiding van Groupama-FDJ terug, en daar zat Evenepoel nou net niet op te wachten. Hij reed de rest van de groep uit zijn wiel en maakte zich op voor een solo van 35 kilometer.

Evenepoel geeft gas en pakt flink gat

Movistar en Mitchelton-Scott zetten zich op kop van het peloton, maar ze voelden de bui al een beetje hangen. De kleine Belg pakte binnen een paar kilometer ruim veertig seconden bijeen. De achtervolging werd bemoeilijkt doordat Michael Mørkøv slim in de weg reed. De boel brak opnieuw in vele stukken, de chaos was enorm.

De voorsprong van Evenepoel was daardoor wel geslonken naar 25 seconden, doordat Bahrain McLaren de verantwoordelijkheid nam. Het peloton bestond op dat moment uit een man of dertig. Evenepoel zag dat dit een onmogelijke opgave ging worden en verlaagde zijn tempo. Het uitgedunde pak kon zo bij hem terugkomen.

Nieuwe aanval voor thuisploeg door Smit

Willie Smit nam nu de taak op zich om Burgos-BH van voren te laten zien. De Zuid-Afrikaan nam een gat, maar helaas voor hem moest hij het alleen doen. Hij werkte hard, maar in het peloton werd goed samengewerkt. Uiteindelijk was het Team INEOS dat de laatste nagel aan zijn doodskist sloeg. Met nog vijftien kilomter te gaan werd hij teruggepakt. Toen werd het slotklimmetje voor het eerst beklommen, onder leiding van de Britse equipe.

Carlos Rodriguez en Filippo Ganna namen het vlakke deel daarna voor hun rekening, terwijl Iván Sosa en Richard Carapaz daarachter netjes op hun beurt wachtten. In de groep van veertig hadden zij ook Eddie Dunbar nog achter de hand. Met nog negen kilometer te gaan nam het CCC Team van Matteo Trentin het over, en zij draaiden de gashendel langzaam iets meer open.

Met nog vijf kilometer tot de meet werd het peloton steeds iets langgerekter, met nog altijd CCC aan het front. Het grote dringen begon en aan de voet van de heuvel was het Jasper Stuyven die gas gaf. Grossschartner ging eroverheen en nam een gat. Niemand kon dat overbruggen, en zo greep hij ook de leiderstrui. (Foto: Sirotti)

Uitslag etappe 1 Ronde van Burgos

1. Felix Grossschartner
2. João Almeida +0.08
3. Alejandro Valverde "
4. Alex Aranburu "
5. Mikel Landa +0.10
6. David Gaudu "
7. Ion Aberasturi
8. Jay McCarthy
9. Matteo Trentin
10. Remco Evenepoel

Klassement na etappe 1 Ronde van Burgos

1. Felix Grossschartner
2. João Almeida +0.08
3. Alejandro Valverde "
4. Alex Aranburu "
5. Mikel Landa +0.10
6. David Gaudu "
7. Ion Aberasturi
8. Jay McCarthy
9. Matteo Trentin
10. Remco Evenepoel


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws