Cosnefroy puncht naar laatste etappe Route d'Occitanie, Mollema tweede Algemeen nieuws

Cosnefroy puncht naar laatste etappe Route d'Occitanie, Mollema tweede

Door Ward Hilhorst 04 augustus 2020 | 16:14


Benoît Cosnefroy heeft de laatste etappe van La Route d'Occitanie gewonnen. De renner van AG2R wist op de slotklim weg te springen, waardoor hij met een beetje voorsprong won. Bauke Mollema legde beslag op de tweede plaats.

De kopgroep die vroeg in de etappe wegsprong was groot, acht man sterk om precies te zijn. Nick van der Lijke was erbij, net als Fausto Masnada, die op maar 2:55 stond in het klassement. Omdat hij met Georg Zimmermann ook nog een ploeggenoot bij had, moest Team INEOS hard werken om het gat klein te houden. Dat gat was dus ook constant tussen de twee en drie minuten.

INEOS kon het niet alleen, maar gelukkig voor leider Egan Bernal kregen ze hulp van Astana, Groupama-FDJ, Trek-Segafredo en B&B Hotels. Met nog 25 kilometer te gaan was het verschil nog altijd 2:30, dus rook Masnada zijn kans. Samen met landgenoot Filippo Zana viel hij aan uit de kopgroep, waar hij weinig werk had verzet. Zimmermann had namelijk dubbele kopbeurten gedraaid.

Masnada doet aanval op de eindwinst

Samen pakten ze al snel een halve minuut op de kopgroep, terwijl ze de voorsprong op het peloton uitbouwden naar 2:40. Team INEOS zat op dat moment iets minder ontspannen op kop van het peloton dan we van ze gewend zijn. Masnada deed het meeste werk, maar Zana verstopte zich zeker niet. Van der Lijke en Zimmermann ondernamen een poging om bij de koplopers te komen en sloegen een gat met de rest van de achtervolgers.

Terwijl de twee vooraan steeds verder wegreden van het groepje achtervolgers, was het peloton ondertussen dichterbij gekropen. Met nog twintig kilometer te gaan was het verschil nog 2:15. Zelfs met de tien bonificatieseconden zou dat niet genoeg zijn, dus de Italiaan moest nog iets verzinnen. Op dat moment werden de eerste mannen uit de oorspronkelijke kopgroep ook al opgeraapt.

Masnada heeft alleen nog hoop op ritzege

Misschien was het tegen beter weten in, maar de Italianen vooraan deden hun uiterste best. Wachten op ploeggenoot Zimmermann was geen optie, want het peloton naderde. In dat peloton deden naast INEOS vooral Bahrain McLaren en AG2R veel werk. Zij snoepten er nog een handvol seconden vanaf voordat het tijd was voor de echte finale.

Het snoepen van seconden werd al snel schrokken. Er vloog een minuut vanaf, en twaalf kilometer voor het einde hadden de twee nog maar 1:20. Op dit moment ging het puur om de ritzege, terwijl Masnada zijn landgenoot loste. Toen dat gebeurde ging hij ook wat harder fietsen, waardoor hij wat seconden terugkreeg.

Masnada gegrepen aan voet slotmuur

In zijn eentje bleek het toch lastiger om het tempo constant te houden, dus gingen de seconden met tientallen tegelijk over de toonbank. Met nog zeven kilometer te gaan had hij nog veertig seconden, en dan moest die muur nog komen. Het zag er dus niet best uit voor de renner van CCC...

Na het voorlaatste heuveltje was het nog een halve minuut, terwijl de Italiaan afdaalde richting de slotmuur. Aan de voet werd hij helaas gegrepen en toen gingen Miguel Ángel López en Omar Fraile in de aanval, maar Cosnefroy achtervolgde de Astana-mannen weer. Toen hij erbij kwam ging hij erop en erover, waarna hij wist te winnen, vlak voor Mollema. (Foto: Sirotti)

Uitslag etappe 4 Route d'Occitanie

1. Benoît Cosnefroy
2. Bauke Mollema +0.02
3. Thibaut Pinot "
4. Egan Bernal
5. Aleksandr Vlasov
6. Alexis Vuillermoz +0.07
7. Pavel Sivakov "
8. Richie Porte
9. Rafael Valls +0.10
10. Warren Barguil "

Eindklassement Route d'Occitanie

1. Egan Bernal
2. Pavel Sivakov +0.19
3. Aleksandr Vlasov +0.23
4. Thibaut Pinot +0.37
5. Bauke Mollema +1.09
6. Richie Porte +1.26
7. Warren Barguil +1.52
8. Romain Bardet +1.52
9. Rafael Valls +1.57
10. Sébastien Reichenbach +2.06


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws