Eerste etappe in Polen overschaduwd door verschrikkelijke crash Jakobsen Algemeen nieuws

Eerste etappe in Polen overschaduwd door verschrikkelijke crash Jakobsen

Door Wilbert van der Velde 05 augustus 2020 | 19:52


Fabio Jakobsen is in de eerste etappe Ronde van Polen vreselijk ten val gekomen. Vlak voor de meet vloog hij over de hekken, nadat hij met Dylan Groenewegen een felle strijd om de overwinning uitvocht. Na afloop besloot de organisatie Groenewegen te diskwalificeren en Jakobsen aan te wijzen als winnaar.

De eerste etappe van de Ronde van Polen bood meteen de mogelijkheid voor een duel tussen de sprinters. Het was vooral uitkijken naar het duel tussen Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen, die het later dit jaar in de Giro d'Italia ook tegen elkaar opnemen. Andere favorieten voor de eerste rit waren Pascal Ackermann en Jasper Philipsen.

Sprintersploegen houden de vluchters kort

De strijd om de kopgroep van de dag was snel beslecht. Kamil Malecki, Julius van den Berg, Samuel Brand en Maciej Paterski gingen er met z'n vieren vandoor. Het peloton liet gauw begaan en dus hadden de leiders snel dik vier minuten te pakken. Team Jumbo-Visma nam de controle in het peloton voor Groenewegen, alvorens de voorsprong snel stabiliseerde rond de vier minuten.

Dat de sprintersploegen niets aan het toeval wilden overlaten, bleek wel, want na 67 kilometer was er nog slechts een dikke twee en een halve minuut over van de voorsprong voor de kopgroep. Met nog honderd kilometer voor de wielen was er zelfs nog maar 1.54 minuut over. Met die voorsprong was het peloton tevreden.

Voorsprong vluchters verdampt, valpartij in peloton

Vijftig kilometer verder was het verschil nog steeds 1.55 minuut. De sprintersploegen hadden alle touwtjes in handen en het was niet de vraag of de vluchters zouden worden teruggepakt, maar wanneer. Hoewel er in de koers nauwelijks iets gebeurde, maakte de wedstrijdorganisatie dat een beetje goed. Ze maakten namelijk melding dat Paterski met materiaalpech was weggevallen uit de kopgroep. De Pool won enkele momenten later echter doodleuk de derde en laatste tussensprint van de dag.

Het tempo werd ondertussen in het peloton verder verhoogd, waardoor de voorsprong van de koplopers op minder dan dertig kilometer van de streep met ruim een minuut was gedaald naar nog maar 37 seconden. Intussen werd het peloton opgeschrik door een valpartij, waar ook enkele renners van Jumbo-Visma bij betrokken waren. Eén van hen was Christoph Pfingsten, een belangrijke schakel in de lead-out van Groenewegen. Ook in het vervolg bleef het chaotisch, met onder andere nog een kleine valpartij na een rotonde. 

Op vijftien kilometer van de streep was het definitief gedaan voor de vluchters. Door de smalle straten van Katowice werd het tempo door onder andere Team INEOS in de laatste tien kilometer erg hoog gelegd. De sprintersploegen begonnen met positioneren en Jakobsen en Groenewegen zaten al vroeg in goede positie.

Vreselijk valpartij Jakobsen na botsing met Groenewegen

Vanaf de laatste twee kilometer werd de weg een stuk breder, waardoor het makkelijker opschuiven was voor de spinters. Deceuninck-Quick-Step nam de leiding bij het ingaan van de laatste kilometer. Sunweb kwam ondertussen met Alberto Dainese. Groenewegen kwam uit de chaos naar voren en ging de sprint vroeg aan. Hij leek te winnen, maar Jakobsen kwam opzetten en leek hem te achterhalen. Groenewegen week af richting de hekken, waardoor Jakobsen weinig ruimte had en probeerde uit te wijken, die ruimte vond hij niet, waardoor hij een vreselijke valpartij over de hekken maakte.

Let op: onderstaande beelden kunnen als heftig worden ervaren.

Uitslag etappe 1 Ronde van Polen 2020

1. Fabio Jakobsen
2. Marc Sarreau ''
3. Luka Mezgec ''
4. Jasper Philipsen ''
5. Ryan Gibbons ''
6. Szymon Sajnok ''
7. Damien Touzé ''
8. Roger Kluge ''
9. Moreno Hofland ''
10. Edward Theuns ''

Klassement na etappe 1 Ronde van Polen 2020

1. Fabio Jakobsen
2. Marc Sarreau + 0.04
3. Kamil Malecki ''
4. Luka Mezgec + 0.06
5. Jasper Philipsen + 0.10
6. Ryan Gibbons ''
7. Szymon Sajnok ''
8. Damien Touzé
9. Roger Kluge ''
10. Moreno Hofland ''

(Foto: Sirotti)

Lees 1 Reacties

Tags:

Reacties

henkwijlhuizen
5 Aug 2020 om 20:06

Fabio terechte winnaar
Dylan is terecht gediskwalificeerd en er komt nog een vervolg .
Dylan zegt in interviews ik sprint rechtvooruit dat hebben we gezien.

Reageer


Meer nieuws