Démare wint kleurloze Milaan-Turijn in de massasprint, sterke Van Aert derde Algemeen nieuws

Démare wint kleurloze Milaan-Turijn in de massasprint, sterke Van Aert derde

Door Wilbert van der Velde 05 augustus 2020 | 18:13


Arnaud Démare heeft Milaan-Turijn gewonnen. In de massasprint was hij ruim de snelste. Wout van Aert werd derde.

Waar de klimmers de laatste jaren de dienst uitmaakten in Milaan-Turijn, speelde het nagenoeg vlakke parcours van dit jaar in de kaart van de sprinters, en die stonden er met Caleb Ewan, Sam Bennett, Fernado Gaviria, Démare en Alecander Kristoff volop aan de start. Nog één keer konden de sprinters de benen testen voor Milaan-Sanremo van komende zaterdag. Datzelfde gold voor de klassieke renners, zoals Mathieu van der Poel en Van Aert, die in La Primavera zullen proberen de sprinters een hak te zetten.

Iets voor de klok van twee trok het peloton in gang en al snel gingen er zes renners vandoor. Gijs Van Hoecke, Manuele Boaro, Alessandro Tonelli, Andrea Garosio, Samuele Rivi en Davide Villella reden binnen de kortste keren een gat van dik vier minuten bij elkaar. Die voorsprong werd in de kilometers erna alleen maar groter. Na 52 kilometer werd de grens van zeven minuten geslecht, alvorens het peloton in gang schoot en het verschil weer iets terugliep.

Rustig koersverloop, Van der Poel gaat niet sprinten

Na tachtig kilometer koers hadden de zes vluchters nog een speling van vier en een halve minuut op het peloton, waar Trek-Segafredo de controle had. Dat verschil was met nog honderd kilometer voor de wielen nog 3.16 minuten. De koerssituatie bleef de volgende vijftig kilometer ongewijzigd. Het verschil daalde lichtjes naar 2.55 minuten. Ondanks dat er weinig gebeurde, zat de vaart er in de wedstrijd met een gemiddelde van 45 kilometer per uur goed in. 

Waar vooraf nog de verwachting was dat Van der Poel zich mogelijk ging mengen in de massasprint, vertelde de Nederlander tijdens een vooraf opgenomen interview in de uitzending van Eurosport dat hij het risico niet ging nemen en zich in dienst van de ploeg zou stellen. Ondertussen was met nog 36 kilometer te gaan het tijdsverschil met de vluchters gedaald naar 1.33 minuten. 

Vluchters kansloos, massasprint in de maak

Het einde van het avontuur van de vluchters begon te naderen. Hoezeer ze ook hun best deden, tegen de geoliede samenwerking van de sprintersploegen konden ze weinig beginnen. Op veertien kilometer van de finish werden drie van de vijf koplopers ingelopen. Boaro en Rivi hielden vol en hadden nog een voorsprong van 37 seconden. In het peloton begon ondertussen al de felle strijd om de juiste posities, waardoor het tempo nog verder werd opgedreven.

De chaos om de juiste posities leidde op acht kilometer van de streep tot een flinke valpartij. Een renner kwam door een verkeersobstakel ten val en nam meerdere renners met zich mee, waaronder Michael Mørkøv en Yves Lampaert, de laatste bleef lang zitten en had vermoedelijk zijn sleutelbeen geblesseerd. De lead-out van Bennett was alvast zwaar gehavend. 

Lotto Soudal nam met minder dan vijf kilometer het heft in handen voor Ewan. Ze verloren echter al snel renners, waardoor Ewan veel te vroeg vooraan kwam te zitten. Ondertussen zat BORA-hansgrohe op het vinketouw voor Sagan en namen kort daarna de leiding van Lotto over. Met de laatste rotonde achter de rug moesten er nog twee kilometer voornamelijk rechtdoor worden afgelegd. 

Jumbo-Visma kwam intussen met Timo Roosen en Amund Grøndahl Jansen naar voren om Van Aert af te zetten. Groupama-FDJ nam over voor Demare met nog zevenhonderd meter te gaan. Jacopo Guarnieri trok de sprint voor zijn kopman aan, Ewan ging er overheen met een vroeg sprint, maar Démare pakte hem met een machtige sprint terug en won. Achter de Fransman en Ewan kwam Van Aert tot een knappe derde plaats. 

Uitslag Milaan-Turijn 2020

1. Arnaud Démare
2. Caleb Ewan ''
3. Wout van Aert ''
4. Peter Sagan ''
5. Danny van Poppel ''
6. Nacer Bouhanni ''
7. Fernando Gaviria ''
8. Manuel Belletti ''
9. Dion Smith ''
10. Ben Swift ''

(Foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws