[Update] Ploegdokter komt met positieve update Jakobsen: 'Een mirakel' Algemeen nieuws

[Update] Ploegdokter komt met positieve update Jakobsen: 'Een mirakel'

Door Bram van der Ploeg 12 augustus 2020 | 14:11


Fabio Jakobsen kwam in de massasprint van de eerste etappe van de Ronde van Polen zwaar ten val. Na een stevig sprintduel met Dylan Groenewegen moest hij uitwijken waardoor hij over de hekken knalde. In de Leiderstrui houdt de situatie omtrent de Nederlands kampioen voor u bij. 

Update - 5 augustus (20.20 uur): Wedstrijddokter licht toestand Jakobsen toe

Volgens de wedstrijddokter Barbara Jerschina is Jakobsen er ernstig aan toe en is hij nog niet buiten levensgevaar. Dat vertelt ze aan het Poolse Naszosie. Hij heeft onder meer zwaar hoofdletsel. 'Zijn hart werkte wel heel goed. Maar hij vecht voor zijn leven. Laten we onze vingers voor hem kruisen. Hij heeft veel bloed verloren', zo vertelt Jerschina, die Jakobsen meteen na de val lang behandelde. Daarna werd hij naar het ziekenhuis gebracht, waar hij zal worden geopereerd. Alle grote Nederlandse media (waaronder De Telegraaf, AD en de NOS) melden dat Jakobsen in een kunstmatige coma wordt gehouden. 

Update II - 5 augustus (22.30 uur): Situatie Jakobsen 'gestabiliseerd'

De situatie van Fabio Jakobsen is 'gestabiliseerd', zo meldt onder meer journalist Raymond Kerckhoffs op basis van uitspraken van de assistent-directeur van het ziekenhuis. De algemene toestand zou stabiel zijn, maar de komende uren worden belangrijk op het gebied van het enorme letsel dat de Nederlander opliep. Zo is er sprake van serieus gezichts- en schedelletsel en schade aan de borst. Er zijn geen verwondingen aan het ruggenmerg en de hersenen. 

De situatie wordt omschreven als 'stabiel, maar kritiek'. De volgende dag kunnen er betere diagnoses worden gesteld. Deceuninck-Quick-Step heeft nog geen officiële mededelingen gedaan over de toestand van Jakobsen. 

Update III - 6 augustus 2020 (00.14 uur): Jakobsen in kunstmatige coma

Fabio Jakobsen is stabiel, maar ligt nog wel in kunstmatige coma in het ziekenhuis. Dat heeft zijn ploeg Deceuninck-Quick-Step in de nacht van woensdag op donderdag laten weten in een persbericht. Het letsel is 'serieus', maar de ploeg bevestigt dat er geen sprake is van hersenschade of schade aan de ruggenwervel. Hij wordt de komende dagen constant onderzocht in het ziekenhuis. 

Update IV - 6 augustus 2020 (08.25 uur): Jakobsen vijf uur geopereerd

Fabio Jakobsen heeft een operatie van ruim vijf uur achter de rug, zo hebben doktoren in het ziekenhuis in Sosnowiec donderdagochtend verteld. De toestand van de sprinter blijft 'ernstig, maar stabiel'. De schade aan het gezicht van Jakobsen is heel ernstig. Patrick Lefevere stelt bij de NOS dat Jakobsen 'alle beenderen in zijn gezicht heeft gebrokenen'. 

Verder kan hij door schade aan de borst niet heel goed ademhalen. Zoals eerder vermeld, is er geen hersenletsel geconstateerd. Ook de ruggenwervel van Jakobsen is niet beschadigd. Hij zou op donderdag uit zijn kunstmatige coma worden gehaald, maar later op de donderdag werd dit uitgesteld naar de vrijdag, meldt Sporza.

De grote vraag is hoe Jakobsen uit zijn kunstmatige coma komt. Behandelend arts Pawel Gruenpeter duimt: 'Ik hoop dat er geen schade is aan zijn zenuwstelsel. We mogen niet vergeten dat de patiënt gisteren ongeveer een uur lang gereanimeerd werd.' Ook zijn gezicht is er heel ernstig aan toe, zo schetst Lefevere: 'Gelukkig zijn er geen vitale organen geraakt, maar alle beenderen in zijn gezicht zijn gebroken en hij is al zijn tanden kwijt. Het is echt heel erg. Misschien is het nog een geluk dat de artsen in de regio waar het gebeurde ervaring hebben met zware ongevallen.'

Update V - 7 augustus 2020 (10.00 uur): 'Trauma aan gezichtsbeenderen het ergste'

Het gezicht van Fabio Jakobsen is er het ergst aan toe van allemaal, zo vertelde behandelend arts Pawel Gruenpeter donderdagavond bij een persmoment. 'Het trauma aan de gezichtsbeenderen is het ergste letsel. De voorkant van het hoofd dus, rondom de oogkassen en de kaak. Gelukkig zijn de oogbollen niet beschadigd, maar hij zal natuurlijk een hele tijd moeten revalideren.'

Vrijdag zal Jakobsen in principe uit zijn kunstmatige coma worden gehaald en zullen de doktoren weten hoe het echt met hem gaat. 'Dan kunnen we ook beginnen met een traject voor plastische chirurgie, want die mogelijkheid hebben we hier ook.' Gruenpeter heeft wel goede hoop dat Jakobsen hieruit gaat komen, omdat zijn hart zelfstandig functioneert en er dus geen schade is aan zijn hersenen en ruggenwervel. 'Het is een jonge, sportieve man. Waarschijnlijk omdat hij zo goed getraind is, heeft hij geen rugletsel of zoiets opgelopen.'

Update VI - 7 augustus 2020 (13.39 uur): Jakobsen ontwaakt uit coma

Fabio Jakobsen is ontwaakt uit zijn kunstmatige coma. Dat heeft de organisatie van de Ronde van Polen tijdens de derde etappe via de koersradio laten weten. De Nederlander werd sinds woensdag in een coma gehouden. Volgens de laatste informatie verkeert Jakobsen naar omstandigheden 'in goede conditie'.

Tegenover aanwezige Poolse media legt arts Pawel Gruenpeter uit dat het er goed uitziet. 'Als hij zo’n val overleeft, dan komt hij ook zeker terug in de sport. We zijn heel tevreden met hoe het gaat. De patiënt is bij bewustzijn, hij ademt zelfstandig, hij kan al zijn ledematen bewegen en hij kan communiceren. Alleen praten lukt niet', zo citeert het Algemeen Dagblad. Deceuninck-Quick-Step laat weten dat praten en eten de komende tijd nog een opgave zal blijven. 

Update VII - 9 augustus 2020 (20.00 uur): Ploegdokter verwacht dat Jakobsen weer renner kan worden

Ploegdokter van Deceuninck-Quick-Step Yvan Vanmol heeft goede hoop dat Fabio Jakobsen na zijn herstel zijn wielercarrière kan voortzetten. Dat vertelt hij aan Sporza. ‘Een termijn durf ik er niet op te kleven, maar we gaan ervan uit dat Fabio opnieuw renner wordt. Vanmol baseert die verwachting vooral op het gegeven dat de valpartij geen schade heeft veroorzaakt aan vitale organen. ‘Waar we ons nog zorgen om maken is de esthetische schade en eventueel de spiergroep rond zijn mond.’

De ploegdokter is verder tevreden over het werk van de Poolse artsen. ‘Ik communiceer met een erg bekwame arts die ook Engels praat. Ook de dokter van het interventieteam heeft zijn werk perfect uitgevoerd. Die heeft Fabio niet gereanimeerd, wel geïntubeerd (kunstmatige beademing, red).’ Vanmol verwacht dat Jakobsen over een week overgebracht kan worden naar Nederland.

Update VIII - 11 augustus 2020 (14.09 uur): Jakobsen vliegt woensdag naar Nederland

Fabio Jakobsen wordt woensdag (12 augustus) naar Nederland gevlogen in een medische vlucht. Dat heeft RTBF gehoord van Patrick Lefevere. Die laatste toont zich zeer opgelucht. 'Een week geleden dachten we dat hij dood zou gaan. Het is dus fantastisch nieuws dat hij naar Nederland kan, dichter bij zijn familie.' De Nederlandse artsen zullen kijken naar de beste manier om te revalideren na dit zware letsel.

In een officiële update op de site van Deceuninck-Quick-Step, over de toestand van Fabio Jakobsen, kwam meer informatie: 'Het gaat steeds beter met Fabio Jakobsen. Daarom kan hij woensdag worden overgebracht naar het ziekenhuis in Leiden, waar verdere vervolgbehandeling van zijn verwondingen plaatsvindt.' 

Update IX - 12 augustus 2020 (14.04 uur): Jakobsen in ziekenhuis Leiden verder behandeld aan verwondingen

De schade was en is enorm, maar volgens ploegdokter Dirk Vanmol van Deceuninck-Quick-Step mogen we van 'een mirakel' spreken dat Fabio Jakobsen er voorstaat zoals hij er nu voorstaat. De Belg maakt van de gelegenheid bij Sporza gebruik om de exacte schade te omschrijven: 'De luchtwegen zijn meteen na de val wel geïntubeerd, maar die zijn niet verbrijzeld. Praten lukt momenteel nog niet, maar Fabio verstaat en begrijpt alles', zo klinkt het. 'Neen, ik ga geen uitspraken doen over termijnen. Maar als je me vraagt of Jakobsen opnieuw een renner zal worden, dan heb ik daarover zeer weinig twijfels en meer dan goede hoop.'

Jakobsen kan alweer rechtop staan en ondanks de schade aan zijn gezicht is Vanmol positief. 'Hij communiceert nu via het scherm van zijn telefoon. Ik verwacht zeker dat hij opnieuw zal kunnen praten. De spieren rond zijn mond en lippen zijn fel geraakt, maar ook dat komt wel opnieuw in orde. Zijn benen hebben amper schade geleden. Er is wel een breuk aan een duim en in zijn boven- en onderkaak. Zijn sinussen zijn intact, net als zijn oogkassen. Hij heeft geen hersenletsel en is volledig mobiel', aldus Vanmol. Jakobsen raakte wel al zijn tanden kwijt, maar dat moet chirurchisch hersteld kunnen worden.

Als er meer duidelijkheid is, zal dit bericht worden aangevuld. Hierbij onthouden wij ons van speculatie en gaan we louter af op officiële bronnen.

(Foto: Sirotti)

Lees 3 Reacties

Tags:

Reacties

Marjan Groen-Klaver
6 Aug 2020 om 11:38

Het registreren lukt mij niet. Er blijft even geduld aub staan. Bedankt voor de updates over Fabio. Ben zo enorm geschrokken gisteren.

Bram van der Ploeg
5 Aug 2020 om 23:26
Quote van henkwijlhuizen
Je kunt wel reageren maar jullie plaatsen niks

Wat bedoel je precies? Ik kan je reactie namelijk gewoon lezen?

henkwijlhuizen
5 Aug 2020 om 23:17

Je kunt wel reageren maar jullie plaatsen niks

Reageer


Meer nieuws