Magistrale Evenepoel rijdt concurrenten op een hoop in bergrit in Polen Algemeen nieuws

Magistrale Evenepoel rijdt concurrenten op een hoop in bergrit in Polen

Door Bram van der Ploeg 08 augustus 2020 | 18:45


Remco Evenepoel heeft de vierde etappe in de Ronde van Polen gewonnen. De Belg ging op vijftig kilometer van de meet solo en was in een zware bergrit op magistrale wijze veel te sterk voor de rest. Aan de meet eerde hij de zwaar gewonde Fabio Jakobsen door zijn rugnummer 75 omhoog te houden.

Vanuit de start was het klimmen geblazen en dus werd er meteen aangevallen. Nathan Haas (Cofidis) en Chris Harper (Jumbo-Visma) vonden elkaar en zij kregen al snel gezelschap van James Whelan (EF), Kamil Malecki (CCC) en Patryk Stosz (Poolse selectie). Ze kregen de ruimte van het peloton, waar Team INEOS voor leider Carapaz de controle nam.

Lotto Soudal neemt controle, Carapaz valt hard

De koplopers kregen maximaal een kleine vijf minuten, maar hier was na alle beklimmingen niet veel meer van over. Op minder dan negentig kilometer van de meet hadden de vijf vluchters nog dik twee minuten speling. In het peloton nam Lotto Soudal de leiding over, toen INEOS daar het tempo wat minderde. Het zorgde op zeventig kilometer van het einde nog voor 1.47 minuten. 

De renners maakten zich op voor de finale en eigenlijk werd het startschot daarvoor gegeven door een valpartij. Vele grote namen lagen erbij, waaronder klassementsleider Carapaz en Daryl Impey. Ook Remco Evenepoel raakte op achterstand, maar hij kwam samen met Carapaz toch terug aan de staart van het peloton. Daar kon men de wonden likken. De kopgroep profiteerde van de crash, want omdat het tempo in het peloton er wat uit ging, werd het verschil weer wat groter.

Mitchelton-Scott start finale, Evenepoel neemt over

Op zestig kilometer van de finish was het Mitchelton-Scott dat het tempo weer de hoogte in joeg. Het was daarmee ook vrij snel gedaan voor de koplopers. Er ontstonden scheuren in het peloton en Simon Yates knalde er met een aanval overheen. Terwijl hij echter niet weg kwam, deed Evenepoel dat met nog vijftig kilometer te gaan wel. De jonge Belg viel fel aan en had snel twintig seconden te pakken. Het peloton met andere favorieten werkte slecht samen, waar Evenepoel snel van kon profiteren. 

Uiteindelijk had Evenepoel een halve minuut bij elkaar, alvorens INEOS het heft in handen nam, in een groep favorieten met nog slechts twintig renners aan boord. Het gat werd echter alleen maar groter voor Evenepoel, die de grote plaat er weer op legde en op 38 kilometer van het einde reeds 42 seconden in de zak had. 42 werd 45, 45 werd 49 en 49 werd 52. Evenepoel knalde over de wegen, daalde op zijn stang en ging zo solo op voor de laatste twee beklimmingen.

Evenepoel in tijdritmodus richting de meet

Met eigenlijk alleen Eddie Dunbar voor Carapaz in het peloton, was het een ongelijke strijd en breidde Evenepoel snel uit. Richting de laatste dertig kilometer werd er echter volle bak aangevallen in het peloton, wat doorgaans niet echt helpt bij een achtervolging. Het was ieder voor zich en Carapaz had het duidelijk moeilijk. Evenepoel lachte vooraan in zijn vuistje en peddelde vrolijk verder. Hij verdedigde een minuutje, ook toen op 25 kilometer van het einde Jakob Fuglsang, Rafal Majka en Yates elkaar vonden in een achtervolgend groepje. Wilco Kelderman vonden we in een derde groepje, nog voor het peloton.

Het achtervolgende groepje van drie hield lang gelijke tred met leider Evenepoel, maar de groepjes daarachter gaven in de slotkilometers meer en meer toe. Evenepoel bleef maar gas geven en verzwakte geen moment op de laatste twee beklimmingen. Hij kwam ruim voor de rest juichend over de meet. Fuglsang liet zijn twee mede-achtervolgers nog achter en werd tweede, op dik anderhalve minuut. (foto: screenshot Eurosport)

Uitslag etappe 4 Ronde van Polen 2020

1. Remco Evenepoel
2. Jakob Fuglsang +1.48
3. Simon Yates +2.22
4. Rafal Majka ''
5. Diego Ulissi +3.05
6. Wilco Kelderman ''
7. Kamil Malecki +3.08
8. Mikel Nieve ''
9. Jonas Vingegaard ''
10. Maximilian Schachmann +3.09

Klassement na etappe 4 Ronde van Polen 2020

1. Remco Evenepoel
2. Jakob Fuglsang +1.52
3. Simon Yates +2.28
4. Rafal Majka +2.32
5. Diego Ulissi +3.09
6. Kamil Malecki +3.12
7. Wilco Kelderman +3.15
8. Jonas Vingegaard +3.18
9. Mikel Nieve ''
10. Rui Costa +3.19

(foto: Sirotti)

Lees 3 Reacties

Tags:

Reacties

Gilberto
9 Aug 2020 om 19:27

Prima hoor Aart. Het zijn prachtige overwinningen die je niet mag bagatelliseren, maar het zijn nog steeds geen Ronde van Zwitserland, Dauphine, Tirreno, PN, Giro, Vuelta, Tour, MSR, LBL, AGR, RVV, PR, tussen de echte creme de la creme in topvorm... Maar nog zo jong, moet haast wel dat hij in de toekomst ook veel van deze koersen ken gaan winnen, maar voorlopig vind ik nog steeds dat men te hard van stapel loopt... vond ik ook bij Matje, voor het geval ik uitgemaakt word voor jaloerse Hollander...zo'n doeddoener altijd. Vind Remco trouwens ook een eng mannetje, vind ik van Terpstra, T.Dekker, Dumoulin ook, wederom ter indekking voor valse beschuldigingen....het is helaas nodig...

Jeroen J
9 Aug 2020 om 18:07

Elke renner die in het verleden naar DQS ging, werd niet één maar twee klassen beter. Evenepoel was al goed, maar is nu veranderd in een monster. Ze doen iets erg goed daar bij het DQS van (nog steeds) dokter Ibarguren Taus..

Aart Planck
9 Aug 2020 om 00:05

Fuglsang op een parcours waar het altijd om seconden gaat op bijna 2 minuten rijden, dat is zorgwekkend. Evenepoel is van zo'n andere fysiek dat het is alsof hij als man in een vrouwenpeloton meedraait. Hij wint letterlijk alles waar hij aan meedoet en is het hele jaar in vorm. Ongekend en de doodsteek voor de spanning in het wielrennen. Terug naar de tijd van Lance, maar dan ook nog voor alle andere races dan de Tour. Voor de andere renners geen andere optie dan meedoen aan de rondes waar Evenepoel niet aan meedoet :-(

Reageer


Meer nieuws