Lefevere uiterst kritisch op veiligheid: 'Renners hebben geen keuze' Algemeen nieuws

Lefevere uiterst kritisch op veiligheid: 'Renners hebben geen keuze'

Door Jannick van der Hooft 09 augustus 2020 | 10:27


De woede bij Patrick Lefevere rond het incident met Fabio Jakobsen in de Ronde van Polen heeft plaatsgemaakt voor 'shock', zo schrijft hij in zijn column bij Het Nieuwsblad. Naar zijn mening stapelen de problemen zich op en moeten er voor de toekomst veel dingen veranderen.

Volgens de ploegbaas van Deceuninck-Quick-Step, waar Jakobsen voor rijdt, heeft de organisatie van de wedstrijd flink wat steken laten vallen. 'Bij Formule 1 komt er een rijderscomité en een overleg met een veiligheidsadviseur na een ongeval. Dat mis ik in de wielersport.' Volgens de Belg moeten de omstandigheden waarop deze ongelukken gebeuren vermeden worden, bijvoorbeeld door het plaatsen van matrassen of kussens rond de finishboog. Door gebrek aan geld wordt dit volgens Lefevere nog niet door organisatoren gedaan.

'Dat moet je afdwingen', zo wijst hij naar rennersvakbond CPA. 'Het is de taak van CPA om hier een actieve rol in te spelen, maar hoe slagkrachtig is zij? Het zit met een hoge schuld, gecreëerd door het onvermogen van Gianni Bugno. De renners moeten de CPA gebruiken als drukkingsmiddel: ze hebben geen andere keuze.' Lefevere denkt als ploeg niet veel meer dan dit te kunnen doen: 'Vorig jaar schreven we al een brief naar de Ronde van Polen over de gevaarlijke aankomst in Katowice, maar hebben nooit antwoord gekregen.'

Lefevere wijst naar UCI, maar ziet geen gebrek aan respect bij renners

Ook de UCI moet naar de mening van Lefevere steviger optreden. 'Die moet dit afdwingen bij de organisatoren. We spreken toch over de WorldTour? Alles begint aan de top. Als je het hier afdwingt, kan de rest volgen.' Over waarom dat gebeurt, is Lefevere stellig: 'Je weet hoe dat gaat. Als organisator ga je uit eten met de persoon die het parcours moet keuren en die zal al niet veel meer zeggen. Misschien moet ik maar met pensioen gaan en veiligheidsadviseur worden.'

De ploegbaas was na het incident hard in zijn verwoording in de richting van Dylan Groenewegen, maar het type ongeval als die in de Ronde van Polen is bij Lefevere niet te wijten aan een gebrek aan respect tussen de renners onderling. 'Dat vind ik zever. Respect staat op je loonfiche. Ik vind zelfs dat renners veel liever zijn voor elkaar dan vroeger. Toen werd er gevochten en spraken we nauwelijks met elkaar. Nu zijn het vrienden buiten de koers.' (Foto: Sirotti)

Lees 1 Reacties

Tags:

Reacties

Poelwinst
9 Aug 2020 om 10:56

Meer dan 325 renners hebben een petitie ondertekend om rennersvakbond CPA te hervormen en minder hard achter de UCI aan te lopen. Volgens voorzitter Gianni Bugno van de CPA is er echter niks aan de hand en kan alles bij het oude blijven.

Reageer


Meer nieuws