Weer Jumbo-Visma! Roglic slaat dubbelslag in tweede etappe Dauphiné Algemeen nieuws

Weer Jumbo-Visma! Roglic slaat dubbelslag in tweede etappe Dauphiné

Door Ward Hilhorst 13 augustus 2020 | 16:40


Primoz Roglic heeft een dubbelslag geslagen in de tweede etappe van het Criterium du Dauphiné. De Sloveen rondde het goed af, nadat Team INEOS het grootste deel van het werk had gedaan.

In het begin van de etappe werd er zwaar gestreden om in de kopgroep te komen, maar de acht die het uiteindelijk lukte waren dan ook erg sterk. Bruno Armirail was erbij, samen met Fabien Doubey, Michael Schär (in de bollentrui), Jérôme Cousin, Geoffrey Soupe, Ben O'Connor, Jasha Sütterlin en Kasper Asgreen.

De heren kregen een kleine drie minuten, maar bij Team Jumbo-Visma wilde ze hun nieuw verworven status waarmaken. Tony Martin reed dus een strak tempo op kop om de kopgroep binnen bereik te houden. Wout van Aert bracht in zijn gele trui bidonnen rond, dus het was duidelijk dat hij geen speciale privileges verdiende met zijn leiderstrui. Voor de Côte Maillet gaf het peloton gas omdat iedereen vooraan wilde zitten. Dat kostte de kopgroep een minuut.

Côte Maillet zorgt voor eerste schifting

Het werk van Der Panzerwagen zat erop. De Duitser zette zijn ploeg vooraan af aan het begin van de klim en daarna was het aan Robert Gesink en Van Aert. Tom Dumoulin bevond zich niet bij zijn ploeg voorin het peloton, hij zat verder naar achter, in het wiel van Egan Bernal. Op de klim deed Van Aert het verschil met de kopgroep snel slinken. De eerste mannen moesten het peloton dan ook laten gaan.

Ook de kopgroep scheurde op het moment dat ze nog anderhalve minuut over hadden. Schär en Armirail leidden de dans, op weg naar de bergpunten. Michal Kwiatkowski haalde voor zijn ploeg wat eten op en Dumoulin liftte mee om zich te nestelen in het wiel van Roglic. Schär stelde op de top zijn bollentrui voor nog een dagje veilig, waarna het wachten was op de slotklim. In het dal deelden Van Aert en Gesink het kopwerk.

Val van Higuita houdt Dumoulin op

Sergio Higuita kwam hard ten val in het peloton, waar ook wat anderen door werden opgehouden. Dumoulin werd hierdoor opgehouden, maar was vrij snel weer terug in het peloton. Ondertussen reed naast de gele trui ook groene trui Daryl Impey mee op kop.

Aan het begin van de klim was het ook voor Van Aert gedaan. Sepp Kuss nam over, met hulp van BORA-hansgrohe. Alleen Armirail was nog vooruit, met vijftien kilometer te gaan had hij nog een half minuutje. Ook INEOS en UAE zetten wat mannetjes op kop, maar de klim kende een stukje afdaling. Tot die tijd durfde nog niemand de duimschroeven aan te draaien.

Van Baarle verdunt het peloton met kopwerk

Dylan van Baarle was het uiteindelijk die zijn duimschroeven uit zijn achterzak mocht halen. Met zijn stijlvolle snor pakte hij de kop, wat het lastig maakte voor de achterste regionen van het peloton, waardoor onder meer Dumoulin moest lossen. Was Team Jumbo-Visma in de Tour de l'Ain meestal met meer dan Team INEOS, nu waren er zeven donkerrode mannen tegen slechts drie gele.

Toen het werk van Van Baarle erop zat was er nog een man of 35 over. Met nog ruim acht kilometer te gaan was het voor Armirail gedaan, waardoor Victor de la Parte zijn kans schoon zag om aan te vallen. Dumoulin was weer aangesloten, maar hij bevond zich achteraan. Het was een ouderwets beeld, de trein van INEOS op kop. Jonathan Castroviejo liet weer zien in vorm te zijn, hij dwong Julian Alaphilippe tot lossen, waarna hij het ook zelf voor gezien hield.

Grote namen lossen door werk van INEOS

Dumoulin schoof iets op naar voren, terwijl er toch niet de minste klimmers vanaf moesten. Kwiatkowski dunde de boel nog maar verder uit naar een man of 25. Alejandro Valverde, Adam Yates en Chris Froome moesten lossen, tewijl ook Steven Kruijswijk wat verder naar achter schoof. Geraint Thomas nam over, waardoor Pavel Sivakov het laatste wagonnetje voor Bernal bleek. Dumoulin zat in het achttiende en daarmee laatste wiel.

Ondanks dat de Maastrichtenaar zo ver van achter zat, reed hij wel de ene na de andere losser voorbij, waaronder niet de kleinste namen. Thomas en Kruijswijk moesten er bijvoorbeeld af en met nog een kleine drie kilometer te gaan nam Sivakov over. Toen Emanuel Buchmann ging reed Kuss het met het grootste gemak dicht. Het betekende wel het einde van zijn ploeggenoot Dumoulin.

Bernal deelt de eerste prik uit, Kuss pareert

De Amerikaan nam de kop, terwijl er nog elf mannen in de groep zaten. Roglic zat strak in het wiel, terwijl ook Romain Bardet en Tadej Pogacar moesten lossen. Bernal deelde een prikje uit, maar dat reed Kuss schijnbaar gemakkelijk dicht. De 7-3 in het voordeel van Team INEOS was nu omgedraaid naar een 1-2 voor Team Jumbo-Visma.

In de finale was het Quintana die ging, waarna Buchmann, Roglic en Kuss reageerden. Roglic nam zelf over waardoor iedereen moest passen. De Sloveen reed de laatste hectometers soeverein naar de top, waar hij een handvol seconden pakte. (foto: Jumbo-Visma)

Uitslag etappe 2 Criterium du Dauphiné:

1. Primoz Roglic
2. Thibaut Pinot +0.08
3. Emanuel Buchmann "
4. Guillaume Martin
5. Nairo Quintana +0.10
6. Miguel Ángel López "
7. Daniel Felipe Martínez
8. Mikel Landa
9. Richie Porte
10. Egan Bernal

Klassement na etappe 2 Criterium du Dauphiné:

1. Primoz Roglic
2. Thibaut Pinot +0.12
3. Emanuel Buchmann +0.14
4. Egan Bernal +0.16
5. Guillaume Martin +0.18
6. Nairo Quintana +0.20
7. Miguel Ángel López "
8. Daniel Felipe Martínez
9. Mikel Landa
10. Richie Porte

(Foto: Team Jumbo-Visma)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws