Sénéchal toont zich de sterkste in Druivenkoers Overijse, Van der Poel derde Algemeen nieuws

Sénéchal toont zich de sterkste in Druivenkoers Overijse, Van der Poel derde

Door Wilbert van der Velde 29 augustus 2020 | 17:25


Florian Sénéchal heeft de Druivenkoers Overijse gewonnen. Na een actieve finale van de koers met de nodige aanvallen wist hij samen met Dries de Bondt weg te rijden. Op de laatste helling voor de finish reed de Fransman vervolgens weg van de Belg, die tweede werd. Mathieu van der Poel spurtte in de achtergrond naar de derde plek.

Waar de Druivenkoers aanvankelijk niet op het programma stond van Van der Poel, besloot hij zich daags voor de wedstrijd toch aan te melden. Met zijn deelname is hij ook gelijk de favoriet, al kent hij met Fernando Gaviria, Pascal Ackermann, Jasper Philpsen, Florian Sénéchal en Davide Ballerini de nodige uitdagers. Het parcours van de Druivenkoers was alvast op het lijf geschreven van de Nederlander. De koers ging namelijk constant op en af over korte klimmetjes, wat Van der Poel met zijn explosiviteit in de kaart speelde.

Kopgroep van vijf rijdt weg, peloton controleert

Het begin van de koers stond vanzelfsprekend in het teken van de ontsnapping. Nadat verschillende aanvalspogingen geen succes opleverden, gaf de aanval van Lennert Teugels (Tarteletto-Isorex) de aanzet tot de juiste vlucht. Kenneth Vanbilsen (Cofidis), Casper van Uden (Team Sunweb), Lucas de Rossi (NIPPO DELKO One Provence) en Daniel Abraham (BEAT Cycling Club) reageerden op de Belg en maakten snel de aansluiting. Het peloton toonde zich tevreden met deze kopgroep en liet het verschil oplopen tot maximaal 4.15 minuten. 

Het tempo in de wedstrijd bleef hoog, want na een uur koers was er al 46 kilometer afgelegd. Op kop van het peloton namen de mannen van Ackermann en Gaviria het heft in handen om het verschil met de ontsnappers te controleren. De voorsprong begon dan ook te dalen naar drie minuten met nog 130 kilometer te gaan. Ondertussen kreeg De Rossi in de kopgroep met mechanische pech af te rekenen. Na een fietswissel wist hij echter vlot vooraan terug te keren. 

Ploeg Van der Poel bemoeit zich met achtervolging

De voorsprong van de koplopers bleef verder dalen. Met nog ongeveer honderd kilometer voor de boeg was het tijdsverschil gedaald naar 2.15 minuten. In het peloton begonnen de mannen van Van der Poel zich ook nadrukkelijker te melden in de achtervolging. De voorsprong van de vluchters leed er echter weinig onder en bleef stabiel rond de 2.15 minuten. 

Op 64 kilometer van de finish kwam er nieuwe actie vanuit het peloton. Jelle Wallays (Lotto Soudal) en Ludovic Robeet (Bingoal-Wallonie-Bruxelles) waagden de sprong naar de kopgroep. De twee verkleinden het verschil naar de kopgroep in rap tempo naar vijftig seconden. Ook het peloton versnelde en koerste ongeveer een halve minuut achter de twee achtervolgers. Intussen was er ook een valpartij in het peloton, waardoor één van de favorieten Philipsen gedwongen werd tot een fietswissel. 

Sénéchal en Vliegen zetten tegenaanval op

Wallays en Robeet waren inmiddels bij de kopgroep aangesloten. Het peloton liet het gat vervolgens weer wat oplopen naar een kleine minuut, maar dat duurde niet voor lang. De koers was definitief opengebroken en dat leidde tot nieuwe aanvallen. Sénéchal, Michael Schwartzmann, Emanuel Morin, Dries De Bondt en Loic Vliegen wisten van het peloton weg te rijden. In de kopgroep was het Abraham die bij een nieuwe beklimming van de Smeysberg het lastig kreeg, maar met en pijn en moeite wist hij weer in het wiel te komen. 

De achtervolgers met Sénéchal waren sterk aan het opzetten en maakten met minder dan vijftig kilometer te gaan de aansluiting met de koplopers. In het peloton was het met name Sunweb dat probeerde te achtervolgen, met de Duitser Max Kanter hadden ze een snelle man in de gelederen. Het verschil met de koplopers was nog steeds een minuut. Bij een nieuwe passage van de Schavei-klim trok een renner van Total Direct Energie hard door, waardoor het peloton op een lang lint werd getrokken. Mede daardoor was het verschil bij de volgende finishpassage gedaald naar 47 seconden. 

Van der Poel schudt flink aan de boom

De samenwerking in het peloton was echter verre van optimaal, wat de kansen van de vluchters in de kaart speelden. Bij een nieuwe beklimming van de Smeysberg kregen De Rossi, Vanbilsen en Robeet het in de kopgroep, door het hoge tempo van Sénéchal, lastig en moesten lossen. Vanuit het peloton kwam ook een versnelling. Philipsen schudde een flinke acceleratie uit de benen waarmee hij het peloton flink uitdunde. 

Zowel vooraan als in het peloton ging het volle bak. Het peloton knabbelde wel beetje bij beetje wat van de voorsprong af. Met nog dertig seconden moesten de vluchters de laatste 25 kilometer zien te overbruggen. Op de één-na-laatste keer Schavei trok Van der Poel furieus door, alleen Ballerini wist zijn wiel te houden. De Nederlander keek niet achterom en zette zijn aanval vol gas door. Van der Poel wist met zijn inspanning het gat naar de koplopers te verkleinen tot 25 seconden. Verder was het peloton met 41 seconden ook nog niet uit beeld.

Het bleek voor Van der Poel echter lastig om de laatste 25 seconden dicht te rijden. Ballerini had namelijk Sénéchal voorin en de andere renners in het gezelschap van de Nederlandse kampioen waren twee uitgebluste voormalige vluchters. Ze werden dan ook snel weer ingelopen door het peloton. Vooraan was het De Bondt, de ploeggenoot van Van der Poel, die demarreerde vlak na de laatste keer Smeysberg. Hij kreeg Sénéchal met zich mee. De rest van de kopgroep kon in eerste instantie niet mee, maar gaven zich verre van gewonnen. Het was zelfs Morin die op de volgende helling in zijn eentje de sprong naar de twee leiders leek te maken, maar de laatste meters bleken de Fransman te veel. 

Morin en de andere vluchters werden niet veel later opgeraapt door het peloton, dat aan een ziedende achtervolging op Sénéchal en De Bondt was begonnen. Het verschil was met vijf kilometer nog steeds dertig seconden. De twee leiders waren op weg naar de laatste keer Schavei, waar mogelijk van achteruit nog de sprong door een renner vanuit het peloton kon worden gemaakt. De Bondt liet de op papier snellere Sénéchal het kopwerk doen, maar de Fransman dwong de Belg toch weer aan de leiding om kort daarna vanuit het wiel aan te vallen. De Bondt deed er alles aan om het wiel te houden, maar Sénéchal was los en moest nog één kilometer naar de finish. Ook vanuit het peloton kwam geen bedreiging meer, Sénéchal won!

Uitslag Druivenkoers Overijse 2020:

1. Florian Sénéchal
2. Dries de Bondt + 0.08
3. Mathieu van der Poel + 0.15
4. Davide Ballerini ''
5. Sean de Bie ''
6. Gianni Vermeersch ''
7. Amaury Capiot ''
8. Nick van der Lijke ''
9. Jasper Philipsen ''
10. Michael Schwartzmann ''

(Foto: Sirotti, 2018)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws