Van Poppel wint spannende Gooikse Pijl na aanvalspogingen Gilbert Algemeen nieuws

Van Poppel wint spannende Gooikse Pijl na aanvalspogingen Gilbert

Door Jannick van der Hooft 20 september 2020 | 16:27


Danny van Poppel heeft de Gooikse Pijl op zijn naam weten te schrijven. De sprinter overrompelde in extremis Philippe Gilbert, die kort daarvoor ontsnapt was samen met Bert Van Lerberghe. Het was zijn eerste zege sinds 2018, toen hij nog uitkwam voor het toenmalige LottoNL-Jumbo.

Op de slotdag van de Tour de France werd er ook in België gekoerst om de bloemen. In en rond Gooik zocht men in de Gooikse Pijl naar een opvolger van Pascal Ackermann. Gezien de omstandigheden en het parcours leek het erop dat we een jaar na de vorige editie opnieuw zouden gaan sprinten op het circuit rond het Belgische plaatsje, maar de Duitser was dit jaar niet van de partij op de deelnemerslijst.

Na een snelle openingsfase van de wedstrijd waren het vijf renners die een poging deden de waarschijnlijke massasprint te ontlopen. Piotr Havik, Jason van Dalen, Mario Sprengler, Thimo Willems en Laurenz Rex mochten de vroege vlucht vormen, maar kregen nooit een grote voorsprong bij elkaar gesprokkeld. Jelle Wallays trachtte nog wel de oversteek naar de vijf koplopers te maken, maar slaagde daar niet in.

Gilbert bedrijvig in slotfase

Met nog zestig kilometer te gaan kwam het spel op de wagen. Verschillende renners, waaronder Iljo Keisse en Gilbert, plaatsen een aanval. In sneltreinvaart verdampte een groot deel van de voorsprong van de oorspronkelijke kopgroep, waarna ze niet veel later ingerekend werden door de grote groep. Kilometers lang bleef het aanvallen regenen, waarna er op 33 kilometer van het eind een grote groep wist los te breken. Ook deze groep was geen lang leven toebedeeld, waardoor het nog een tijdje onrustig bleef in de koers.

Vlak voor de slotronde ontstond er opnieuw een breuk met daarin niet de minste namen. Gilbert was van de partij, maar ook Zdenek Stybar, Taco van der Hoorn, Jan-Willem van Schip, Boy van Poppel en Tim Merlier zaten mee. Het ging niet hard genoeg voor Bert Van Lerberghe en hij zette een nieuwe aanval op touw. Gilbert, Merlier en Van Poppel gingen mee. De laatste naam in het elite-groepje was die van Stijn Steels.

Op het moment dat de achtervolgers leken terug te keren, gaven Gilbert en Van Lerberghe er nóg een keer een klap op. Het duo pakte een voorsprong van een halve minuut op de achtervolgende groep, die opgeslokt werd door het peloton. In een spannende slotfase werkte het duo vooraan goed samen, waardoor het er goed uit begon te zien voor ze. Toch was de voorsprong van de twee op het peloton bij ingang van de laatste kilometer maar zestien seconden.

Chaotische finish, Van Poppel de snelste

Gilbert ging als eerste aan, maar wist zijn inspanning niet vol te houden. Net na de laatste bocht werd hij ingelopen door het peloton, aangevoerd door Merlier. Ook de Belgisch kampioen kon het hoge tempo niet vasthouden, waarna Van Poppel langszij kwam. De Nederlander besefte direct dat hij gewonnen had en gooide zijn handen in de lucht van euforie.

Eerder in de race was Van Poppel nog achterop geraakt door een valpartij. Het is pas de eerste zege voor de renner van Circus-Wanty Gobert sinds 2018. Toen wist hij Binche-Chimay-Binche op zijn naam te schrijven, oftewel de Memorial Frank Vandenbroucke. (Foto: Sirotti)

Uitslag Gooikse Pijl 2020

1. Danny van Poppel
2. Gerben Thijssen "
3. Arvid de Kleijn
4. Jordi Meeus
5. Sasha Weemaes
6. Yves Coolen
7. Michael Van Staeyen
8. Timo Roosen
9. Oskar Nisu
10. Milan Menten


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws