Alaphilippe klopt Mollema in Clasica San Sebastian; LottoNL-Jumbo kleurt finale Algemeen nieuws
Algemeen nieuws

Alaphilippe klopt Mollema in Clasica San Sebastian; LottoNL-Jumbo kleurt finale

Alaphilippe klopt Mollema in Clasica San Sebastian; LottoNL-Jumbo kleurt finale

Julian Alaphilippe heeft de Clasica San Sebastian gewonnen. In de finale schoot hij weg met San Sebastian-expert Bauke Mollema en die klopte hij na de gebruikelijke afdaling in de sprint. Veel favorieten deden op de steile slotmuur al niet meer mee door een harde crash in de laatste twintig kilometer.

In een lange en warme koers van 229 kilometer was er sneller dan normaal een kopgroep weg. Aritz Bagues, Cyril Barthe, Sergio Rodriguez (allen (Euskadi), Loic Chetout (Cofidis), Lluís Guillermo Mas (Caja Rural) en Pablo Torres (Burgos) vonden een samenwerking en reden maximaal acht minuten voor het peloton uit. Daar controleerden Team Sky en LottoNL-Jumbo het tempo, wachtende op de eerste echte beklimmingen.

De eerste beklimmingen van naam waren de Jazkibel en de Arkale, die allebei twee keer beklommen werden. De kopgroep zag er de ruime voorsprong snel slinken en na wat speldenprikjes was het Steven Kruijswijk die de eerste klap uitdeelde. De Nederlander verhoogde het tempo op de Arkale, maar over de top kwam alles weer bijeen. De kopgroep mocht nog even hoop houden met een weer oplopende voorsprong van dik vier minuten.

Toen Team Sky vervolgens het tempo verhoogde naar de tweede serie beklimmingen besloot Barthe er vandoor te gaan. Hij hield lang stand en Sky liet het toe, maar na de Jazkibel ging het opnieuw los op de Arkale. Opnieuw was Kruijswijk de aanstichter en dit keer kreeg hij een grote groep renners met zich mee. Ze kwamen snel bij enkele eerder weggesprongen renners.

Het was een komen en gaan van renners, dus konden we pas na de top van de Akale de balans opmaken. Plots zat daar Antwan Tolhoek in de kopgroep, met onder meer Pierre Latour. Ze kregen meerdere renners met zich mee, maar Sky reed alles dicht en hield het bij elkaar tot aan de slotklim naar de Alto de Murgil. Deze steile muur moest de beslissing brengen, voorafgaand aan de afdaling richting de finish.

Met Quick-Step Floors op kop het van het peloton ging het richting de laatste steile meters omhoog, maar plots lag het halve peloton tegen de grond. Een renner van Dimension Data lette niet op en dus lagen er veel tegen het asfalt. De grootste slachtoffers waren Egan Bernal en Mikel Landa, die gehavend bleven liggen. Ook Primoz Roglic viel, maar stapte vrij snel weer op. Het peloton trok pas na enkele kilometers weer in gang.

Op de Alto de Murgil ontplofte het zoals verwacht in een door de crash nog erg klein peloton. Tolhoek schoot weg en reed bijna de volledige klim solo, met David Gaudu later bij zich. Mollema en Alaphilippe kwamen echter vlak onder de top snel over de twee jonkies heen en de Nederlander en Fransman schoten door in de afdaling. Tolhoek en Gaudu belandden in een achtervolgend groepje, met onder meer ook Greg Van Avermaet. In de slotkilometer pokerde Mollema nog wel om Alaphilippe te kloppen, maar de Fransman was simpelweg te sterk. Robert Gesink, Kruijswijk en Tolhoek werden nummers acht, negen en tien.

Uitslag Clasica San Sebastian 2018:

1. Julian Alaphilippe
2. Bauke Mollema ''
3. Anthony Roux +0.16
4. Greg Van Avermaet
5. Julien Simon
6. Rigoberto Uran
7. Ion Izagirre
8. Robert Gesink
9. Steven Kruijswijk
10. Antwan Tolhoek

Volg het wielernieuws van In de Leiderstrui ook via:

- Facebook
- WhatsApp
- Twitter

(foto: QSF/Getty Images)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws