Carthy wint laatste etappe Zwitserland met machtige solo, Bernal wint ronde Algemeen nieuws
Algemeen nieuws

Carthy wint laatste etappe Zwitserland met machtige solo, Bernal wint ronde

Carthy wint laatste etappe Zwitserland met machtige solo, Bernal wint ronde

Hugh Carthy heeft de slotetappe van de Ronde van Zwitserland op zijn naam geschreven. De lange Brit van EF Education First wist een machtige solo tot een goed einde te brengen. Egan Bernal sloeg een aanval van Rohan Dennis af en won het eindklassement.

Op de startklim was het Kasper Asgreen die direct aanviel, waarmee hij het tempo in het peloton gelijk hoog bracht. Zijn ploeggenoot Yves Lampaert, de winnaar van de vorige etappe, was een van de slachtoffers van dit moordende tempo. Uit het uitgedunde peloton van een man of 30 waren er verschillende renners die aanvielen om de benen te testen.

Fabio Aru was een van de mannen die een paar pogingen onderdam. Na zijn derde poging kreeg hij een gaatje op het peloton. Hij kreeg Simon Geschke, Lennard Kämna, Antonio Nibali, Hugh Carthy, Matteo Badilatti en Gino Mader mee. Vele renners legden zich er daarachter niet bij neer, en probeerden de oversteek te maken.

Carthy en Aru vallen aan op de eerste klim

Toen er wat meer mannen aansloten ging het voor Carthy niet snel genoeg. Hij ging de solo aan. Aru achtervolgde hem, en in het achtervolgende groepje was het de aangesloten Luis León Sánchez die het kopwerk deed. In het peloton was het Team INEOS dat zijn verantwoordelijkheid nam voor de trui van Egan Bernal. Aru kwam niet direct bij Carthy, die lange tijd reed op tien seconden voor de Italiaan bleef rijden. Terwijl ze de top van de eerste klim naderden wist Kämna wist het gat naar Aru te overbruggen. De Duitser stond het kortst in het klassement, op drie minuten en 36 seconden van Bernal.

Achter Kämna en Aru reed een groep op een kleine minuut. Rui Costa (UAE Team Emirates), Mathias Frank, Aurélien Paret-Peintre (beiden AG2R), Sánchez (Astana), Simon Spilak (Katusha-Alpecin), Matteo Fabbro (Katusha-Alpecin), Marc Soler (Movistar), Nicola Conci (Trek-Segafredo), Nibali (Bahrain-Merida), Mäder (Dimension Data) en Badilatti (Zwitzerland) waren de namen. Met 2:53 was de achterstand van Spilak in het klassement het kleinst. Het erg klein geworden peloton volgde op weer een minuut. Vlak voor de top vielen Soler en Frank aan om zich bij Aru en Kämna te voegen.

Carthy loopt uit op tweede en derde klim

In de afdaling wist ook Spilak de aansluiting met dat groepje te maken. Ze reden een minuut achter de Brit vooraan. Op de tweede klim, de Gotthardpas, wist Carthy uit te lopen op zijn achtervolgers. Achter hem was het de jarige Spilak die het tempo maakte, waardoor Aru overboord moest. Spilak reed hard door en loste daardoor ook Soler en Kämna. Alleen Frank kon nog volgen.

Op de derde en laatste klim bewees Carthy zijn bloedvorm nog maar eens. Hij bouwde zijn voorsprong uit tot meer dan twee minuten op zijn directe achtervolgers. Ondertussen viel Jan Hirt aan uit het peloton, met als doel nog wat te winnen in het algemeen klassement. In dat peloton legde Ben Swift er een hoog tempo op, waardoor het aantal renners in de groep op slechts twee handen te tellen viel. Enric Mas probeerde nog ten aanval te trekken en vond aansluiting bij Hirt. Hij moest zijn inspanning echter bekopen nadat hij weer door de groep der favorieten werd ingerekend en vrijwel gelijk moest lossen.

Pozzovivo dunt peloton uit met hoog tempo

Swift moest drie kilometer voor de top van de laatste klim laten gaan, waardoor Bernal het de laatste dertig kilometer alleen moest doen. Domenico Pozzovivo verhoogde het tempo voor Rohan Dennis, en Mas en Hirt werden teruggepakt. Beiden moesten er zelfs meteen af in de groep der favorieten. Nog voor de top was het ook voor Frank en Spilak afgelopen. Alleen Tiesj Benoot, Bernal en Patrick Konrad konden het tempo van Pozzovivo en Dennis op dat moment nog volgen.

Toen Carthy de top bereikte had hij nog altijd een voorsprong van twee minuten en vijftig seconden op de groep der favorieten. Doordat hij alle drie de beklimmingen vandaag als eerste boven kwam schreef hij ook het bergklassement op zijn naam. Dennis versnelde vlak voor de top, en kreeg alleen Bernal mee. Met zijn tweeën namen ze al snel een halve minuut voorsprong op de rest van de groep.

Geen risico's in afdaling

In de afdaling bleven de verschillen gelijk. Zowel Carthy als het tweetal Bernal/Dennis namen weinig tot geen risico. Carthy mocht zo zijn eerste zege van het jaar op zijn palmares bijschrijven. Nadat ook rondewinnaar Bernal en zijn naaste belager Dennis over de streep waren, was het slechts nog spannend wie er met de derde podiumplaats vandoor zou gaan. Konrad controleerde echter goed wist zodoende erom de derde plaats in het eindklassement veilig te stellen.

Uitslag etappe 9 Ronde van Zwitserland

1. Hugh Carthy
2. Rohan Dennis +1.02
3. Egan Bernal "
4. Mathias Frank +1.52
5. Simon Spilak "
6. Carlos Betancur +2.15
7. Tiesj Benoot "
8. Domenico Pozzovivo
9. Patrick Konrad
10. Jan Hirt

Eindklassement Ronde van Zwitserland 2019

1. Egan Bernal
2. Rohan Dennis +0.19
3. Patrick Konrad +3.04
4. Tiesj Benoot +3.12
5. Jan Hirt +3.13
6. Simon Spilak +3.48
7. Domenico Pozzovivo +4.14
8. Carlos Betancur +4.35
9. Enric Mas +4.53
10. Nicolas Roche +5.27

(Foto: Sirotti)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws