Declercq wil graag een keer winnen: ‘Maar mijn werk doen is het belangrijkste’ Algemeen nieuws
Algemeen nieuws

Declercq wil graag een keer winnen: ‘Maar mijn werk doen is het belangrijkste’

Declercq wil graag een keer winnen: ‘Maar mijn werk doen is het belangrijkste’

Tim Declercq is de laatste jaren uitgegroeid tot één van dé steunpilaren van Deceuninck-Quick-Step, niet als winnaar, maar als knecht. El Tractor, zoals zijn bijnaam luidt, rijdt uren aaneen op kop om de vluchters voor zijn sprinter terug te halen, zet zijn kopmannen uit de wind in het voorjaar en toonde ook zelf zijn neus nadrukkelijk aan het venster in de Omloop Het Nieuwsblad van dit jaar.

Waar elke jonge renner vaak droomt van een toekomst als winnaar, wist Declercq al vrij snel wat hij kon en juist niet. Een instelling waardoor hij misschien wel verder is gekomenen dan menig ander, vertelt hij in een interview met Cyclingnews. ‘Ik wist dat het moeilijk zou worden om voor mezelf te koersen, vooral op het hoogste niveau. Het is veel mooier om als dienende renner bij de ploeg van je dromen te koersen dan een kopman te zijn bij een kleinere ploeg. Ik snap dat die keuze voor anderen lastig is, maar voor mij was het simpel.’

Naast het zelfinzicht van Declercq is er ook een fysieke reden dat hij minder geschikt is als kopman, en dat is zijn gebrek aan explosiviteit. Daarentegen kan hij wel heel lang een hoog tempo aanhouden, wat hem juist zo geschikt maakt als helper. Vandaar dat zijn bijnaam El Tractor perfect bij hem past. ‘Iedereen weet dat ik geen Ferrari ben, maar mijn werk is erg betrouwbaar.’

Declercq: 'Het zou erg mooi zijn om een keer te winnen'

Toch begon Declercq zich vorig jaar ook te tonen als een renner die in kleinere koersen een resultaat kan bemachtigen. In de eendagskoers Le Samyn leek hij in 2019 met een ultieme aanval naar de zege af te stevenen, maar werd hij toch nog teruggepakt, waarna zijn ploeggenoot Florian Sénéchal won. In het begin van dit jaar was hij in Omloop Het Nieuwsblad nóg opvallender door met de beslissende groep mee te zijn, waar hij zich volledig in dienst stelde van ploegmaat Yves Lampaert en uiteindelijk nog een vijfde plaats behaalde. Zit er misschien toch meer in voor de renner van Deceuninck-Quick-Step?

‘Afgelopen jaar verraste ik mezelf. Ik merkte dat ik in bepaalde koersen meer kon. Ik zal nooit een kopman zijn, maar ik ben blij met de mogelijkheid van de ploeg om in kleinere koersen voor mijn eigen kans te gaan. Het zou erg mooi zijn om een keer te winnen, maar mijn werk voor de ploeg is het allerbelangrijkste’, besluit Declercq. (Foto: Sirotti)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws