Fenomeen Van der Poel domineert in Dwars door Vlaanderen en sprint naar zege Algemeen nieuws
Algemeen nieuws

Fenomeen Van der Poel domineert in Dwars door Vlaanderen en sprint naar zege

Fenomeen Van der Poel domineert in Dwars door Vlaanderen en sprint naar zege

Mathieu van der Poel heeft Dwars door Vlaanderen gewonnen. Na een chaotische en aanvallende koers was hij veruit de sterkste uit een kopgroep van vijf.

In tegenstelling tot Gent-Wevelgem duurde het in deze wedstrijd even voordat het los kwam. Het tempo lag hoog en pas na dik vijftig kilometer koers waren het acht renners die zich los wisten te weken. Jonas Koch, Nelson Oliveira, Ramon Sinkeldam, Zjandos Bizjigitov, Lukas Pöstlberger, Michael Hepburn, Kris Boeckmans en Mihkel Räim pakten maximaal drie minuten voorsprong.

Koers stilgelegd, chaos bij herstart

Deceuninck-Quick-Step en Team Sky zorgden er in het peloton voor dat het gat niet groter werd, maar op de Nieuwe Kwaremont werd er nog niet aangevallen. Vlakbij de Kruisberg werd de koers vervolgens stilgelegd. Door een achterblijvende ziekenauto in de vrouwenkoers ontstond er grote chaos. De kopgroep kreeg eerst zijn voorsprong niet terug, het peloton werd opnieuw stilgelegd, de kopgroep ging weg, maar er ontbrak er eentje. Pöstlberger kwam aan de motor terug vooraan.

Toen de koers op 69 kilometer van de meet weer los ging, stopte die niet meer. Dries De Bondt sloeg een gat en niet veel later was het Van der Poel zelf die op de Knokteberg naar zijn ploegmaat toe reed. Ivan Garcia Cortina en Anthony Turgis bleven er na vol doortrekken van Van der Poel als enigen nog aan.

Van der Poel haakt aan na aanval

De drie reden naar de kopgroep, waaruit Oliveira was weggereden. De Spanjaard reed een tijd solo, hield de groep met Van der Poel en Sinkeldam af, maar ook het peloton kwam steeds dichterbij door beulswerk van onder meer Lotto Soudal. Tiesj Benoot en Bob Jungels gaven met nog 33 kilometer te gaan vol gas en Van der Poel, Pöstlberger en Turgis konden aanhaken.

De vijf werkten goed samen en in het peloton kwam er niet snel een achtervolging meer op gang. Op zestien kilometer van de finish had de kopgroep 52 seconden te pakken. Groupama-FDJ kreeg het gat niet dicht, net als Team Sky en Bahrain-Merida. De vijf overgebleven aanvallers wisten zodoende steeds meer zeker dat ze het mochten uitmaken aan de meet.

Jungels probeert nog iets, Van der Poel verdedigt

Jungels was degene die in de goot van de Nokereberg aanviel, maar Van der Poel zag het aan de andere kant in de goot gebeuren. Hij zat meteen op het wiel van de Luxemburger en ook Benoot en Pöstlbeger vonden snel de aansluiting. Bij Turgis leek de tank al aardig leeg. Een aanval van kop af van Jungels was opnieuw niet genoeg om Benoot en Van der Poel te kloppen.

Met nog vier kilometer voor de wielen was de voorsprong van 46 seconden genoeg voor de kopgroep om samen te gaan uitmaken wie er ging winnen. In de laatste twee kilometer werd er al niet meer overgenomen, en omdat Van der Poel wist dat hij waarschijnlijk de rapste was, hield hij het tempo hoog. Benoot was in de slotkilometer de man die aanviel, maar toen Jungels verdedigde, was het toch echt sprinten geblazen. Turgis zette als eerst aan, maar Van der Poel mocht hard juichen.

Uitslag Dwars door Vlaanderen mannen:

1. Mathieu van der Poel
2. Anthony Turgis
3. Bob Jungels
4. Lukas Pöstlberger
5. Tiesj Benoot
6. Luke Rowe
7. Danny van Poppel
8. Yves Lampaert
9. Christophe Laporte
10. Heinrich Haussler

(foto: Screenshot)

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news