Gaviria wint ontregelde sprint in tweede etappe Ronde van Burgos Algemeen nieuws
Algemeen nieuws

Gaviria wint ontregelde sprint in tweede etappe Ronde van Burgos

Gaviria wint ontregelde sprint in tweede etappe Ronde van Burgos

Fernando Gaviria heeft de tweede etappe van de Ronde van Burgos gewonnen. In een door een valpartij ontregelde massasprint sprintte de Colombiaan oppermachtig naar de zege.

Na veel tumult voor de start, met het niet starten van drie renners van UAE Team Emirates, ontvouwde de vlakke etappe zich uiteindelijk zoals verwacht. Vijf renners kregen de ruimte van het peloton. Alessandro Fedelli, Angel Fuentes, Kiko Galvan, Joel Nicolau en Riccardo Verza hadden snel drie minuten voorsprong te pakken. Op honderd kilometer van de meet was dit gat vier minuten.

Voorsprong loopt snel terug door inspanningen NTT

Vervolgens trok het peloton in gang en kon BORA-hansgrohe van leider Felix Grossschartner de verantwoordelijkheid uit handen geven. Team NTT zette een mannetje op kop voor sprinter Giacomo Nizzolo en met nog dik veertig kilometer voor de wielen daalde de voorsprong van de vijf vluchters tot onder de twee minuten.

Op 26 kilometer van het einde, met nog 39 seconden voorsprong op de teller, werd het de koplopers te heet onder de voeten. De vijf vielen elkaar aan, maar konden elkaar niet lossen. Het peloton zag dat de voorsprong te snel terugliep en besloot enigszins gas terug te nemen. Het bood de vluchters nog een tiental kilometer extra aan de kop van de koers. Met nog zeventien kilometer richting de streep was de vlucht echter definitief voorbij.

Sprinters overleven lastig obstakel, massasprint in de maak

Een massasprint lag in het vooruitschiet, maar op negen kilometer van de streep lag nog één obstakel, een klimmetje van anderhalve kilometer aan 5,2 procent gemiddeld. De aanvallers zouden daar mogelijk nog roet in het eten van de sprinters kunnen gooien. Over de smalle wegen richting het laatste klimmetje was het voor de renners lastig positioneren. Alejandro Valverde zat alvast zoals vertrouwd bij de eerste drie renners van het peloton.

Hoewel er verschillende renners moesten lossen, bleven échte aanvallen uit. De sprinters konden daardoor relatief makkelijk overleven. Waar de klassementsploegen op het klimmetje de leiding namen, kwamen de sprintersploegen hun kopman weer naar voren brengen. Door de licht dalende laatste vijf kilometer kwam de snelheid erg hoog te liggen en was het behouden van de posities vooraan het peloton erg lastig.

Team CCC nam in de laatste drie kilometer het heft in handen voor Matteo Trentin. Trek-Segafredo zat met Jasper Stuyven en Edward Theuns er direct achter. Shayne Archbold kwam er in de laatste kilometer overheen met zijn sprinter Sam Bennett. Het was echter Groupama-FDJ die met Démare op het juiste moment de kop leken te pakken, maar een valpartij zorgde in de laatste honderden meters voor de nodige chaos. Gaviria kwam daar uiteindelijk het beste uit en sprintte de rest op meerdere fietslengtes. (Foto: Sirotti, 2019)

Uitslag etappe 2 Ronde van Burgos

1. Fernando Gaviria
2. Arnaud Démare ''
3. Sam Bennett ''
4. Matteo Trentin ''
5. Jon Aberasturi ''
6. Jasper Stuyven ''
7. Giacomo Nizzolo ''
8. Edward Theuns ''
9. Pascal Eenkhoorn ''
10. Mikel Aristi ''

Klassement na etappe 2 Ronde van Burgos

1. Felix Grossschartner
2. Jon Abberasturi + 0.08
3. Matteo Trentin ''
4. Jasper Stuyven ''
5. Giacomo Nizzolo ''
6. Alejandro Valverde ''
7. Mikel Landa ''
8. George Bennett ''
9. Esteban Chaves ''
10. Richard Carapaz ''

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws