Gibbons wint na sprint eerste etappe Virtuele Tour, Van der Poel vierde Algemeen nieuws
Algemeen nieuws

Gibbons wint na sprint eerste etappe Virtuele Tour, Van der Poel vierde

Gibbons wint na sprint eerste etappe Virtuele Tour, Van der Poel vierde

Ryan Gibbons heeft de eerste etappe van de virtuele Tour de France gewonnen. In de massasprint was hij veruit de snelste. Mathieu van der Poel werd vierde.

De eerste virtuele etappe van de Tour de France was gebaseerd op de eerste etappe rondom Nice van de echte Tour, die eind augustus van start gaat. Dat hield in dat de renners vier rondes moesten afleggen waarin ze één flinke heuvel moesten overwinnen. De enige klim was niet dermate zwaar dat de sprinters bij voorbaat kansloos waren, maar gaf de aanvallers wel meer mogelijkheden om te verrassen. De totale afstand van de etappe was 36,4 kilometer.

Vanuit Nederlands oogpunt stonden er met Mike Teunissen en Van der Poel twee mooie namen aan het vertrek. Kan Teunissen na het winnen van de eerste Touretappe in 2019, ook de eerste rit van de virtuele Tour de France winnen? Ide Schelling koos als eerste voor de aanval en daarmee wakkerde hij meerdere renners aan om met hem mee te doen.

Hoge tempo maakt wegrijden onmogelijk

Het peloton was echter geenszins van plan om de aanvallers zonder slag of stoot te laten ontsnappen. De Spanjaard Rafael Valls was de volgende die zijn kans waagde. Hij werd echter alweer snel ingerekend. Ondertussen gaf Frederik Backeart er al na enkele kilometers de brui aan.

Vooraan loerden verschilllende renners op de eerste bergpunten. Philip Walsleben van Alpecin-Fenix pakte deze met een indrukwekkend sprintje. Net als bij de vrouwenkoers was het voor de renners enorm lastig om een gat te slaan met het peloton en was er na tien van de ruim 36 kilometer nog steeds geen kopgroep. Intussen sprokkelde Daryl Impey flink wat punten bijeen voor zijn ploeg Mitchelton-Scott door de eerste twee tussensprints te winnen.

Bij de derde sprint was het echter niet Impey die er met de punten vandoor ging, maar Teunissen. Hij toonde alvast dat het met zijn snelle benen wel goed zit voor een eventuele eindsprint. De mogelijke massasprint kwam ook steeds dichterbij. Geen enkele renner probeerde een ontsnapping op touw te zetten en de eindstreep naderde met nog dertien kilometer te gaan in hoog tempo.

Massasprint brengt beslissing

Het wedstrijdbeeld bleef onveranderd en het peloton maakte zich op voor de beslissende massasprint, waar niet alleen de snelle benen de doorslag zouden geven, maar ook de timing van de verschillende power-ups die de renners kunnen inzetten. Toch kwam er nog een ontsnapping! Het was Reinardt Janse van Rensburg (NTT Pro Cycling) die eindelijk een flinke kloof wist te slaan. Hij kreeg gezelschap van Harry Sweeny, maar ook zij konden niet lang wegblijven.

Nog vijf kilometer moesten de renners afleggen. De renners begonnen met het kiezen van de beste positie voor hun eindsprint. Van der Poel hield zich tot dan toe perfect schuil, spaarde hij zijn benen voor de eindsprint? Pavel Sivakov legde het peloton een zwaar tempo op in de laatste omhooglopende kilometers, waarna de laatste kilometers in volle vaart richting de finish gingen. Michal Kwiatkowski leidde de laatste vijfhonderd meter in. De sprinters namen het over en Gibbons van NTT Pro Cycling was oppermachtig en liet de rest kansloos. (Foto: Sirotti)

Uitslag etappe 1 Virtual Tour mannen:

1. Ryan Gibbons
2. Pier-André Coté ''
3. Nick Schultz
4. Mathieu van der Poel
5. Freddy Ovett
6. Edvald Boasson Hagen
7. Matteo Dal-Cin
8. Harry Sweeney
9. Greg Van Avermaet
10. Michal Kwiatkowski

Klassement na etappe 1 Virtual Tour mannen:

1. NTT Pro Cycling
2. Rally Cycling
3. Alpecin Fenix

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws