Nizzolo Europees kampioen in Plouay, loeisterke Van der Poel zal balen Algemeen nieuws
Algemeen nieuws

Nizzolo Europees kampioen in Plouay, loeisterke Van der Poel zal balen

Nizzolo Europees kampioen in Plouay, loeisterke Van der Poel zal balen

Giacomo Nizzolo heeft heeft zich gekroond tot Europees kampioen. Op een heuvelachtig parcours rond het Franse Plouay was hij uiteindelijk de sterkste in een massasprint, voor Arnaud Démare en Pascal Ackermann. Mathieu van der Poel had ogenschijnlijk superbenen, maar zat op het verkeerde moment op de verkeerde plek.

Rond van de klok van 12.00 uur schoot het peloton in gang, op een lokaal parcours van 13,7 kilometer. In totaal stonden er dertien rondes op het programma, dus werden de eerste drie uitgekozen om de boel eens rustig te verkennen. Het bood de kans voor vier vluchters om zich in de kijker te fietsen. Pawel Bernas (Polen), Andreas Miltiadis (Cyprus), Dusan Rajovic (Servië) en Emil Dima (Roemenië) kregen snel wat ruimte.

Nederland valt aan, sprintlanden controleren

Frankrijk, Italië en Duitsland controleerden eerst nog fel, maar gaven uiteindelijk toch wel een kleine vier minuten toe. Pas richting de laatste honderd kilometer kwam de gang er weer in. De voorsprong liep snel terug naar een dikke minuut en dat was ook het moment voor Nederland om de koers te openen. Oscar Riesebeek en Julius van den Berg gaven gas, maar Italië en Frankrijk hadden beide keren snel iemand op het wiel. Zij reden voor hun sprinters Nizzolo en Démare, dus niemand mocht vertrekken.

Met nog zeventig kilometer voor de wielen lag de koers weer ietwat in de plooi, totdat er in het peloton hard werd gevallen. België verloor bij doorkomst bij de finishlijn twee renners met Jasper Philipsen en Xandro Meurisse, waardoor de Belgen wisten dat ze niet meer op de sprint moesten mikken. Door alle tumult reden er in die fase nog wel steeds vluchters voor. Rajovic was afgehaakt, maar Bernas, Miltiadis en Dima bleven gas geven.

Van der Poel valt vijf (!) keer aan, maar komt niet weg

Met nog zestig kilometer te gaan bleven er twee vluchters over met Bernas en Dima en drie kilometer later ging Bernas helemaal alleen. Het waren de laatste stuiptrekkingen, want na negen van de dertien rondes was ook de Pool eraan voor de moeite. De finale kon beginnen. Sep Vanmarcke trok maar meteen eens door op de eerste klim na de finishlijn en niet veel later knalde Van der Poel op zijn pedalen. Ze scheurden het peloton, kregen een gaatje, maar Italië en Frankrijk hadden steeds weer mannetjes mee.

Dat gebeurde niet toen Ruben Guerreiro namens Portugal aanviel. Hij kreeg David van der Poel, Spanjaard Diego Rubio en vroege vluchter Bernas mee. Veel ruimte kregen ze nooit, dus besloot Jasper Stuyven er op 36 kilometer van het einde naartoe te springen. Hij liet het viertal eigenlijk meteen staan in een afdaling en ging solo verder. Toen hij vervolgens achterom keek, zag hij het gezicht van Mathieu van der Poel in zijn wiel. Het was de tweede versnelling van de Nederlandse kopman en zeker niet zijn laatste.

Slotronde: late uitval of een sprint?

Met nog twee rondjes te gaan schoof het steeds verder uitgedunde peloton weer in elkaar en had was meteen Van der Poel die een derde keer ging. Namens Italië en Frankrijk maakten Matteo Trentin en Benoit Cosnefroy indruk door te verdedigen. Trentin ging op twintig kilometer van de meet zelf en dat was reden voor versnelling nummer vijf bij Van der Poel. Het hollen en stilstaan was boeiend om naar te kijken, maar Frankrijk en ook Italië keken goedkeurend toe hoe er nooit iemand weg kwam.

Het kwam aan op de slotronde, en dan op de laatste kilometers van de slotronde. De aanvallers moesten nog iets proberen, met enkele topsprinters aan hun zijde. Markus Hoelgaard probeerde vroegtijdig iets namens de Noren, terwijl het peloton werd lam gelegd door de Italianen. Sebastian Schönberger ging over Hoelgaard heen, alvorens Brit Tom Pidcock zijn duivels ontbond. Portugees Rui Costa kwam in zijn wiel, maar hij was niet meer in staat om over te nemen.

Het werd sprinten geblazen en Italië bereidde een perfecte leadout voor voor Nizzolo, die het goed afmaakte. Démare kwam er niet voorbij, Ackermann had niet de benen en Van der Poel? Die was ogenschijnlijk de snelste, maar kwam op het beslissende moment van te ver om zijn razend snelle spurt af te ronden. Hij werd ingesloten bij de meet en finishte als vierde. (foto: Sirotti)

Uitslag EK wielrennen mannen 2020

1. Giacomo Nizzolo
2. Arnaud Démare ''
3. Pascal Ackermann ''
4. Mathieu van der Poel ''
5. Jasper Stuyven ''
6. Davide Ballerini ''
7. Maciej Paterski ''
8. Ivan Garcia Cortina ''
9. Adam Toupalik ''
10. Benoit Cosnefroy ''

Lees het EK wielrennen voor mannen terug in onze liveblog

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws