Baanwielrennen: GOUD in Keirin voor Braspennicx, Van Schip eindigt Omnium als zesde Baanwielrennen
Baanwielrennen

Baanwielrennen: GOUD in Keirin voor Braspennicx, Van Schip eindigt Omnium als zesde

Baanwielrennen: GOUD in Keirin voor Braspennicx, Van Schip eindigt Omnium als zesde

Op de vierde dag van het baanwielrennen bij de Olympische Spelen in Tokio gebeurde er weer van alles. Het Omnium en de Sprint bij de mannen en de Keirin bij de vrouwen. Lees hier hoe het er allemaal vanaf werd gebracht, mét Nederlands succes!

Van Schip scherp naar plek drie in Scratch

Jan-Willem van Schip beet donderdag het spits af met het eerste van vier onderdelen bij het Omnium. In het onderdeel Scratch was het zaak om in een grote groep simpelweg als eerste over de finish te komen. Na zeven van veertig rondes werd er voor het eerst serieus aangevallen en Van Schip schoof meteen attent mee. Toen hij zag dat het duo geen al te grote voorsprong nam, zoog hij zich terug in de buik van het peloton. Halfweg koers was alles nog steeds bijeen en lag het tempo ontzettend hoog. Wie ging er nog iets proberen om een sprint te voorkomen?

De sterke Deen Niklas Larsen stak het vuurtje uiteindelijk aan en wederom was Van Schip bij de pinken bij de renners die er meteen achteraan gingen. De Nederlander kwam met vier aan kop en na het aansluiten van de Brit Matthew Walls hadden we er vijf voorop, en nog acht rondes te gaan. De vijf draaiden goed rond en omdat het peloton niet achtervolgde, pakten Van Schip en consorten een ronde. Het werd sprinten in het peloton, maar natuurlijk met de vijf aanvallers als enige vijf die de Scratch konden winnen. Walls bleek in de sprint als eerste te eindigen van de gevluchte groep. Benjamin Thomas werd tweede in dit onderdeel, Van Schip derde.

Baanwielrennen: GOUD in Keirin voor Braspennicx, Van Schip eindigt Omnium als zesde
Stand Omnium na Scratch

Hoogland en Lavreysen denderen door in de Sprint

Op dag twee van de Sprint kwamen Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen weer in actie. In de eerste heat van de achtste finale was Hoogland aan zet en de spierbundel stelde niet teleur. Toen de Nederlander eenmaal de kop had genomen, stond hij die in een rechtstreeks duel met Atleten - Mohd Azizulhasni Awang uit Maleisië niet meer af. Hij ging zodoende overtuigend door naar de kwartfinale.

Na Hoogland was het in de tweede heat meteen tijd voor Lavreysen. Hij maakte er lang een tactisch spel van met de Maleisiër Muhammad Shah Firdaus Sahrom. Pas bij de bel voor de laatste ronde knalde Lavreysen er van bovenin de baan voorbij en hij sloeg meteen een immense kloof. Ook hij haalde op die manier succesvol de laatste acht.

Baanwielrennen: GOUD in Keirin voor Braspennicx, Van Schip eindigt Omnium als zesde
Zes mannen in Sprint al zeker van kwartfinales

Van Riessen valt heel hard, Braspennicx overtuigend door in Keirin

Na de Scratch en Sprint gingen we door naar het onderdeel Keirin. Daar waren we aangekomen bij de kwartfinales. In de eerste heat was het Laurine van Riessen die aan de bak mocht. Toen de derny met drie rondes te gaan aan de kant ging, was Van Riessen meteen bij de pinken, maar anderhalve ronde voor het einde werd de Nederlandse ingesloten en raakte ze met het wiel een ander wiel. Een harde val was het gevolg. Van Riessen werd lang behandeld langs de baan en werd uiteindelijk per brancard afgevoerd.

Shanne Braspennicx moest in de tweede heat van start, met de wetenschap dat haar landgenote en maatje Van Riessen zojuist was gevallen. Even leek de Nederlandse er niet aan te pas te komen, met een vijfde positie bij de bel. Een geweldige laatste ronde liet echter niets aan het toeval over. Braspennicx ging buitenom en duwde haar wiel zelfs als eerste over de streep.

Van Schip pakt ook in Temporace veel punten

Van Schip moest na de Keirin weer aan de bak in het Omnium. De Temporace stond op de rol, een wedstrijd waarin na vijf rondes inkomen iedere ronde een punt te verdienen viel op de lijn. Benjamin Thomas en Matthew Walls begonnen goed met allebei al rap drie punten, Van Schip hield zichzelf op in de buik van het peloton. Met nog 23 rondes te gaan kwam de Nederlander echter naar voren en hoewel hij niet meteen punten pakte, slaagde hij er wel in - net als bij Scratch - om met een groepje weg te rijden.

In dat kleinere groepje van vijf slaagde Van Schip er wel in om de punten te schrapen en al snel zette het groepje het peloton op een ronde, goed voor twintig punten. Van Schip sloot echter niet aan bij het peloton, maar hij bleef er kort achter hangen. Daardoor pakte hij iedere ronde een punt en sloot hij pas aan met nog drie rondes te gaan, goed voor alsnog twintig punten. Eindafrekening? Dertig punten voor Van Schip en daarmee het meest van iedereen. Thomas, Walls en de Zwitser Thery Schit tikten af op 23 punten. Daarmee hadden we Van Schip, Walls én Thomas na twee onderdelen op 76 punten!

Baanwielrennen: GOUD in Keirin voor Braspennicx, Van Schip eindigt Omnium als zesde
Stand Omnium na de Temporace

Hoogland en Lavreysen winnen eerste heat, Braspennicx heersend naar finale

In de kwartfinales van de Sprint die volgden was het niet meer één tegen één in één sprint. In een best of three moesten Hoogland en Lavreysen het opnemen tegen respectievelijk de Franse Sebastien Vigier en de Britse Jason Kenny. Hoogland rekende in de eerste sprint tegen Vigier overtuigend af met de Fransman, die al snel liet lopen en wist dat hij zich moest richten op de tweede heat. Lavreysen was tegen Kenny al net zo overtuigend. Hij startte op twee rondes van het einde al op kop en perste zo zijn tegenstander langzaam uit.

Terwijl haar landgenoten aan het bijkomen waren van hun inspanning, was Braspennicx daar weer voor de halve finale bij de Keirin. Dit keer was een plek bij de eerste drie voldoende voor een plaats in de finale. Braspennicx had echter geen zin in een gevecht, zette zich overtuigend op kop bij het ingaan van de laatste ronde en kwam met vijf fietslengtes voorsprong op de rest over de meet. Finale voor haar!

Van Schip bij laatste vier in Afvalkoers, Viviani wint en stijgt

Door naar het derde van de vier onderdelen bij het Omnium, met de Afvalkoers op papier. Van Schip, Thomas en Walls gingen aan de leiding met 76 punten en het was zaak om niet als laatste over de streep te komen nadat de bel klonk. Een soort stoelendans dus. Nadat Van Schip bij de eerste twee bellen redelijk achterin zat en goed wegkwam aan de streep, was hij in het vervolg beter op de afspraak. De Nederlander hield goed stand in de voorste rangen, terwijl achteraan renner voor renner afviel door als laatste de streep te bereiken.

Het was nagelbijten, met Van Schip soms wat weggedrukt richting de achterhoede, maar steeds weer slaagde hij erin om uitsluiting te voorkomen. Hoe minder er overbleven, hoe groter de namen werden die uitvielen. België treurde om Kenny De Ketele en ook Australië was z'n troef kwijt. Van Schip was in deze fase niet meer van de voorkant weg te krijgen. Benjamin Thomas haalde de laatste vijf niet, Van Schip en Matthew Walls overleefden wel. Van Schip viel uiteindelijk af met nog vier in de baan, waarmee hij zijn leidende positie afgaf aan Walls. Het was hem tegen Elia Viviani om de winst en de Italiaan won met overmacht.

Baanwielrennen: GOUD in Keirin voor Braspennicx, Van Schip eindigt Omnium als zesde
Stand Omnium na de Afvalkoers

Hoogland en Lavreysen al na twee heats naar halve finale Sprint, GOUD voor Braspennicx

Het ging maar door, want na de Afvalkoers was het tijd voor de tweede heats in de kwartfinale van de Sprint voor mannen. Hoogland en Lavreysen wonnen hun eerste heat en konden bij een nieuwe zege dus als vroegtijdig door naar de halve eindstrijd. Hoogland slaagde tegen de Franse Vigier alvast in die opzet. De Fransman gaf wel beter partij dan in de eerste heat, maar Hoogland was simpelweg te sterk. Lavreysen nam het op tegen Kenny, Olympisch kampioen in 2016. Kenny ging al aan op twee rondes van het einde en speelde daarmee op de verrassing. Lavreysen moest een gaatje dichten, maar haalde uiteindelijk overtuigend de halve finale.

Na de tweede heats in de Sprint was het tijd voor de grote finale in de Keirin bij de vrouwen! Shanne Braspennicx had indruk gemaakt in de vorige rondes, maar kon ze een medaille winnen? Nadeel voor haar was dat Oekraïne en Australië beide met twee vrouwen in de finale stond, wat tactisch een rol kon spelen. Met nog drie rondes te gaan was de derny weg en kon het steekspel beginnen. Braspennicx schoof op de juiste momenten mee en nam de kop toen de bel klonk. Net als in het hele toernooi was haar slotronde ongelofelijk snel, waarmee ze de gouden plak binnen had!

Van Schip komt tekort voor medailles na Puntenkoers

We waren nog amper bekomen van de gouden race van Braspennicx, of Van Schip moest aan de bak voor zijn medaille. De Nederlander ging als nummer twee de Puntenkoers in, het vierde en laatste onderdeel van het Omnium. Matthew Walls ging de wedstrijd in met de leidende positie en de Brit nam in de beginfase meteen een mooie voorsprong in punten. Hij viel aan en zette het peloton op een ronde, voor twintig punten. Van Schip toonde zich niet van de voorkant en moest dus nog iets verzinnen, wilde hij op voor goud...

Na negen minuten koers en al een boel punten verdeeld (iedere keer vijf, drie en één na de bel) besloot de Nederlander ervoor te gaan. Hij zette de brommer aan, maar werd gecounterd door Elia Viviani, die ook nog op medaillejacht was. Helaas voor Van Schip mocht hij niet weg van zijn rivalen, waardoor het een penibele situatie werd. Walls was zo goed als uit zich voor goud en Benjamin Thomas had wat punten genomen voor virtueel zilver. Doordat Viviani in een groep van drie rondes lang de punten kon rapen, kwam ook hij Van Schip virtueel voorbij. Walls, Thomas, Viviani en Van Schip moesten er met z'n vieren voor strijden.

Terwijl Walls, met een voorsprong van zo'n twintig punten, de aanvallen van anderen probeerde te volgen, zaten Thomas en Viviani op het wiel van Van Schip. Het glipte de Nederlander vervolgens langzaam uit de handen, met Viviani en Thomas die constant attent waren bij de sprints en kostbare punten pakten. Walls was constant bij de pinken en dan kwam ook Campbell Stewart vanuit een virtuele vijfde plek nog opzetten met een succesvolle vlucht. De Nieuw-Zeelander stuntte door in de absolute slotfase het peloton op een ronde te zetten. Daarmee pakte hij twintig punten en stootte hij naar zilver, achter Walls. Viviani hield Thomas af en pakte brons. Van Schip eindigde het Omnium uiteindelijk als zesde.

Baanwielrennen: GOUD in Keirin voor Braspennicx, Van Schip eindigt Omnium als zesde
Eindstand Omnium na Puntenkoers

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news