Baanwielrennen Olympische Spelen Tokio 2020 | Het overzicht van een succesweek voor Nederland Baanwielrennen
Baanwielrennen

Baanwielrennen Olympische Spelen Tokio 2020 | Het overzicht van een succesweek voor Nederland

Baanwielrennen Olympische Spelen Tokio 2020 | Het overzicht van een succesweek voor Nederland

Het baanwielrennen op de Olympische Spelen van Tokio zit erop. Nederland wist hier een groot deel van haar totaalaantal medailles te veroveren. Wil je nog even teruglezen? Bekijk hieronder dan het overzicht van de verschillende onderdelen en de uitslagen.

Dit artikel is gemaakt op basis van chronologische volgorde van disciplines waarin de medailles verdeeld werden.

Teamsprint Olympische Spelen 2020

Het eerste onderdeel waarin de medailles verdeeld werden, was de teamsprint. Hierbij rijden drie mannen/twee vrouwen een soort aflossingskoers tegen een ander land, maar eigenlijk kan het gezien worden als een soort ploegentijdrit/duo-tijdrit. Elke renner moet één volle ronde op kop afwerken.

De teamsprint was een uitgelezen kans voor Nederland om goud te veroveren. Harry Lavreysen, Jeffrey Hoogland, Roy van den Berg en Mathijs Büchli maakten de favorietenrol volledig waar door in de finale af te rekenen met Groot-Brittannië. Frankrijk veroverde het brons.

Namens Nederland namen Shanne Braspennincx en Laurine van Riessen bij de vrouwen de teamsprint voor hun rekening. Zij verloren de strijd om plek drie van de Russinnen en eindigen zodoende als vierde.

Uitslag Teamsprint vrouwen

🥇️ China
🥈️ Duitsland
🥉 Rusland

Uitslag Teamsprint mannen

🥇️ Nederland
🥈️ Groot-Brittannië
🥉 Frankrijk

Ploegenachtervolging Olympische Spelen 2020

De ploegenachtervolging heeft relatief veel weg van de teamsprint, maar hier gingen we de Nederlanders niet in actie zien. Het is namelijk meer een duuronderdeel van vier kilometer, waarin de Angelsaksische landen en de Denen traditioneel zeer sterk zijn. Ook op deze Spelen waren zij de topkandidaten.

In dit onderdeel bleken de Duitse vrouwen ongenaakbaar. Met een zeer sterke verbetering van het wereldrecord knalden zij naar het olympisch goud op dit onderdeel. In de finale werd er afgerekend met Groot-Brittannië. Het brons ging naar de Verenigde Staten.

De finale bij de mannen werd uitgevochten tussen Denemarken en Italië. Die werd glansrijk gewonnen door de Italianen, met Filippo Ganna als absolute uitblinker. De tempobeul van INEOS Grenadiers schoot de boel in gang en knalde er in de laatste 500 meter een sublieme eindknal uit. Goud en een wereldrecord!

Uitslag Ploegenachtervolging vrouwen

🥇️ Duitsland
🥈️ Groot-Brittannië
🥉 Verenigde Staten

Uitslag Ploegenachtervolging vrouwen

🥇️ Italië
🥈️ Denemarken
🥉 Australië

Keirin Olympische Spelen 2020

Als er één sport is waarin de Japanners zichzelf keizer mogen noemen, is het de keirin wel. Dit is een van oorsprong Japanse discipline, waarin een derny (soort brommer) de renners gangmaakt tot er nog zo'n 600 meter voor de boeg is. Vanaf dan kan de strijd tussen de zes deelnemers losbarsten in een soort massasprint.

Bij de Nederlandse vrouwen waren de ogen gericht op Laurine van Riessen, maar zij zag haar kansen op harde wijze uiteenspatten door toedoen van een valpartij. Tot ieders verbazing nam haar landgenote Shanne Braspenninckx de handschoen over. In een zinderende finale sprintte zij naar het goud op dit onderdeel.

Bij de mannen kreeg Harrie Lavreysen een unieke kans om een derde gouden medaille te pakken deze Spelen. In de finale reed de Brit Jason Kenny echter met een slimme truc naar het goud door de sprint niet af te wachten. Lavreysen verloor de strijd om plek twee en bleef zodoende achter met brons.

Uitslag Keirin vrouwen

🥇️ Shanne Braspennicx
🥈️ Ellesse Andrews
🥉 Lauriane Genest

Uitslag Keirin mannen

🥇️Jason Kenny
🥈️Mohd Azizulhasni Awang
🥉Harrie Lavreysen

Sprint Olympische Spelen 2020

De sprint staat bekend als het koningsnummer van de baan. Twee oersterke gasten of vrouwen die in een tactisch steekspel elkaar het vuur aan de schenen leggen. Kracht, denkvermogen, tactiek, het juiste moment; alle aspecten van de baansport komen aan bod in deze discipline.

De kans was redelijk groot dat dit op een succes uit gaat draaien voor Nederland, daar we met Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland bij de mannen de twee grootste topfavorieten van het hele veld hadden. Het waren ook die twee die het uitvochten om goud en zilver in een schitterende finale.

Shanne Braspenninckx was de Nederlandse troef op dit onderdeel bij de vrouwen. Zij kon haar succes in het Keirintoernooi echter niet vervolgen met een nieuwe medaille. Uiteindelijk eindigde zij op een zevende plek. Het goud ging verrassend naar de Canadese Kelsey Mitchell.

Uitslag Sprint mannen

🥇️ Harrie Lavreysen
🥈️ Jeffrey Hoogland

🥉 Jack Carlin

Uitslag Sprint vrouwen

🥇️Kelsey Mitchell
🥈️Olena Starikova
🥉Lee Wai Sze

Koppelkoers Olympische Spelen 2020

Ook op de koppelkoers, een vreemde eend in de bijt, heeft Nederland ambitie deze Spelen. Bij de koppelkoers is het de bedoeling dat je in tweetallen zoveel mogelijk punten en rondes bij elkaar fietst. Met zijn tweeën wissel je elke anderhalve of twee rondes af, zodat de ander op adem kan komen.

Bij de dameswedstrijd kwam het tot een anti-climax voor de Nederlandse dames. Groot-Brittannië bleek ongenaakbaar, maar daarachter reden Amy Pieters en Kirsten Wild soeverein naar zilver, zo leek het. Een verkeerde aflossing en een valpartij zorgden echter voor een flinke portie pech, en de Nederlandse dames reden plots achter de feiten aan naar een plek vlak na het podium.

Ook bij de mannen kwam Nederland er niet aan te pas. Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik deden alles om een beslissing te forceren, maar stuitten simpelweg op betere concurrentie: de Denen wonnen, voor de Britten en de Fransen.

Uitslag Koppelkoers vrouwen

🥇️ Groot-Brittannië
🥈️ Denemarken
🥉 Rusland

Uitslag Koppelkoers mannen

🥇️ Denemarken
🥈️ Groot-Brittannië
🥉 Frankrijk

Omnium Olympische Spelen 2020

Het omnium is een samenvoeging van vier disciplines, te weten een scratchrace, afvalkoers, temporace en een puntenkoers. Allemaal disciplines die los niet op de Spelen te vinden zijn, maar dus wel terugkomen in het individuele Omnium.

Jan-Willem van Schip leek lang op weg naar een medaille in het Omnium, maar zag zijn kansen vervliegen op het laatste onderdeel Puntenkoers. Matthew Walls veroverde het goud, voor Campbell Stewart. Elia Viviani greep het brons.

Bij de vrouwen voegde Kirsten Wild nog een medaille toe aan de Nederlandse opbrengst. Op het laatste onderdeel Puntenkoers wist zij met een sterke inspanning Amalie Dideriksen van het brons af te houden. Het goud was voor Jennifer Valente.

Uitslag Omnium mannen

🥇️ Matthew Walls
🥈️ Campbell Stewart
🥉 Elia Viviani

Uitslag Omnium vrouwen

🥇️Jennifer Valente
🥈️Yumi Kajihara
🥉Kirsten Wild

Door: Tom van der Salm - t.vandersalm@indeleiderstrui.nl

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news