Baanwielrennen: GOUD voor Lavreysen in epische Nederlandse Sprintbattle, Braspennicx door Baanwielrennen
Baanwielrennen

Baanwielrennen: GOUD voor Lavreysen in epische Nederlandse Sprintbattle, Braspennicx door

Baanwielrennen: GOUD voor Lavreysen in epische Nederlandse Sprintbattle, Braspennicx door

Vrijdag 8 augustus ging in het Nederlandse baanwielrennen de boeken in als een historische dag. Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland namen het tegen elkaar op in de baanfinale van het koningsnummer van de sport, de sprint. Shanne Braspennicx kwam ook in actie, net als Amy Pieters en Kirsten Wild bij de koppelkoers. Check het hieronder allemaal:

Lavreysen en Hoogland strijden om goud

Jeffrey Hoogland opende zijn halve finale tegen de Rus Denis Dmitriev, die hem voor het laatst wist te verslaan in 2015. Dit uitte zich ook op de baan, waar Hoogland geen kind had aan de Rus van een even imposante grootte als hemzelf in de eerste heat. Lavreysen had op papier een moeilijkere tegenstander met de Brit Jack Carlin, maar ook hij wist zijn concurrent makkelijk te ringeloren. Beide Nederlanders staan al met een half been in de halve finale.

In de tweede halve finale maakte Hoogland het vakkundig af tegen Dmitriev, die hem geen moment wist te bedreigen. Vervolgens kon de blik op Lavreysen, die de andere finalist kon worden door voor een tweede maal af te rekenen met Carlin. De Schot haalde alles uit de trukendoos, maar Lavreysen pareerde soeverein. Er kwam dus een prachtige Nederlandse finale!

In die finale legde Hoogland beslag op de eerste heat. Beide mannen reden een perfecte race, maar Hoogland bleek net iets slimmer dan zijn kompaan. De tweede race kon al beslissend zijn, maar dat werd het niet! Hoogland leek net als in de eerste heat een perfecte aanval in te zetten, maar dit keer kon Lavreysen het gat dichten en zijn wiel nét iets eerder over de streep duwen.

Het kwam aan op de derde en laatste heat, waarbij Hoogland en Lavreysen allebei maar tien minuten hadden om zich voor te bereiden. Alleen de medailleceremonie bij de koppelkoers voor vrouwen was er om even op adem te komen. Daarna kwamen ze weer de baan op. Net als in de eerste twee heats was het pokeren, kijken, hoog, laag en bij de bel was het Hoogland die de leiding had. Lavreysen was desondanks de sterkste in de laatste bocht en won overtuigend de gouden medaille. Hoogland moest zich tevreden stellen met zilver.

Video: Heat 1 tussen Hoogland en Lavreysen

Video: Heat 2 tussen Hoogland en Lavreysen

Video: Heat 2 tussen Hoogland en Lavreysen

Koppelkoers: Pieters en Wild grijpen net naast medaille

In de koppelkoers, een nummer waarbij je ogen en oren tekort komt, verdedigden Amy Pieters en Kirsten Wild de Nederlandse eer. Na zo'n vijftig rondes voltrok zich een drama: de dames waren uitstekend op weg, reden virtueel op plek twee, toen een val van Wild plots een grote streep zette door de plannen. De Nederlandse dames werden gesandwicht door een Australische, waardoor Wild en ook Lotte Kopecky uit België ten val kwam. Wild keerde wel terug in de wedstrijd, dus de kansen op een medaille waren niet verkeken.

Er volgde een zeer interessant tactisch steekspel om de medaille, waarbij Nederland met de Russinnen af moesten rekenen in de strijd om de bronzen medaille. Dit bleek een onmogelijke opgave, want Groot-Brittannië gaf niets weg in hun rit naar goud.

Braspennincx soeverein de dag door

Als eerste van de Nederlandse deelnemers mocht Shanne Braspennincx, de verrassende winnares van olympisch goud op de keirin, op het programma. De renster denderde niet van haar roze wolk af en kwam de kwalificatie voor het sprinttoernooi zonder enige moeite door, met een zevende tijd bij de kwalificatie.

Ook de eerste ronde kwam ze makkelijk door, een Chinese wat bij lange na niet opgewassen tegen de sterke dijen van Braspennincx. In de 1/16 finale nam ze het op tegen een andere Chinese, Zong, maar ook zij was geen partij voor Braspennincx. Een wederom sterke prestatie van de winnares van de kerin. Laurine van Riessen ging niet van start door haar verwondingen na haar valpartij.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws