Consonni na zinderende strijd Europees kampioen Puntenkoers, wereldkampioen Havik slechts negende Baanwielrennen
Baanwielrennen

Consonni na zinderende strijd Europees kampioen Puntenkoers, wereldkampioen Havik slechts negende

Consonni na zinderende strijd Europees kampioen Puntenkoers, wereldkampioen Havik slechts negende

Simone Consonni heeft het onderdeel Puntenkoers op het EK baanwielrennen in Grenchen gewonnen. Het was zijn eerste gouden medaille op een EK Baan. Albert Torres eindigde als tweede, voor Donovan Grondin, die Consonni tot het uiterste dwong, maar in de eindsprint zakte naar plek drie.

Op het onderdeel Puntenkoers kunnen renners om de zoveel rondes punten verdienen in een tussensprint (5,3,2 en 1). Daarnaast levert het dubbelen van de concurrenten ook punten op. Verder dient de finish als een mogelijkheid om op de valreep het totaal te vergroten.

Albert Torres, geroutineerd baanrenner en op de weg rijdend voor Movistar, begon de koers sterk met de volle buit bij de eerste tussensprint. Ook wereldkampioen Havik liet zich gelijk zien met winst in de tweede sprint, waarin Torres als tweede doorkwam.

Consonni werkt zich omhoog via tussensprints

De Spanjaard en de Nederlander hadden echter nog voldoende andere concurrentie. Zo nam William Perrett de koppositie over. Aanvankelijk door twee tussensprints te winnen, kort daarna door samen met de Portugees Diogo Narciso en de Hongaar Bertold Drijver een ronde te pakken.

De Italiaanse favoriet Simone Consonni was in het begin wat onzichtbaar, maar schoot met honderd rondes te gaan in gang. Hij won een tussensprint en mengde zich in een sterke aanval om een ronde te pakken. Waar de aanval mislukte, won hij wel nog een tussensprint.

Het winnen van tussensprints bleef de tactiek van Consonni en het kon zomaar tot de gouden medaille leiden, want Perrett verloor zijn leidende positie doordat hij op een ronde achterstand werd gereden. Zodoende nam de Italiaan van Cofidis de leiding over in de tussenstand. Lang kon hij niet van de leiding genieten, daar Donovan Grondin na een tussensprint Consonni in de stand met een punt passeerde.

Consonni trekt winst naar zich toe

Met nog dertig rondes voor de boeg barstte de finale volledig los. Vijf renners - waaronder de Belg Robbe Ghys, Torres en Perrett - sloegen een gat. Consonni rook zijn kans en maakte op hangen en wurgen de sprong naar het vijftal. Grondin ontbrak, waardoor Consonni een definitieve beslissing kon forceren.

Grondin zocht in de achtergrond naar steun, maar kreeg die niet. Dus probeerde hij het maar met een versnelling. Nadat Consonni en co met succes een ronde pakten, lukte het ook Grondin. De twee stonden daarna gelijk, maar de Fransman zat tot over zijn oren in de verzuring, waardoor hij in het slot het tegen Consonni moest afleggen. Wereldkampioen Havik speelde geenn hoofdrol en werd teleurstellend negende.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws