Sterke Hayter voegt wereldtitel Omnium toe aan zijn palmares, thuisrijder Thomas tweede Baanwielrennen
Baanwielrennen

Sterke Hayter voegt wereldtitel Omnium toe aan zijn palmares, thuisrijder Thomas tweede

Sterke Hayter voegt wereldtitel Omnium toe aan zijn palmares, thuisrijder Thomas tweede

Ethan Hayter heeft met speels gemak de eindoverwinning in het Omnium voor mannen op het WK baanwielrennen in Frankrijk op zijn naam geschreven. Benjamin Thomas mocht de zilveren plak mee naar huis nemen, Aaron Gate werd derde. Vincent Hoppezak kwam namens Nederland niet in het stuk voor.

Het Omnium op het WK baanwielrennen bestaat uit vier onderdelen. In chronologische volgorde zijn dat de Scratch, Temporace, Afvalkoers en Puntenkoers. Na drie onderdelen en dus nog enkel de Puntenkoers op het programma, leken er nog vijf renners kans te maken op de eindoverwinning: Ethan Hayter (Groot-Brittannië - 110 punten), Aaron Gate (Nieuw-Zeeland - 106 punten), Shunsuke Imamura (Japan - 100 punten), Benjamin Thomas (Frankrijk - 96 punten) en Elia Viviani (Italië - 96 punten).

Op basis van het voorgaande onderdeel (de Afvalkoers) leek Hayter zaterdagavond de absolute topfavoriet voor de eindoverwinning in het Omnium. Hij reed namelijk bijna de gehele Afvalkoers op kop. Pas in de laatste ronde wist Thomas, in het wegwielrennen uitkomend voor Cofidis, de jonge INEOS-renner vanuit het wiel voorbij te stevenen.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Hayter rijdt een straffe Afvalkoers en 'gunt' in de laatste ronde Thomas de zege

Hayter maakt favorietenrol meer dan waar in beslissende Puntenkoers

Na zijn sterke Afvalkoers werkte Hayter ook een enorm sterke Puntenkoers af. Bij de eerste sprints harkte hij een sloot aan punten binnen. Hierdoor begon hij direct in het begin al met het uitbouwen van zijn voorsprong. Ook Gate vertoonde een goede vorm. Hij snoepte zijn puntjes mee en leek nog de grootste concurrent voor Hayter te gaan worden.

Het werd in ieder geval al snel duidelijk dat de kloof tussen Hayter en zijn naaste belagers niet te dichten bleek. De Brit bewees in het vervolg van de Puntenkoers over de beste benen te beschikken en de allersterkste te zijn. In de laatste rondes wist Hayter nog samen met Thomas weg te rijden van de concurrentie. Gate werd hierdoor het kind van de rekening. Thomas nam namelijk de tweede plaats over van de Nieuw-Zeelander, die uiteindelijk derde werd. Het is voor Hayter de tweede gouden plak deze week, nadat hij eerder de Ploegenachtervolging met Groot-Brittannië wist te winnen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws