UCI Track Champions League Berlijn: Lavreysen opnieuw verslagen door angstgegner, wel zege op Keirin Baanwielrennen
Baanwielrennen

UCI Track Champions League Berlijn: Lavreysen opnieuw verslagen door angstgegner, wel zege op Keirin

UCI Track Champions League Berlijn: Lavreysen opnieuw verslagen door angstgegner, wel zege op Keirin

De UCI Track Champions League kende de zaterdagavond van 19 november haar tweede manche in de Duitse hoofdstad Berlijn. Zowel de mannen als de vrouwen werkten een sprint- en uithoudingsprogramma af. In de Leiderstrui vat de uitkomsten van de tweede ronde van de Champions League voor u samen.

Nederlandse vrouwen in finale Keirin, Van Riessen strijdt om zege in de sprint

De vrouwen begonnen met de Sprint League met het onderdeel Keirin, dat vorige week werd gewonnen door de Colombiaanse Martha Bayona. Maar liefst drie Nederlandse dames wisten zich te plaatsen voor de finale van het onderdeel: Shanne Braspennincx, Hetty van de Wouw en Laurine van Riessen. De Nederlanders waren in de finale echter niet opgewassen tegen Bayona en Kelsey Mitchell, die richting de finish gelijk opgingen. Uiteindelijk was het Mitchell die Bayona nipt van een tweede zege op rij afhield. Braspennincx deed het met een derde plek beter dan haar vierde plaats op Mallorca.

Op het tweede sprintonderdeel voor de vrouwen, de Sprint, stond er net als op Mallorca (Van de Wouw) een Nederlandse in de finale. Waar Braspennincx en Van de Wouw vrij vroeg werden uitgeschakeld, stoomde Van Riessen door naar de finale. Daarin ontmoette ze de Française Mathilde Gros, die op Mallorca het onderdeel won. De wereldkampioene op het onderdeel sprint bleek een maat te groot voor van Riessen. Gros wachtte in de finale haar kans af en passeerde van Riessen gemakkelijk in het laatste stuk richting de streep. In het klassement van de Sprint League gaat Bayona na twee manches aan de leiding voor Mitchell en Gros. Braspennincx en Van Riessen volgen op een vierde en vijfde plek.

Lavreysen herhaalt prestaties van eerste manche

De mannen begonnen de Sprint League met het onderdeel de Sprint. Dat onderdeel kende de eerste manche een verrassende uitslag. Toen versloeg Matthew Richardson niemand minder dan de wereldkampioen Harrie Lavreysen. De Nederlander stoomde in Berlijn eenvoudig door naar de finale, waar hij wederom Richardson trof. De Australiër toonde dat zijn overwinning op Lavreysen van de eerste manche geen geluk was, want wederom was hij de Nederlandse sprintkoning de baas. Lavreysen lag bij het ingaan van de laatste ronde op kop, maar Richardson dook vlak na het luiden van de bel meteen knap onderdoor, waarna hij de Nederlander aan de finish afhield. De andere Nederlander Jeffrey Hoogland werd in de eerste ronde van de Sprint al uitgeschakeld.

Waar het op de Sprint dus nog niet helemaal wil vlotten voor Lavreysen in de Champions League, verging het hem net als op Mallorca een stuk beter op de Keirin. De Nederlander begon de slotronde op kop, maar zag zijn positie bedreigd worden door Stefan Bötticher, die een sterke aanval plaatste. Lavreysen hield de Duitser echter knap af en wist zodoende de zege veilig te stellen. Zijn rivaal Richardson moet het dit keer doen met de tweede plek. In het klassement van de Sprint League gaat Lavreysen met 74 punten aan de leiding. Enkel Richardson kan hem een achterstand van slechts twee punten nog bedreigen.

Na afloop gaf Lavreysen een reactie bij de organisatie: ‘Ik begon de avond met opnieuw een verlies op de Sprint tegen Matthew Richardson. Op de Keirin wist ik echter door een paar geweldige tactische manoeuvres de zege veilig te stellen. Vanavond was echt gaaf. Ik maakt wat fouten, maar hoop volgende week mijn revanche in de Sprint te halen.’

Archibald heerst in Endurance League, Bibic herpakt zich na harde val

In de Endurance League ging het eerste onderdeel bij de vrouwen wederom naar de Britse Katie Archibald. Enkel de Amerikaanse Jennifer Valente kon haar in het slot bijbenen, maar in de sprint bleek ze kansloos. Archibald en Valente zouden er tijdens het avondprogramma uiteindelijk een tweestrijd van maken, want ook op de Afvalkoers maakten de twee er een show van. In de slotsprint was het echter wederom Valente die ruimschoots de meerdere moest erkennen in Archibald. Hoewel de laatste zaterdagavond beide onderdelen won, is het nog altijd Valente die aan de leiding gaat in het klassement van de Endurance League.

Bij de mannen won net als op Mallorca een Brit het onderdeel van de Endurance League, de Scratch. Dit keer was het niet Mark Stewart, maar Oliver Wood. De Nederlanders Roy Eefting en Matthijs Büchli leverden met een respectievelijk vijfde en zevende plaats een mooie prestatie af. De Scratch kende ook een zware valpartij, waarvan de Canadees Dylan Bibic één van de slachtoffers van was. De Canadees herstelde zich echter ijzersterk. Kort na de Scratch won hij namelijk doodleuk het onderdeel Afvalkoers. In de slotronde rekende hij af met de Brit William Perrett. Büchli was de beste Nederlander met een zevende plek. In het klassement van de Endurance League staan de winnaars van de tweede manche nog niet in de top drie. De Canadees Mathias Guillemette voert de lijst aan voor Mark Stewart en de Zwitser Claudio Imhof.

Uitslagen UCI Track Champions League Berlijn 2022

Vrouwen Keirin
1. Kelsey Mitchell (Can)
2. Martha Bayona (Col)
3. Shanne Braspenninck (NED)

Vrouwen Sprint
1. Mathilde Gros (Fra)
2. Laurine van Riesen (Ned)

Vrouwen Scratch
1. Katie Archibald (GBR)
2. Jennifer Valente (USA)
3. Chloe Moran (Aus)

Vrouwen Afvallingskoers
1. Katie Archibald (GBR)
2. Jennifer Valente (USA)
3. Lily Williams (USA)

Mannen Kerin
1. Harrie Lavreysen (Ned)
2. Matthew Richardson (Aus)
3. Stefan Bötticher (Dui)

Mannen Sprint
1. Matthew Richardson (Aus)
2. Harrie Lavreysen (Ned)

Mannen Scratch
1. Oliver Wood (GBR)
2. Claudio Imhof (Sui)
3. Matteo Donega (Ita)

Mannen Afvallingskoers
1. Dylan Bibic (Can)
2. William Perrett (GBR)
3. Mathias Guillemette (Can)

Klassementen UCI Track Champions League 2022

Vrouwen Sprint League
1. Martha Bayona (Col)
2. Kelsey Mitchell (Can)
3. Mathilde Gros (Fra)

Mannen Sprint League
1. Harrie Lavreysen
2. Matthew Richardson (Aus)
3. Stefan Bötticher

Vrouwen Endurance League
1. Jennifer Valente (USA)
2. Katie Archibald (GBR)
3. Lily Williams (USA)

Mannen Endurance League
1. Mathias Guillemette (CAN)
2, Mark Stewart (GBR)
3. Claudio Imhof (SUI)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws