UCI Track Champions League Mallorca: Lavreysen en Braspenninckx meteen aan de leiding in Sprint League Baanwielrennen
Baanwielrennen

UCI Track Champions League Mallorca: Lavreysen en Braspenninckx meteen aan de leiding in Sprint League

UCI Track Champions League Mallorca: Lavreysen en Braspenninckx meteen aan de leiding in Sprint League

De UCI Track Champions League is zaterdagavond afgetrapt in Mallorca. Zowel de mannen als vrouwen werkten een sprint- en uithoudingstoernooi af, waarbij Sprint en Keirin bij de sprint centraal staan en de 'Endurance-coureurs' telkens een Afvalkoers en de Scratch af moeten werken. Het werd een mooie avond voor de Nederlanders, want Harrie Lavreysen en Shanne Braspenninckx verlieten Mallorca met een leidersplaats in de Sprint League.

Braspennincx leidster in de Sprint League, ook Van de Wouw toont zich

In de Keirin bij de vrouwen, dat dus een onderdeel vormt van de 'Sprint League', was het de Colombiaanse Martha Bayona die de overwinning kon grijpen, voor Olympisch kampioen Kelsey Mitchell en Lea Friedrich. De Nederlandse Shanne Braspenninckx viel met een vierde plaats net naast het podium.

In het tweede onderdeel van de Sprint League bij de vrouwen, de Sprint, kon de Nederlandse Hetty van de Wouw zich plaatsen voor de finale. Daar moest ze het opnemen tegen wereldkampioene Mathilde Gros. Onze landgenote ging als eerste aan, maar zag de Française er nog over komen en moest dus genoegen nemen met een knappe tweede plaats. Braspenninckx strandde in de halve finale, maar de 31-jarige Nederlandse staat dankzij haar constante prestaties in het algemeen klassement van de Sprint League wel aan de leiding, voor Olena Starikova en Bayona. Van de Wouw staat vijfde.

Lavreysen aan kop van de Sprint League na winst in de keirin en tweede plaats in de sprint

Bij de mannen werd het in de Keirin een spannende strijd tussen Harrie Lavreysen, Stefan Bötticher en Matthew Richardson. Richardson zat in de binnenbocht, maar de Nederlandse wereldkampioen kon nog net over de Australiër komen. Ook Bötticher gooide z'n wiel nog net voorbij Richardson en pakte de tweede plaats. Lavreysen reageerde na afloop opgelucht. 'Ik voelde me best goed. De Keirin was echt leuk. Ik ben erg blij met de overwinning, maar het was moeilijk racen. De eerste twee Keirins waren erg snel na elkaar, daardoor ging ik tijdens de eerste sprint echt dood', aldus Lavreysen op de officiële site van de organisatie.

In de Sprint, het tweede onderdeel van de Sprint League, werd het een duel tussen Lavreysen en zijn grote concurrent Richardson. De Nederlander zette als eerste aan, maar Richardson had nog iets meer power in de benen en kwam over Lavreysen. 'Dat was een leuke manier om de avond af te sluiten. Harrie en ik hebben het hele seizoen tegen elkaar geracet en hij heeft me elke keer verslagen, dus het was leuk om over hem heen te komen', zo reageerde Richardson na afloop van de sprint. In het algemeen klassement van de Sprint League staat Lavreysen wel aan de leiding, met twee punten voorsprong op Richardson.

Valente en Stewart grijpen de macht in de Endurance League

Tijd voor de 'Endurance League' dan maar. In het eerste onderdeel bij de vrouwen, de Scratch, was het Katie Archibald die de overwinning greep. Tania Calvo Barbero werd tweede, Jennifer Valente mocht als derde mee op het podium. In de Afvalkoers, het tweede onderdeel van de Endurance League, greep Anita Stenberg de macht. Valente eindigde dit keer tweede, haar landgenote Lily Williams werd derde. In het algemeen klassement van de Endurance League staat Valente aan de leiding, voor Stenberg en Williams.

Bij de mannen ging de winst in de Scratch naar de Brit Mark Stewart, voor Sebastian Mora Vedri en Michele Scartezzini. De Nederlanders Roy Eefting en Matthijs Büchli werden respectievelijk elfde en twaalfde. In het Afvalkoers werd Büchli knap zesde, Eefting kende een mindere wedstrijd en werd achttiende en laatste. De overwinning ging naar de Canadees Mathias Guillemette, voor Gavin Hoover en Mark Stewart. Die laatste staat ook aan de leiding van de Endurance League, met Guillemette en Mora Vedri als dichtste achtervolgers. Büchli staat negende in het algemeen klassement, Eefting moet het stellen met een vijftiende plaats.

Uitslagen UCI Track Champions League Mallorca 2022

Vrouwen Keirin

1. Martha Bayona (Col)
2. Kelsey Mitchell (Can)
3. Lea Friedrich (Dui)

Vrouwen Sprint

1. Mathilde Gros (Fra)
2. Hetty van de Wouw (Ned)

Vrouwen Scratch

1. Katie Archibald (GBR)
2. Tania Calvo Barbero (Spa)
3. Jennifer Valente (USA)

Vrouwen Afvallingskoers

1. Anita Stenberg (Nor)
2. Jennifer Valente (USA)
3. Lily Williams (USA)

Mannen Kerin

1. Harrie Lavreysen (Ned)
2. Stefan Bötticher (Dui)
3. Matthew Richardson (Aus)

Mannen Sprint

1. Matthew Richardson (Aus)
2. Harrie Lavreysen (Ned)

Mannen Scratch

1. Mark Stewart (GBR)
2. Sebastian Mora Vedri (Spa)
3. Michele Scartezzini (ITA)

Mannen Afvallingskoers

1. Mathias Guillemette (CAN)
2. Gavin Hoover (USA)
3. Mark Stewart (USA)

Klassementen UCI Track Champions League 2022

Vrouwen Sprint League

1. Shanne Braspenninckx (Ned)
2. Olena Starikova (Oek)

Mannen Sprint League

1. Harrie Lavreysen
2. Matthew Richardson (Aus)
3. Stefan Bötticher

Vrouwen Endurance League

1. Jennifer Valente (USA)
2. Anita Stenberg (Nor)
3. Lily Williams (USA)

Mannen Endurance League

1. Mark Stewart (USA)
2. Mathias Guillemette (CAN)
3. Sebastian Mora Vedri (Spa)

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news