Voorbeschouwing Wereldbeker Overijse 2022 | De Druivencross, Moeder aller Crossen Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Wereldbeker Overijse 2022 | De Druivencross, Moeder aller Crossen

Voorbeschouwing Wereldbeker Overijse 2022 | De Druivencross, Moeder aller Crossen

De Wereldbekertrein in het veldrijden dendert verder richting Overijse, waar zondag de Moeder aller Crossen op het programma staat. Met Tom Pidcock aan de start kan de veldrit rekenen op één van de grote drie, terwijl de dameswedstrijd naar alle waarschijnlijkheid weer een Nederlands onderonsje zal worden. Dat en meer lees je uitgebreid in deze voorbeschouwing bij In de Leiderstrui.

Afgelopen jaar wisten Eli Iserbyt en Blanka Kata Vas de wedstrijd in Overijse te winnen, maar in de jaren daarvoor was het toch vooral een strijd tussen de gekende namen. Mathieu van der Poel (vier keer), Sven Nys (tweemaal) en Wout van Aert (één overwinning) zien we allemaal op de erelijst, waar Pidcock nog ontbreekt.

Bij de dames hebben Vas, Lucinda Brand, Ceylin del Carmen Alvarado en Pauline Ferrand-Prévot hun zeges behaald in deze legendarische cross. Marianne Vos eindigde hier overigens in 2004 (!) al als derde, op 17-jarige leeftijd.

Praktische informatie Wereldbeker Overijse 2022

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Druivencross Overijse 

2021 Eli Iserbyt / Blanka Kata Vas
2020 Wout van Aert / Ceylin del Carmen Alvarado
2019 Mathieu van der Poel / Annemarie Worst
2018 Toon Aerts / Lucinda Brand
2017 Mathieu van der Poel / Pauline Ferrand-Prévot
2016 Mathieu van der Poel / Sophie de Boer
2015 Mathieu van der Poel / Jolien Verschueren
2014 Tom Meeusen / Sanne Cant
2013 Sven Nys / Katie Compton
2012 Sven Nys / Katie Compton

Parcours, weer en tijden Wereldbeker Overijse 2022

De Druivencross in Overijse is één van de zwaarste omlopen die de kalender rijk is. Gras, modder, ploeteren, lopen: het komt allemaal aan bod in de cross die in Overijse verreden wordt. Daarnaast zijn de kasseien karakteristiek voor deze wedstrijd, waarin doorgaans de sterkste wint.

Met de verwachte weersomstanigheden - regen - kan het wel eens een modderfestijn van jewelste worden, waarin ook het loopwerk bepalend zal zijn. Desalniettemin lijken we ons op te mogen maken voor een mooie middag cross in Overijse.

Voorbeschouwing Wereldbeker Overijse 2022 | De Druivencross, Moeder aller Crossen

Weer
De weersomstandigheden zijn niet om over naar huis te schrijven de komende dagen. Vanaf donderdag is er constant kans op regen in de regio, terwijl er op de wedstrijddag volgens de verwachtingen ook water naar beneden komt. Daarnaast zal het met slechts acht graden Celsius waterkoud zijn, helemaal anders dan het weer in de afgelopen weken.

Tijden
Start vrouwen: 13.40 uur
Finish vrouwen: 14.30 uur
Start mannen: 15.10 uur
Finish mannen: 16.10 uur

Favorieten vrouwen Wereldbeker Overijse 2022

Op basis van de eerste twee maanden van het seizoen kunnen we niet anders dan de favorietenrol naar Fem van Empel schuiven. De vrouw uit Noord-Brabant won bijna alle Wereldbekers van dit jaar en zegevierde in zware crossen als de Koppenbergcross en het EK in Namen. Tel daar haar imposante loperskwaliteiten bij op en je hebt de topfavoriet.

De winnares van vorig jaar, Blanka Kata Vas, is niet van de partij. De nummers twee en drie, Puck Pieterse en Lucinda Brand, wel. Pieterse zou dit ook zeker aan moeten kunnen, terwijl het met Brand even afwachten is of ze haar topniveau kan benaderen na haar blessure. Marianne Vos zou aan de start staan in Overijse, maar liet na de cross in Merksplas weten niet naar de Wereldbekerwedstrijd af te reizen.

Voorbeschouwing Wereldbeker Overijse 2022 | De Druivencross, Moeder aller Crossen

Ceylin del Carmen Alvarado nadert haar beste niveau wel weer en zal zich als redelijk goede klimster ook wel thuis voelen op dit parcours, terwijl Shirin van Anrooij op een wolk zal leven na haar overwinning in de Beekse Bergen van zondag. Denise Betsema is als constante factor ook een kanshebster. Tot slot: Clara Honsinger is iemand die hier doorgaans wel haar vrouwtje staat.

Favorieten mannen Wereldbeker Overijse 2022

Bij de mannen de gekende namen van de afgelopen weken: Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout en Lars van der Haar, de jongens die in de recente crossen het meeste indruk maakten. Ook Eli Iserbyt, winnaar van vorig jaar in Overijse, liet na zijn rugblessure een sterke indruk na afgelopen weekeinde.

Toch zal het in Overijse om één man net wat extra draaien: Tom Pidcock, die zaterdag ook al meedoet in Merksplas. Als goede klimmer met een stevige punch moet Pidcock zich zeker thuis voelen op het parcours in Overijse en het zou voor hem een mooie opsteker zijn als hij voor de entree van Van der Poel en Van Aert deze klassieker al meepikt.

Voorbeschouwing Wereldbeker Overijse 2022 | De Druivencross, Moeder aller Crossen

Joris Nieuwenhuis maakt de afgelopen weken ook een sterke indruk in het shirt van Baloise Trek Lions. Daarnaast zien we Felipe Orts, Ryan Kamp en Niels Vandeputte strijden om een plekje in de top vijf, waar Pim Ronhaar ook wel eens kan postvatten.

TV Wereldbeker Overijse 2022

De vrouwen beginnen er weer iets na half twee aan en daarom start Eurosport de uitzending via Eurosport 1 en de Eurosport Player om 13.30 uur. De mannen zijn wederom om 15.00 uur aan de beurt voor hun uurtje cross. Om 18.00 uur kun je een samenvatting kijken via Sporza en wel op zender Canvas.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws