Voorbeschouwing Wereldbeker Beekse Bergen 2022 | Gloednieuwe cross in Nederlands safaripark Veldrijden
Veldrijden

Voorbeschouwing Wereldbeker Beekse Bergen 2022 | Gloednieuwe cross in Nederlands safaripark

Voorbeschouwing Wereldbeker Beekse Bergen 2022 | Gloednieuwe cross in Nederlands safaripark

Mensen houden van nieuwe dingen en dus kunnen de wielerfans zondag hun hart ophalen in Nederland. In safaripark de Beekse Bergen in Hilvarenbeek is een gloednieuw cross-parcours neergelegd, meteen met de Wereldbekerstatus achter de naam. In 2013 werd op deze grond nog wel een NK gereden, maar parcours-bouwer Richard Groenendaal heeft voor nu iets heel nieuws bedacht. In de Leiderstrui beschouwt voor.

Praktische informatie Wereldbeker Beekse Bergen 2022

In dit artikel

  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Parcours, weer en tijden Wereldbeker Beekse Bergen 2022

'Het is een vrij snelle ronde geworden over een gevarieerde ondergrond. Met een zandstrook, een bosgedeelte, een deel door het gras en over verharde terrein. Er ligt al met al een heel eigen rondje met een ander smoel dan veel andere crossen. Het plaatje gaat wel kloppen', zegt parcoursbouwer Groenendaal via de officiële kanalen van de cross.

Dat belooft. Gevarieerd, zonder dat er echt veel geklommen hoeft te worden. 'We hebben er twee bruggen in liggen, een strook met vers gelegd zand en een serie balken. Er zit wat hoogteverschil in, maar dan moet je echt denken aan heuveltjes van maximaal anderhalve meter hoogte', zo klinkt het. Groenendaal spreekt daarbij van 'een eerlijk parcours'. 'Er moeten stroken zijn waar je een slechte start of een foutje recht kunt zetten, waar je kunt inhalen. Maar ook plekken waar je het verschil kan maken, een lastige bocht bijvoorbeeld.'

Voorbeschouwing Wereldbeker Beekse Bergen 2022 | Gloednieuwe cross in Nederlands safaripark

Weer
Wordt het zondag een beetje goed weer in Hilvarenbeek, Noord-Brabant? Volgens Buienradar wel. De temperatuur zal rond de 12 á 14 graden zijn, met de wind die aan windkracht 2 á 3 uit het oosten blaast. Dat kan het eventueel nog wat zwaarder maken langs het strand. In principe blijft het droog, al verdwijnt de zon in de middag wel achter het wolkendek.

Tijden
Start vrouwen: 13.40 uur
Finish vrouwen: 14.30 uur
Start mannen: 15.10 uur
Finish mannen: 16.10 uur

Favorieten vrouwen Wereldbeker Beekse Bergen 2022

Op vrijdag in Niel was nog niet iedereen van de partij, zondag in de Beekse Bergen is dat wel het geval. Dat betekent dat wereldbekerleidster Fem van Empel voor haar vijfde wereldbekerzege van dit seizoen gaat. De jonge Nederlandse domineert het klassement tot dusverre, met zeges in Waterloo, Fayetteville, Tabor en Maasmechelen. Ze legt de focus in deze weken louter op de Wereldbeker, dus de rest kan z'n borst natmaken.

Concurrentie komt er zoals altijd uit eigen land. Op een snel parcours als deze verwachten we Marianne Vos sowieso wel vooraan. De ervaren renster van Jumbo-Visma kiest haar crossen uit dit seizoen. Bij Alpecin-Deceuninck staat er een gevaarlijk blok met Puck Pieterse en Ceylin del Carmen Alvarado. Bij Trek Baloise Lions is Lucinda Brand terug na een handblessure. Wat kan zij in eigen land?

Daarmee zijn we er nog niet, want naast Nederlandse outsider Denise Betsema is de spotlight ook gericht op Blanka Kata Vas uit Hongarije. Heel constant presteert het talent van SD Worx nog niet, maar op een goede dag kan ze gewoon winnen.

Favorieten mannen Wereldbeker Beekse Bergen 2022

Bij de heren steken er al een tijdje drie mannen bovenuit en dat zal normaliter niet anders zijn in de Beekse Bergen. Eli Iserbyt is de leider in de Wereldbeker, maar de Belg van Pauwels Sauzen-Bingoal kampt wel met een blessure aan zijn linkerbeen. Gaat hem dat parten spelen, net als op het EK in Namen? Of zien we in Nederland zondag de krachtige en dominante Iserbyt terug?

Lars van der Haar is in principe de belangrijkste uitdager, al is de vraag of dit parcours op zijn maat is. In 2013 werd hij wel al Nederlands kampioen in Hilvarenbeek, dus waarom niet? Kersverse Europees kampioen Michael Vanthourenhout zal zijn trui willen tonen, maar vindt in Beekse Bergen wel een heel ander parcours dan in Namen, waar hij altijd goed is.

Wie zand en strand zegt, komt verder al snel uit bij Laurens Sweeck. De Belg won dit seizoen al een cross en is één van de beste zandcrossers bij de mannen. Uit Nederlandse hoek kunnen Pim Ronhaar, Ryan Kamp en Joris Nieuwenhuis misschien boven zichzelf uitstijgen in eigen land?

TV Wereldbeker Beekse Bergen 2022

Net zoals bijna iedere cross zijn livebeelden zondag te vinden bij Eurosport. De sportzender is er via Eurosport 1 en de Eurosport Player om 13.30 uur bij voor de vrouwen en om 15.00 uur voor de mannen. Sporza is ook zendgerechtigde, vanaf 13.30 uur op kanaal Eén. Ook de NOS is van de partij en wel vanaf 13.38 en 15.08 uur via NPO1 en via NOS.nl.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws