Van Schip van één naar zes in slotonderdeel EK-Omnium, goud voor Thomas Baanwielrennen
Baanwielrennen

Van Schip van één naar zes in slotonderdeel EK-Omnium, goud voor Thomas

Van Schip van één naar zes in slotonderdeel EK-Omnium, goud voor Thomas

Jan-Willem van Schip is buiten het podium gevallen op het Omnium tijdens het EK baanwielrennen in Grenchen. De Nederlander begon het afsluitende onderdeel als leider, maar zakte in de Puntenkoers ver weg. Benjamin Thomas – op de weg rijdend voor Cofidis – bleek heer en meester en trok in het afsluitende onderdeel het goud naar zich toe.

Het Omnium begon zaterdagmiddag met het onderdeel Scratch, waarin de renners na tien kilometer sprinten om de punten. Van Schip begon uitstekend door het onderdeel te winnen. Het volgende onderdeel was de Temporace. Na een korte aanloopfase valt bij dat onderdeel elke ronde voor de eerste een punt te verdienen. Van Schip werd op dat onderdeel zesde. De Ier Jack Bernard Murphy won de Temporace. Na de twee onderdelen deelde Van Schip de leiding met de Spanjaard Sebastían Mora. Beide hadden zeventig punten.

Het omnium ging in de avond verder met de Afvalkoers, het voorlaatste onderdeel. Bij dit onderdeel valt – zoals de naam aangeeft – na elke ronde de laatste renner af. Van Schip eindigde als vijfde en liep daarbij een beetje uit op Mora, die er een ronde eerder uitging. Benjamin Thomas won het onderdeel en kwam zo op een totaal van 98 punten, net zoals Simone Consonni. Mora was tweede met 100 punten en Van Schip voerde de lijst aan met 102 punten.

Thomas zet van Schip meteen onder druk

De geringe verschillen beloofden een zinderende ontknoping voor de puntenkoers. De renners begonnen het afsluitende onderdeel met de punten die ze in de eerdere drie onderdelen verzameld hadden. Van Schip werd meteen stevig onder druk gezet door Thomas, die hem tot een punt naderde en mee zat in een gevaarlijke aanval, die uiteindelijk werd geneutraliseerd.

Bij de volgende tussensprint pakte Thomas de volle vijf punten en wipte zodoende over Van Schip heen in de tussenstand. Thomas deed het daarna niet rustig aan en ging vol door. Van Schip zag het gevaar en sloot aan bij de Fransman van Cofidis. De Nederlander trok vervolgens door en zag zich - voordat de aanval strandde – bij een tussensprint gepasseerd worden door een slinkse Thomas, die zodoende verder uitliep.

Van Schip haakt af, Thomas krijgt weerstand van Consonni

Waar Van Schip even van de aanval moest bekomen, leek Thomas over een oneindig energiereservoir te beschikken. Hij trok mee met een nieuwe aanval, waar ook Roger Kluge en William Perrett bij betroken waren. Thomas en co pakten uiteindelijk een ronde. Tot overmaat van ramp voor Van Schip knalde Simone Consonni daarna gelijk in zijn eentje naar een ronde voorsprong, waardoor hij van het podium kukelde.

Thomas had inmiddels een voorsprong van 21 punten op nummer twee Consonni en gaf nog altijd geen teken van vermoeidheid. Van Schip maakte nog kans op het brons, maar moest dan een paar punten goedmaken op Kluge en William Perrett. De Nederlandse baanrenner had na drie sterke onderdelen echter overduidelijk te weinig in de tank om nog een vuist te maken en sloot het Omnium zodoende in mineur af.

Thomas werd in de finale nog wel stevig onder druk gezet door Consonni. De Italiaan pakte een ronde en passeerde de Fransman met een punt. Thomas was echter ook in de aanval en herstelde de verhoudingen door ook een ronde te pakken. Consonni wilde vervolgens nog een keer gaan, maar de benen zeiden dit keer nee. Goud was voor Thomas, zilver voor Consonni en het brons was voor de Brit Perrett.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws