WK Baanwielrennen: Nederlandse teamsprinters sprinten wederom naar goud! Baanwielrennen
Baanwielrennen

WK Baanwielrennen: Nederlandse teamsprinters sprinten wederom naar goud!

De eerste dag van het WK baanwielrennen in Roubaix was er meteen eentje met Nederlandse kansen en dat bleek niet onterecht. Waar Maike van der Duin al naar het zilver snelde op de Scratch, was het later op de avond ook raak voor de teamsprinters. Zij voegden nog maar eens een gouden medaille toe aan hun indrukwekkende palmares.

Van der Duin pakte eerste medaille voor Nederland

Maike van der Duin kwam op het WK baanwielrennen als eerste Nederlander in actie tijdens een finale. Op de Scratch moesten veertig ronden worden afgelegd, alvorens een peloton van dik twintig renners voor de medailles ging strijden. De 20-jarige Van der Duin werd in 2020 nog tweede op de Scratch, al was dat bij de beloften. De Scratch was lang een saaie wedstrijd, waarin er geen aanvallen te noteren waren. In de slotfase was het echter de Italiaanse Martina Fidanza die een gat sloeg, waar niemand achteraan wilde. De Italiaanse snelde naar het goed en in het peloton daarachter werd er gesprint voor de overige twee medailles. Daarin leek Van der Duin eerst nog op een bronzen medaille af te stevenen, maar uiteindelijk werd ze zelfs nog nipt tweede.

Nederlandse teamsprinters pakken goud op WK

De Nederlandse teamsprinters hebben maar weer eens een gouden medaille aan hun palmares toegevoegd. Nadat ze al de beste waren op de afgelopen WK’s en de Olympische Spelen, was het op het WK in Frankrijk weer raak. Het trio Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Roy van den Berg waren in de finale een maatje te groot voor het thuisland Frankrijk. Nederland reed een tijd onder de 42 seconden en eindigde uiteindelijk in 41.979. De Fransen reden iets langzamer dan een ronde ervoor en finishten in 42.550.

Zoals verwacht reden de Nederlanders in de kwalificatie al naar de snelste tijd (42.690), waarmee ze zich onder de laatste acht schaarden. Daarin was Japan geen partij voor de Nederlanders, die nog een tandje sneller gingen dan in de kwalificatie. Een tijd van 42.301 was ruim voldoende om Japan van zich af te houden, al reden de Fransen met 42.467 ook een scherpe tijd. In de finale leek het daarom wel eens een spannende strijd te kunnen worden, maar daar liet Nederland zien dat het nog wat harder kon.

Duitse vrouwen wereldkampioen en rijden Nederlands wereldrecord uit de boeken

In de kwalificatie van de Teamsprint bij de vrouwen reed Duitsland een zeer snelle tijd. Zelfs zo snel, dat ze het wereldrecord van de Nederlandse dames uit de boeken reden. Lea Sophie Friedrich, Pauline Sophie Grabosch en Emma Hinze waren de concurrentie met een tijd van 46.511 veel te snel af. In de kwartfinale ging het zelfs nog sneller en reden de Duitse vrouwen een tijd van 46.358. De Nederlandse ploeg stond door een administratieve fout niet aan de start, waardoor er nog maar acht landen deelnamen aan de Teamsprint. Uiteindelijk bleek Duitsland veel te sterk voor de concurrentie en brachten ze het wereldrecord in de finale zelfs nog op 46.064.

Kwalificatie en eerste ronde Ploegenachtervolging

De middagsessie, nog enkele uren voor de openingsceremonie, werd besteed aan de kwalificatieronde bij de Ploegenachtervolging voor mannen en vrouwen. De eerste vier zouden zich plaatsen voor de eerste ronde. Bij de dames zette Duitsland de snelste tijd neer, voor Italië en Groot-Brittannië. Ierland ging verrassend door als vierde. In de eerste ronde neemt Duitsland het op tegen de Ieren, Italië treft de Britse vrouwen. De winnaars van die achtervolgingen rijden de finale.

Bij de heren ook weinig verrassingen. Olympisch kampioen Italië maakte z'n favorietenrol waar door onder leiding van gangmaker Filippo Ganna naar de snelste tijd te denderen. Vervolgens waren de Italianen veel te sterk voor Groot Brittannië, wat ze naar de finale bracht. Daar nemen ze het op tegen Frankrijk, die in de halve finale bijna vijf seconden sneller waren dan Denemarken.