Ten Dam ziet Evenepoel aan gravelrace deelnemen: ‘Zal veel leren en zich amuseren’ Wielrennen
Wielrennen

Ten Dam ziet Evenepoel aan gravelrace deelnemen: ‘Zal veel leren en zich amuseren’

Ten Dam ziet Evenepoel aan gravelrace deelnemen: ‘Zal veel leren en zich amuseren’

Remco Evenepoel staat zondag 31 oktober aan de start van de gravelrace ‘The Hell of the Mid-West’. In de Amerikaanse staat Kansas lijkt hij vooral voor het plezier mee te doen, maar volgens Laurens ten Dam kan hij er ook veel van leren.

Ten Dam beëindigde in 2019 zijn carrière bij CCC Team en is nadien veel bezig met gravelraces. In juni werd hij nog tweede in de Unbound Gravel en het is duidelijk dat het gravel racen in opkomst is. Afgelopen vrijdag won Alexey Lutsenko nog de Serenissima Gravel race, wat de eerste echte wedstrijd voor profwielrenners was. Nu ziet Ten Dam een grote naam als Evenepoel het gravelcircuit betreden en de Nederlander denkt niet dat het alleen maar plezierig wordt. ‘Gravelkoersen zijn echte wedstrijden. Ze hebben heel veel deelnemers, maar de profs starten vooraan en rijden het hardst', zo laat hij weten tegenover Het Laatste Nieuws.

Volgens Ten Dam is gravelracen wel wat anders dan renners in het normale wegwielrennen voorbij zien komen. ‘Je moet je eigen plan trekken. Als je lek rijdt, moet je zelf zorgen dat je weer verder kunt. Evenepoel zal veel leren en zich amuseren. De sfeer is fantastisch.’ Evenepoel lijkt voornamelijk mee te doen om aan de sponsorverplichtingen van zijn ploeg Deceuninck-Quick-Step te voldoen. Fietsleverancier Specialized is namelijk in Amerika gevestigd. ‘Zij vragen of we een paar renners twee of drie gravelraces in de Verenigde Staten kunnen laten rijden’, zo laat ploegleider Wilfried Peeters weten. Evenepoel reist samen met ploeggenoot Mattia Catteneo naar Amerika, waar ze ook wat windtunneltesten afleggen.

Ten Dam ziet Evenepoel aan gravelrace deelnemen: ‘Zal veel leren en zich amuseren’

'Daarom had hij geen angst toen hij over de kasseien reed'

Laurens ten Dam over Florian Vermeersch

Evenepoel kwam in 2020 nog hard ten val in de Ronde van Lombardije, waar hij lang van moest herstellen. Het rijst de vraag op of Evenepoel niet aan de gravelrace meedoet om zijn stuurmanskunsten te verbeteren. Volgens ploegleider Peeters is daar geen sprake van en kan Evenepoel heel goed sturen. Ten Dam ziet het wel als goede aanvulling: ‘Het is natuurlijk een andere discipline. De fietsen zijn anders gemaakt en er liggen dikke banden onder, maar het zal zeker helpen.’ Florian Vermeersch reed onlangs naar een tweede plaats in Parijs-Roubaix en was niet bang voor de gladde kasseien. Niet gek volgens Ten Dam: ‘Hij reed afgelopen week de Flanders Gravel en is vertrouwd met gravelracen. Daarom had hij geen angst toen hij over de kasseien reed.’

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws