Brandon McNulty

Dit is de pagina over Brandon McNulty. De Amerikaanse wielrenner komt momenteel uit voor UAE Team Emirates. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over McNulty en houdt tevens zijn biografie bij. 

brandon mcnulty

McNulty doet in de jeugd vooral aan mountainbiken

McNulty is geboren op 2 april 1998 en groeide op in Phoenix, Arizona. Als kind genoot hij altijd van mountainbiken. Hij deed als jonge jongen al mee aan veel mountainbikewedstrijden en wist bijna altijd te winnen. McNulty maakte geleidelijk de overgang naar wegwielrennen. Na enkele overwinningen in lokale races in België in 2014, viel McNulty op bij Roy Knickman, de manager van LUX cycling. Knickman, die McNulty's talent herkende, verwees McNulty naar coach Barney King. 2015 was een doorbraakjaar voor McNulty toen hij de Valley of the Sun Stage Race TT won. McNulty won dat jaar het nationaal kampioenschap tijdrijden voor junioren.

In 2016 had McNulty nog meer succes, hij won de Tour de l'Abitibi en Trofeo Karlsber en het nationaal kampioenschap tijdrijden voor junioren voor het tweede jaar op rij. Vervolgens nam hij deel aan de UCI Wereldkampioenschappen op de weg en werd hij de vierde Amerikaan die wereldkampioen werd bij de junioren na Taylor Phinney, Jeff Evanshine en Greg LeMond. McNulty wist de tijdrit te winnen met 35 seconden voorsprong.

McNulty tekent eerste profcontract

De Amerikaan werd professioneel wielrenner in 2017 en, ondanks tal van aanbiedingen van UCI WorldTour ploegen, koos hij ervoor om te rijden voor het Amerikaanse opleidingsteam van Rally Cycling Team. Hij won het nationaal kampioenschap tijdrijden voor renners onder de 23 jaar en eindigde dat jaar als tweede op het Wereldkampioenschap voor junioren.

In 2018 zette McNulty zijn carrière voort bij de elite ploeg van Rally Cycling. McNulty maakte zijn debuut in de UCI World Tour in de Tour of California, waar hij vierde werd in etappe zes. Uiteindelijk eindigde hij als zevende in het klassement ongeveer drieënhalve minuut achter winnaar Egan Bernal. Hij ging daarna naar Europa voor het tweede deel van het seizoen, nadat hij als derde was geëindigd in de Tour Alsace. McNulty behaalde een reeks goede resultaten in zijn eerste Tour de l'Avenir, waar hij tweede werd in een bergetappe achter de Colombiaanse renner Iván Sosa. Op het WK eindigde de Amerikaan als zevende op de individuele tijdrit in Oostenrijk. 

In 2019 behaalde McNulty zijn eerste overwinning als professional in de Giro di Sicilia. In de voorlaatste etappe naar Ragusa wist hij een dubbelslag te slaan door zowel de leiderstrui over te nemen als de etappe te winnen. In de laatste etappe gaf hij zijn voorsprong in het klassement niet meer weg en wist hij zijn leiderstrui te behouden.

McNulty maakt indruk in grote rondes

Zijn eerste deelname aan een grote ronde was in de Giro van 2020, waar hij als 15e eindigde in het algemeen klassement. In 2020 weet McNulty verder niets meer te winnen en kent een teleurstellend seizoen. De Amerikaan nam het jaar hierop deel aan de wegwedstrijd op de Olympische Zomerspelen van 2020 in 2021. Hier maakte hij indruk door samen met de uiteindelijke winnaar Richard Carapaz weg te rijden. Het was vervolgens de Ecuadoriaan die weg reed en McNulty viel terug in de achtervolgende groep. Uiteindelijk wist hij als zesde over de streep te komen.  

McNulty begon sterk aan 2022 en won enkele kleine wedstrijden. Zijn mooiste overwinning dit seizoen behaald hij in Parijs-Nice. Nadat hij in de vijfde etappe in de aanval ging, was er niemand die hem meer bij kon houden. Uiteindelijk won hij met een voorsprong van bijna twee minuten. Dit seizoen nam hij ook deel aan de Tour de France. Hierin fungeerde hij vooral als knecht voor zijn kopman Tadej Pogacar. In etappe zeventien liet McNulty zijn klasse zien. Hij maakte het tempo in de elitegroep en reed alleen Pogacar en Jonas Vingegaard er niet van af. Uiteindelijk eindigde hij deze etappe als derde en werd hij negentiende in het algemeen klassement. 

In 2023 boekt McNulty zijn grootste overwinning van zijn loopbaan. In de vijftiende etappe van de Ronde van Italië klopt hij Ben Healy en Marco Frigo in de sprint en wist op deze manier deze bergetappe op zijn naam te schrijven. Ook werd hij dit seizoen weer de Amerikaans kampioen tijdrijden. McNulty reed dit seizoen niet in de Ronde van Frankrijk. Ook in 2024 zal de Amerikaan rijden voor het team van UAE Emirates.

Brandon McNulty Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties