Like ons!
Van der Poel wint fenomenale Amstel Gold Race na gepoker Alaphilippe en Fuglsang

De Klassiekers

Van der Poel wint fenomenale Amstel Gold Race na gepoker Alaphilippe en Fuglsang

Mathieu van der Poel heeft op fenomenale wijze de Amstel Gold Race op zijn naam geschreven. Nadat Julian Alaphilippe en Jakob Fuglsang het leken te gaan uitvechten, keken ze te veel naar elkaar, waardoor een groep kon terugkomen waaruit Van der Poel de sprint won.

Na een hectische start wist een groep van negen mannen te ontsnappen. Tom van Asbroeck (Israel Cycling Academy), Marcel Meisen (Corendon-Circus), Grega Bole (Bahrain-Merida), Julien Bernard (Trek-Segafredo), Michael Schär (CCC), Nick van der Lijke (Roompot-Charles), Thomas Sprengers en Aaron Verwilst (Topsport Vlaanderen-Baloise) en Paolo Simion (Bardiani-CSF) waren de namen. Zij namen al snel een ruime voorsprong, die alleen overbrugd werd door een duo van Wanty-Gobert, Jérome Gaugnies en Marco Minnaard. Met zijn elven was de voorsprong geruime tijd rond de zeven minuten.

Van der Poel valt aan op de Gulperberg

De stilte voor de storm duurde lang. De voorsprong van de kopgroep nam langzaam af, maar de eerste tweehonderd kilometers roerden de favorieten zich niet. Met nog vijftig kilometer te gaan meldden de kleppers zich aan het front, maar de eerste aanval liet op zich wachten. Het was Van der Poel die daar verandering in bracht. Op 45 kilometer voor het einde viel hij aan op de Gulperberg en kreeg alleen Gorka Izagirre mee. Vlak voor de Kruisberg werden ze teruggepakt, waarna de echte koers losbarstte.

Een groepje onder leiding van Alaphilippe wist een gat te slaan, waarna hij er met nog 43 kilometer voor de wielen solo vandoor ging. De enige die kon aanpikken was Fuglsang. De Deen en de Fransman werkten goed samen. Meerdere kleine groepjes vormden zich daarachter, die allemaal in de achtervolging gingen. Toch wisten de twee vooraan hun voorsprong te vergroten, ook omdat samenwerking daarachter ontbrak. De enige mannen die in de buurt bleef van de koplopers waren Matteo Trentin, Michal Kwiatkowski en Michael Woods. 

Op de Keutenberg, 28 kilometer voor het einde, vond er in het peloton een volgende schifting plaats. Onder leiding van Michael Matthews werd een groot deel van de groep overboord gegooid. Maximilian Schachmann gaf er een tweede klap op, en ongeveer dertig man bleef over. Ondertussen werd Woods door Kwiatkowski en Trentin overboord gegooid. Nog altijd kwam er in het peloton geen samenwerking tot stand, waardoor de voorsprong van de twee vooraan rond de vijftig seconden bleef.

Die voorsprong werd zelfs groter, maar Trentin en Kwiatkowski kwamen dichter bij. Met nog achttien kilometer te rijden zaten zij op een gaatje van zeven seconden. Toen was daar de Cauberg, en daardoor nam de achterstand van de Italiaan en de de Pool weer af. Fuglsang legde er een moordend tempo op, maar Alaphilippe ging prima mee. In het peloton waren het de mannen van EF Education First die het tempo bepaalden. Toch konden zij het verschil niet onder de vijftig seconden gefietst krijgen.

Kwiatkowski laat Trentin achter

Terwijl de mannen vooraan naar elkaar keken, kwamen Kwiatkowski en Trentin tóch weer dichterbij, terwijl Schachmann op zijn beurt de sprong naar die twee te dichten. Op de Geulhemmerberg liet Kwiatkowski Trentin achter, om in zijn eentje te proberen de afstand tot de kop te overbruggen. Vooraan deed Fuglsang het meeste werk. Kwiatkowski merkte dat het gat te groot voor hem was, dus hij liet het langzaam weer lopen, in de hoop hulp te vinden. De enige die hij kon vinden was Trentin, maar zoals eerder bleek had die niet genoeg over om het gat naar de twee vooraan te overbruggen.

Ondertussen waren Simon Clarke en Bauke Mollema op weg naar Schachmann. Zoals tekenend was voor deze editie van de Amstel Gold Race kwamen ze niet dichter bij, ondanks dat ze hem zagen rijden. De twee vooraan hadden nog zes kilometer te rijden, en Fuglsang bleef het meeste kopwerk verrichten. Met vier kilometer te gaan probeerde de Deen weg te rijden, maar Alaphilippe gaf geen meter toe. Van der Poel bevond zich ondertussen in een groepje dat goed samenwerkte om dichter bij Kwiatkowski, Trentin en Schachmann te komen.

Alaphilippe en Fuglsang pokeren te veel

Met nog 1,3 kilometer te gaan lukte dat. Vooraan keken de mannen naar elkaar, waardoor het gat verkleinde tot minder dan twintig seconden. Hierdoor wist Kwiatkowski terug te komen vooraan, en ook het groepje met Van der Poel kwam terug. Net voor de finish kwam alles bij elkaar, waarna Van der Poel met een ongelofelijk machtige sprint te sterk was voor de anderen.

Uitslag Amstel Gold Race 2019

1. Mathieu van der Poel
2. Simon Clarke
3. Jakob Fuglsang
4. Julian Alaphilippe
5. Maximilian Schachmann
6. Bjorg Lambrecht
7. Alessandro de Marchi
8. Valentin Madouas
9. Romain Bardet
10. Matteo Trentin

Uitslag van de Nederlanders

1. Mathieu van der Poel
12. Bauke Mollema
21. Robert Gesink
31. Dylan van Baarle
42. Huub Duijn
44. Maurits Lammertink
48. Nick van der Lijke
73. Dennis van Winden
83. Tom-Jelte Slagter
85. Bert-Jan Lindeman
86. Pieter Weening
97. Oscar Riesebeek
102. Koen Bouwman
106. Wout Poels

 

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven