D'Hoore pakt vrouweneditie Gent-Wevelgem na zinderende slotfase De Klassiekers

D'Hoore pakt vrouweneditie Gent-Wevelgem na zinderende slotfase

Door Tom van der Salm 11 oktober 2020 | 17:33


Jolien D'Hoore heeft de vrouweneditie van Gent-Wevelgem gewonnen. De Belgische bleek in een spannende slotfase over de beste benen te beschikken van een elftal rensters. Lotte Kopecky maakte het Belgische feestje compleet door tweede te worden.

Waar de wedstrijd voor de vrouwen meestal voor de mannen is, was het bij Gent-Wevelgem anders. Om 13.45 klonk daar het startschot voor iets meer dan 140 kilometer koers. Aan de start waren er wederom rensters die niet mee konden doen vanwege het coronavirus. Kirsten Wild en Maria Bastianelli testte positief en moesten verstek laten gaan.

Op het begin probeerde een groepje van vier weg te rijden met de Nederlandse Rozemarijn Ammerlaan, maar zij werden vlug teruggegrepen. Daarna wist een kopgroep van zes langer weg te blijven met Ann-Sophie Duyck, Lucy van der Haar, Shannon Malseed, Cathalijne Hoolwerf, Leigh Ann Ganzar en Sara Poidevin. Uiteindelijk wisten ook zij niet weg te komen door toedoen van het hoge tempo van Trek-Segafredo.

Val Longo Borghini, aanval Longo Borghini

Het peloton bleef compleet en zag op vijftig kilometer van de finish topfavoriete Elisa Longo Borghini ten val komen. De Italiaanse wist even later weer aan te sluiten bij de groep en leek dus gewoon mee te kunnen doen in de finale. Haar ploeg Trek-Segafredo voerde het tempo richting de beslissende heuvelzone alvast strak op. 

Op de Kemmelberg zagen we Longo Borghini gewoon van voren, de Italiaanse voerde zelfs de forcing. Door een crash van Liane Lippert in de afdaling ontstonden er scheurtjes, vooraan bleven zes rensters over. Dit waren Longo Borghini, Lisa Brennauer, Amy Pieters, Jolien D'Hoore, Sarah Roy en Demi Vollering. Later sloten er nog wat rensters aan, waardoor er een kopgroep van elf ontstond. Sunweb pakte de verantwoordelijkheid voor de gevallen Lippert in het peloton.

Van Dijk sterk voorin, peloton nadert

Ellen van Dijk zat bij de vrouwen die waren aangesloten en dat betekende slecht nieuws voor het peloton. De oersterke Nederlandse stoomde werkelijk waar op kop van het elftal voorin, bestaande uit Pieters, Van Dijk, Vollering, Brennauer, Roy, Lizzie Deignan, Longo Borghini, D'Hoore, Lotte Kopecky, Marta Cavalli en Lauren Stephens.

De klad kwam er echter voorin, wat ervoor zorgde dat het peloton plots weer kans leek te maken. De voorgift stokte met nog tien kilometer te gaan op zo'n twintig seconden, wat betekende dat de koers nog alle kanten uit kon vallen. Op vier kilometer van de meet had Demi Vollering er genoeg van, terwijl het peloton ze last minute alsnog in de nek hijgde.

Ook Van Dijk probeerde het, net als ploeggenote Longo Borghini. Even later nam Amy Pieters een kleine voorgift, en weer reageerde Longo Borghini. Maar, het werd een sprint. Pieters ging als eerste aan, maar werd gecounterd door Kopecky. Die andere Belgische, D'Hoore kon langszij komen en drukte haar wiel ruim eerder over de meet. Een 1-2 voor België dus. (foto: Sirotti)

Uitslag Gent-Wevelgem 2020 vrouwen

1. Jolien D'Hoore
2. Lotte Kopecky ''
3. Lisa Brennauer
4. Sarah Roy
5. Marta Cavalli
6. Lauren Stephens
7. Demi Vollering
8. Elizabeth Deignan
9. Amy Pieters
10. Elisa Longo Borghini

Lees hier ons liveblog terug!

Live

Laden ..
Dit live blog is gestopt.

Bedankt!

Bedankt voor het volgen van Gent-Wevelgem vandaag. We hopen dat u heeft genoten, wij in ieder geval wel! Een mooie opwarmer voor de Ronde van Vlaanderen volgende week!

De laatste kilometer!

Uitslag Gent-Wevelgem vrouwen

1. Jolie D'Hoore (Boels - Dolmans)
2. Lotte Kopecky (Lotto Soudal)
3. Lisa Brennhauer (Ceratizit-WNT Pro Cycling)  

België één en twee

België wordt dus één en twee met D'Hoore en Kopecky. De Duitse Brennhauer eindigt als derde.

Jolien D'Hoore wint, Kopecky Tweede

Jolien D'Hoore en Lotte Kopecky sprinten lang naast elkaar, maar uiteindelijk is de eerste net iets sterker. Namens Boels - Dolmans wint de Belgische Gent-Wevelgem!

500 meter

Elisa Longo Borghini blijft de groep leiden. Amy Pieters neemt het nu over.

1 km

Amy Pieters wordt teruggepakt door Trek-Segafredo. Elisa Longo Borghini is de schuldige. De tweede groep lijkt niet meer terug te komen. Gaan we sprinten?

2 km

De tweede groep volgt nog steeds op ongeveer tien seconden. Amy Pieters gaat nu vooraan weg en heeft ploeggenoot Jolien D'Hoore nog achter de hand.

2,5 km

Helaas wordt Van Dijk snel teruggepakt. Ploeggenoot Elisa Longo Borghini gaat vervolgens, maar zij wordt snel teruggepakt door Lotte Kopecky. 

3 km

De tijdswaarneming klopt niet helemaal. De tweede groep komt nu heel dichtbij. Het lijkt niet meer dan tien seconden. Maar daar gaat Ellen van Dijk!

4 km

Een aantal vrouwen willen het laten aankomen op een sprint. Kan bijvoorbeeld een Ellen van Dijk nog profiteren van het overtal van haar ploeg? Voorlopig doet ze nog veel kopwerk, waardoor de voorsprong niet terugloopt.

6 km

Nog steeds geen aanvallen vooraan. Het is daar nu vooral zaak om de achtervolgende groep niet te dichtbij te laten komen. Het verschil is inmiddels minder dan twintig seconden.

10 km

We zijn de laatste tien kilometer ingegaan. Vooraan is de samenwerking niet optimaal en dat betekent dat de groep van 20-25 rensters daarachter dichtbij komt. Het verschil is nu nog maar twintig seconden!

12 km

Trek-Segafredo heeft dus nog drie vrouwen vooraan (Deignan, Longo Borghini en Van Dijk). Boels - Dolmans heeft er twee (D'Hoore en Pieters) en voor de rest kennen we alleen eenlingen. Wie durft er nog aan te vallen? De achtervolgende groep nadert tot 28 seconden.

17 km

De elf vooraan lijken het vandaag uit te gaan maken. De voorsprong loopt langzaam op richting de veertig seconden. Trek-Segafredo heeft met drie vrouwen voorin goede kansen.

21 km

De voorsprong van de negen vooraan blijft hangen op dertig seconden. Het begint inmiddels ook flink te regenen!

Ellen van Dijk

Ellen van Dijk is ook mee vooraan. De Nederlandse gaf voor de wedstrijd aan dat een wedstrijd met wind, kasseien en heuveltjes perfect bij haar passen. Het ideale scenario die ze vooraf schetste lijkt uit te komen. 'Ik hoop dat het geen massasprint wordt. Ideaal is een zware wedstrijd waar vroeg een schifting wordt gevoerd.' Als concurrent noemde ze onder andere sprintster en landgenoot Lorena Wiebes. Die zit er gelukkig voor haar niet bij vooraan.

25 km

De voorsprong van de elf koploopsters is meer dan een halve minuut op de achtervolgende groep. Ze werken goed samen vooraan.

Lotte Kopecky en Jolien D'Hoore

De twee Belgische die voorin meezitten, hadden voor de start goede hoop op een overwinning. Lotte Kopecky werd vorig jaar zesde, maar geeft aan dit jaar in betere conditie te zijn. Een sprint met een kleine groept lijkt ideaal voor haar. Jolien D'Hoore ziet dit als de wedstrijd die haar het meeste ligt en geeft net als haard landgenote aan dat haar conditie top is.

31 km

De aanval van Elisa Longo Borghini heeft effect gehad. Er rijdens nu elf rensters vooraan. De namen: Lisa Brennhauer, Sarah Roy, Elizabeth Deignan, Elisa Longo Borghini, Ellen van Dijk, .Jolien D'Hhoore, Amy Pieters, Lotte Kopecky, Demi vollering. Marta Cavalli en Lauren Stephens.

33 km

De rensters zijn aangekomen op de top van de Kemmelberg. We zien de favorieten van Trek-Segafredo vooraan bovenkomen. Elisa Longo Borghini trekt hard door. Liane Lippert van Team Sunweb valt ondertussen in de bocht. 

Reacties Van Aert en Van der Poel

De topfavorieten lieten elkaar niet wegrijden vandaag. Vooral Wout van Aert was daar na afloop niet blij mee. Mathieu van der Poel was het niet helemaal met hem eens, zo gaf hij aan bij Sporza.

37 km

We zijn aangekomen bij de Kemmelberg. Boels - Doelmans komt zich ook vooraan melden. Zij hebben naast Amy Pieters ook nog de Belgische Jolien D'Hoore. 

41 km

Nog een aantal kilometer richting de Monteberg en Kemmelberg. Trek-Segafredo voert nog steeds het grote peloton aan. Is Deignan weer in vorm? Zij wordt binnen de ploeg vergezeld door Audrey Cordon-Ragot, Elisa Longo Borghini, Ellen van Dijk, Ruth Winder en Trixi Worrack. 

Favorieten

Wie kunnen nog meer meedoen om de overwinning? Grace Brown won afgelopen woensdag nog de Brabantse Pijl en werd vorige week zondag twee in Luik-Bastenaken-Luik. Die wedstrijd werd gewonnen door Elizabeth Deignan. Lotte Kopecky wil namens België een goeie uitslag rijden. En wat kunnen de Nederlandse rensters Ellen van Dijk en Amy Pieters?

47 km - Geen Nederlandse toppers

Marianne Vos, Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen staan allemaal niet aan de start. Kan de Nederlandse Lorena Wiebes voor Team Sunweb wellicht meedoen voor de overwinning?

50 km - valpartij

Er worden nog steeds veel valpartijen gemeld. Nu is het Elisa Longo Borghini die op de grond ligt.

Update wedstrijd vrouwen

Wat is er tot nu toe gebeurd? Op het begin waren er veel partijen en was er veel onrust in het peloton. Op het begin probeerde een groepje van vier weg te rijden met de Nederlandse Rozemarijn Ammerlaan, maar zij werden vlug teruggegrepen. Daarna wist een kopgroep van zes langer weg te blijven met Ann-Sophie Duyck, Lucy van der Haar, Shannon Malseed, Cathalijne Hoolwerf, Leigh Ann Ganzar en Sara Poidevin. Uiteindelijk wisten ook zij niet weg te komen door toedoen van het hoge tempo van Trek-Segafredo. Daarom zitten we op zestig kilometer van de finish nog steeds met een grote groep bij elkaar. Ondanks dat is het wel een harde en zware wedstrijd geweest.

Vrouwen - 63 km

Er gebeurt nog weinig in de wedstrijd. Halverwege is er een grote groep bij elkaar. De Monteberg en Kemmelberg komen snel.

Nog even de laatste kilometer!

Gent-Wevelgem vrouwen

We gaan hier verder met de wedstrijd voor vrouwen. Zij zijn inmiddels halverwege de wedstrijd.

Leest u het verslag nog eens rustig terug

Uitslag

Van Aert en Van der Poel leken sterk vandaag, maar in de finale lieten zij zich toch flikken. De uitslag:

1. Mads Pedersen
2. Florian Sénéchal
3. Matteo Trentin
4. Alberto Bettiol
5. Stefan Küng
6. John Degenkolb
7. Yves Lampaert
8. Wout van Aert
9. Mathieu van der Poel
10. Dylan Teuns

Pedersen wint!

Pedersen is duidelijk de snelste in de sprint! Hij klopt Sénéchal en Trentin.

800 meter

Van der Poel en Van Aert gaan niet voor de overwinning rijden vandaag. Vooraan kijken ze naar elkaar.

1 km

Trentin, Bettiol, Sénéchal en Pedersen nu. De rest lijkt gezien.

2 km

We zijn er bijna. Van der Poel heeft nu al twee keer een gat dicht moeten rijden. Kan hij nog wat in de finale? Van Aert ziet er ook ijzersterk uit, maar onderschat de snelle Mads Pedersen niet.

3 km

Nu rijden weer vier renners weg en het is wederom Van der Poel die het gat moet dichtrijden. Hij krijgt hulp van Matteo Trentin.

4 km

Nu gaat Van Aert. Hij rijdt hard weg, maar Van der Poel rijdt snel het gat dicht!

5 km

Daar gaat Bettiol, maar ze zitten meteen op zijn wiel! 

7 km

Nog steeds geen aanvallen. De voorste negen gaan het uitmaken vandaag. Groep twee volgt op bijna een minuut.

9 km

De kopgroep rijdt uitstekend samen. Snelle mannen als Degenkolb, Pedersen, Van Aert en Van der Poel kunnen gokken op hun sprint. Deceuninck–Quick-Step zal zo iets moeten proberen.

12 km

De namen voorin: Florian Sénéchal, Yves Lampaert, John Degenkolb, Alberto Bettiol, Matteo Trentin, Mads Pedersen, Stefan Küng, Wout Van Aert, Mathieu Van der Poel en Mads Pedersen.

14 km

Negen renners rijden nu weg. Van der Poel, Van Aert en de renners van Deceuninck–Quick-Step zitten voorin.

16 km

Er gebeurde nog weinig voorin. Sommige renners zullen gokken op hun sprint, maar de aanvallen beginnen. Alberto Bettiol gaat er nu vandoor.

22 km

Wout van Aert is samen met Mike Teunissen (Jumbo-Visma), John Degenkolb met Florian Vermeersch (Lotto Soudal) en Sep Vanmarcke met Alberto Bettiol (EF Pro Cycling). Kunnen we nog een aanval van iemand verwachten? Ook Deceuninck–Quick-Step heeft nog drie mannetjes mee. 

Hoe hard gingen Van Aert en Van der Poel op de Kemmelberg?

25 km

Tijdrijder Küng gaat het niet redden. Tegen vijftien man kan hij niet opboksen en hij wordt ingerekend.

De valpartij van Gianni Vermeersch

Parijs-Tours

Team Sunweb wint weer!

We zeiden het al eerder, veel koers vandaag. Parijs-Tours is net geëindigd en weer wint Team Sunweb. Casper Pedersen mocht dit keer zijn handen in de lucht steken!

Gianni Vermeersch valt!

Gianni Vermeersch, de ploeggenoot van Mathieu van der Poel bij Alpecin-Fenix valt in de kopgroep. Dat is jammer voor de Nederlander en natuurlijk voor de Belg zelf.

32 km

Stefan Küng probeert weg te komen. Vijftien man achtervolgen op honderd meter.

33 km

Van der Poel en Van Aert gaan heel hard naar boven. Ze hebben het gat ineens gedicht. De verschillen zijn klein bovenaan.

34 km - laatste keer Kemmelberg

We starten met de Kemmelberg! De groepen zijn nog steeds niet bij elkaar. Wie zien op de top vooraan?

39 km

Een derde grote groep volgt op iets meer dan een minuut. Kunnen die nog wat in de laatste dertig kilometer? De twee groepen vooraan lijken nu samen te smelten. Ze gaan zich opmaken voor de laatste keer Kemmelberg (2,5 km aan 4,4%). 

40 km

Nog maar een paar klimmetjes vandaag en de laatste dertig kilometer zijn grotendeels vlak. Het groepje met Van Aert en Van der Poel moet eerst nog het gat naar de kopgroep dichten. De achterstand op dit moment: 19 seconden.

45 km

In de achtergrond zien we de groep van acht renners steeds dichter naar de negen koplopers kruipen. Het verschil is nog 25 seconden, maar ook vooraan houden ze het tempo hoog.

48 km

Van Aert en Van der Poel rijden nu in een groepje op 30 seconden van de negen koplopers. Wie zien we nog meer bij de Belg en Nederlander? Kasper Asgreen, John Degenkolb, Dylan Teuns, Alberto Bettiol, Florian Sénéchal en Yves Lampaert!

Vrouwen gestart!

51 km

Van der Poel en Van Aert gaan nu samen in de achtervolging. Ze hebben beiden nog een mannetje vooraan zitten met Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix) en Mike Teunissen (Jumbo-Visma). Ze volgen met meerdere renners op 33 seconden.

57 km

Een groep van negen renners heeft zich nu losgemaakt van het groepje. Geen Van der Poel en Van Aert. Wie zitten er wel bij? Mike Teunissen, Matteo Trentin, Gianni Vermeersch, Florian Vermeersch, Sep Vanmarcke, Stefan Küng, Alexis Gougeard, Luke Rowe en Mads Pedersen. Ze hebben al een flink gat te pakken van bijna een minuut.

Kopgroep

Wie hebben we vooraan gezien? In ieder geval Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Alexander Kristoff, Matteo Trentin, Gianni Vermeersch en Zdenek Stybar. 

61 km

De Monteberg (1 km, 7,3%) en Kemmelberg (3 km, 4,0%) komen eraan. We komen zo met een update welke renners vooraan zitten. De voorsprong op de achtervolgende groep is veertig seconden.

63 km

De vluchters van de dag zijn inmiddels allemaal ingerekend. Van Aert en Van der Poel laten zich constant vooraan zien in een groep van ongeveer 25 man.

 

68 km

Van der Poel zet aan. Zeven renners volgen, met onder andere Matteo Trentin en Mads Pedersen. Een groep van zestien volgt op korte afstand.

Een bewijs van de harde wind!

70 km

De wind waait nu hard! Een groep van 20-30 renners rijdt nu los van de rest.  Verschillende valpartijen en scheuren in het peloton. We zien zelfs modderpaden. Tijd voor Van Aert en Van der Poel?

74 km

Voor de sprinters lijkt het een zware wedstrijd te worden. Bij de eerste paar aanvallen zien Bennett, Colbrelli en Ackermann er niet geweldig uit. Het peloton brokkelt al lekker uit elkaar. De voorsprong van de koplopers is nog nauwelijks een minuut.

84 km

De koplopers zitten nu op de eerste keer Kemmelberg. Jacobs volgt op ruim een minuut en het peloton op weer een minuut daarachter. 

89 km

We zijn inmiddels met de eerste klimmetjes begonnen. Jacobs nadert het peloton tot op anderhalve minuut. Ondertussen staat Nils Politt (Israel Start-Up Nation) stil met pech. Nog een aantal kilometer tot de eerste keer Kemmelberg (3 km aan 4%).

94 km

Het peloton doet het iets rustiger aan. De voorsprong van de koplopers groeit tot de drie minuten. Johan Jacobs zwerft daar tussenin op iets minder dan twee minuten.

96 km

Nog minder dan 100 kilometer! De renners eten nog wat voor de echte finale begint. 

Eerste uur: 45,7 km/u.
Tweede uur: 42,5 km/u.
Derde uur: 43,9 km/u.

102 km - Van der Poel lek

Mathieu van der Poel rijdt lek, maar wordt goed door zijn ploeg geholpen. Ondertussen probeert Johan Jacobs van Movistar in zijn eentje het gat naar de kopgroep te dichten. We krijgen zo vier klimmetjes binnen tien kilometer!

109 km

Het peloton gaat heel hard en de ploegen lijken vooraan de eerste klimmen op te willen rijden. De voorsprong van de kopgroep is nog nauwelijks twee minuten.

113 km

Het peloton onder aanvoering van Jumbo-Visma schroeft het tempo flink op. De voorsprong loopt terug richting de drie minuten. Heeft Van Aert wederom goede benen? Ondertussen stapt Lukas Pöstlberger na een valpartij af en is Celab Ewan achterop geraakt.

Het peloton geeft flink gas

Welke klimmen krijgen we vandaag?

Voor de finale start nemen we een kleine lunchpauze met de gebruikelijke lunchtip. Dit keer: tosti pindakaas met banaan en walnoten, je moet er maar van houden.. 

Dan starten we op ongeveer 100 kilometer van de finish met de Scherpenberg. Daarna volgen er nog vele anderen, met onder andere drie keer de Kemmelberg. Hieronder een overzicht:

139,5 km: Vidaigneberg (175 meter aan 4,6%)
140,5 km: Baneberg (370 meter aan 6,1%)
146,5 km: Monteberg (1.000 meter aan 7,3%)
148,0 km: Kemmelberg (3.000 meter aan 4,0%)
178,0 km: Monteberg (1.000 meter aan 7,3%)
179,5 km: Kemmelberg (3.000 meter aan 4,0%)
187,0 km: Scherpenberg (400 meter aan 1,3%)
192,0 km: Vidaigneberg (175 meter aan 4,6%)
193,0 km: Baneberg (370 meter aan 6,1%)
198,0 km: Kemmelberg (2.500 meter aan 4,4%)

120 km - voorsprong loopt terug

Er was wat hoop op waaiers in de afgelopen tien kilometer, maar de schade bleef beperkt in het peloton. Wel is de voorsprong teruggelopen tot vijf minuten. Nog zo'n twintig kilometer tot het eerste klimmetje van de dag.

Andere favorieten - Mads Pedersen

We hebben al een aantal favorieten gehoord over hun kansen. Trek-Segafredo staat zonder Nederlanders aan de start, maar heeft met Mads Pedersen wel een favoriet aan in huis. Hij hoopt vandaag op een sprint in een kleine groep. Maar verslaat hij dan bijvoorbeeld een Van Aert of Van der Poel? Verder heeft de ploeg ook nog de Belgen Jasper Stuyven en Edward Theuns aan de start. 

Trek-Segafredo toch met Nederlandse invloed

Van der Poel ploegmaat kwijt

Van der Poel moet het met een mannetje minder doen. De Belg Senne Leysen van Alpecin-Fenix is afgestapt. Vorig jaar viel hij ook al uit, al wisten toen maar 78 renners op tijd binnen te komen.

Gent-Wevelgem vrouwen

Wist u dat de vrouwen ook rijden vandaag? In de Leiderstrui houdt u na de finish van de mannen in dezelfde liveblog op de hoogte van de ontwikkelingen. De vrouwen starten om 13.45 uur en de verwachte finish ligt rond 17.45 uur.

138 km

De situatie is op dit moment onveranderd. De koplopers hebben hun voorsprong nog iets uitgebouwd naar meer dan zeven minuten. Het tweede uur ging iets langzamer met 42,5 kilometer per uur.

150 km

Er wordt verwacht dat de renners voor 16.00 uur binnen zijn. Bij de finishplaats in Wevelgem regent het op dit moment erg hard. Dat belooft spektakel. 

160 km

De renners in het peloton doen een plasje, waardoor de voorsprong oploopt richting de zes en halve minuut. Kenneth Van Rooy van Sport Vlaanderen - Baloise is de eerste uitvaller die gemeld wordt.

Twee Italianen - Alexander Konychev en Leonardo Basso

En wat kunnen de laatste twee renners van de kopgroep, de Italianen Alexander Konychev (Mitchelton-Scott) en Leonardo Basso (INEOS Grenadiers). Konychev is de zoon van Dimitri Konyshev, die ooit vier etappes in de Tour de France won. Alhoewel zijn naam niet Italiaans klinkt, is de 22-jarige renner het toch echt. Dit is zijn eerste jaar voor de ploeg die vandaag met vier Australiërs en een outsider aan de start staan (Luka Mezgec). 

Leonardo Basso is de andere Italiaan. Deze 26-jarige renner van Team INEOS stond vorig jaar ook al aan de start, maar wist toen niet de finish te halen. De ploeg staat met vier Britten aan de start (Chris Lawless, Ethan Hayter, Luke Rowe en Owain Doull). En wat kan Michal Kwiatkowski vandaag?

Twee Belgen - Kenny Molle en Gilles De Wilde

Dan zijn er ook nog twee Belgen in de kogproep, namelijk Kenny Molly en Gilles De Wilde. Molly is 23 jaar en rijdt voor Bingoal - Wallonie Bruxelles. Bij de door Bauke Mollema gewonnen Japan Cup in 2019 boekte de Belg zijn beste resultaat. Daarin werd hij negende. Gilles de Wilde is met zijn twintig jaar nog een stukje jonger. Hij rijdt voor Sport Vlaanderen - Baloise. Het is zijn eerste jaar bij de profs, waarin hij onder andere al achtste werd op het Nationaal kampioenschap tijdrijden (gewonnen door Van Aert). 

175 km

Het eerste uur is afgelegd met een gemiddeld tempo van 45,7 kilometer per uur. Met nog 175 kilometer te rijden, bepaalt Deceuninck–Quick-Step nu het tempo in het peloton. De voorsprong blijft daardoor rond de vijf minuten.

Julien Morice

Dan de andere Fransman in de kopgroep, Julien Morice (B&B Hotels). Deze 29-jarige renner rijdt sinds 2018 voor de Franse ploeg. Hij won alleen in 2018 een tijdrit in de minder bekende 'Sharjah Tour'. De ploeg bestaat verder uit vier Belgen (Jens Debusschere, Frederik Backaert, Bert De Backer en Jonas Van Genechten), die in de finale wellicht nog een rol kunnen spelen. 

Alexis Gougeard

De Fransman Alexis Gougeard rijdt al sinds 2014 voor AG2R La Mondiale. Zijn grootste prestatie zette hij neer door in 2015 een etappe in de Vuelta te winnen, door de sterkste te zijn van een grote kopgroep. Met Oliver Naesen in de ploeg, heeft de Franse ploeg één van de favorieten aan de start. 

Voorstelrondje - Mark Cavendish

Nu de kopgroep de zege van het peloton heeft gekregen, kunnen we de zeven renners even aan u voorstellen. Te beginnen met de bekendste naam voorin, Mark Cavendish. Zijn ploeg Bahrain McLaren heeft in de breedte een sterke ploeg, met namen als Dylan Teuns en Iván García Cortina. Sonny Colbrelli lijkt de kopman voor vandaag en daar wil Cavendish zich waarschijnlijk graag voor opofferen. De sprinter die al dertig touretappes won, rijdt al tijden geen ereplaatsen meer bij elkaar. Een grote naam in de kopgroep, op papier dan.

198 km

De live-uitzending kent vanaf nu een pauze tot 13.30 uur. We zullen het moeten doen met updates van de organisatie. Hopelijk schakelen we weer in als de eerste klimmen opdoemen op zo'n honderd kilometer van de finish.

200 km

Het is inmiddels aan het regen en de renners proberen zich warm aan te kleden. Daardoor loopt de voorsprong van de kopgroep snel op. Nu al meer dan vier minuten!

209 km

De kopgroep lijkt de zege van het peloton te krijgen. De voorsprong loopt richting de twee minuten. 

216 km - Mark Cavendish in kopgroep

De zeven renners vooraan hebben op dit moment een halve minuut voorsprong. De namen:
- Mark Cavendish (Bahrain)
- Alexis Gougeard (AG2R)
- Alexander Konychev (Mitchelton-Scott)
- Leonardo Basso (INEOS Grenadiers)
- Julien Morice (B&B Hotels)
- Kenny Molly (Bingoal)
- Gilles De Wilde (Sport Vlaanderen - Baloise)

220 km

Een groepje van zeven renners heeft elkaar gevonden. Krijgen zij de ruimte?

225 km

Het is nog niemand gelukt om weg te rijden. Er lijken veel renners in de kopgroep van de dag te willen zitten.

Van der Poel

Van der Poel is de grootste uitdager voor Van Aert of Van Aert voor Van der Poel, u mag het bepalen. De Nederlander van Alpecin-Fenix ziet zijn tweede plaats in de Brabantse Pijl nog steeds als een gemiste kans. Toch staat hij volgens zichzelf met een betere conditie dan vorig jaar aan de start in Gent-Wevelgem. Als er een groepje van 5-10 man wegrijdt na de Kemmelberg, verwacht Van der Poel dat ze vooruit kunnen blijven.

Van Aert

Van Aert is de absolute kopman van Jumbo-Visma. Hij heeft na de Tour de France niet meer gekoerst, maar voelt zich goed. 'Ik heb heel goed getraind de afgelopen dagen en kijk er naar uit om weer te koersen.' Hij verwacht dat de extra beklimming over de Kemmelberg een grote rol gaat spelen. Daarin maakt het voor hem niet uit of ze met een grote of kleine groep naar de sprint rijden. Daar klinkt alvast vertrouwen uit.  

Officiële start!

We zijn officieel onderweg! Een aantal renners probeert meteen weg te komen. Florian Senechal staat onmiddellijk met pech langs de kant. Nog 231 kilometer te gaan.

Bennett/Lampaert

Deceuninck–Quick-Step staat altijd met een sterke ploeg aan de start, maar kent geen topfavoriet. Als het op een sprint uitloopt kunnen ze op Bennett rekenen. De Ier ziet vandaag als een kans, ondanks dat de renners drie keer over de Kemmelberg heen moeten: 'Als je de benen niet hebt, is het de hel. Maar ik wil met een positieve insteek starten: ik zie dit als een kans.' Lampaert gelooft dat de ploeg het tactisch kan spelen, maar denkt dat het voor de sprinters moeilijk wordt om aan te haken. Daarnaast starten voor de ploeg Zden?k Stybar, Kasper Asgreen, Tim Declercq, Florian Sénéchal en Bert Van Lerberghe.

Vanmarcke/Keukeleire

EF Pro Cycling heeft geen topfavorieten, maar heeft in de breedte een sterke ploeg. Vanmarcke laat weten dat twee renners er bovenuit steken en dat het een kwestie van aanhaken wordt. Met sterke mannen voorop na de Kemmelberg kan een klein groepje volgens hem vooruit blijven. Keukeleire verwacht veel wind en regen. Daarnaast staan ook de Nederlanders Sebastian Langeveld en Julius van den Berg bij de ploeg aan de start.

Start! Over een aantal kilometers starten we officieel.

Degenkolb/Ewan

De Duitser verwacht geluk nodig te hebben en denkt dat het lastig wordt om de explosieve mannen te volgen. Met Caleb Ewan in de ploeg (Lotto Soudal) heeft de ploeg nog een sprinter die een rol kan spelen.

Favorieten

Naast Van der Poel en Van Aert staan er veel renners aan de start die vandaag denken een kans te maken. Voor de etappe zijn een aantal aan het woord geweest. Wat denken zij over vandaag?

Kristoff

Wat kan Alexander Kristoff, de winnaar van 2019? Bekijk hier nog eens zijn overwinning van vorig jaar. https://www.indeleiderstrui.nl/videos/222066/video-samenvatting-gent-wevelgem 

Zien we vandaag een clash tussen Van Aert en Van der Poel?

Welkom!

Goedemorgen en welkom bij de liveblog van Gent-Wevelgem. In de Leiderstrui houdt u vandaag heel de dag op de hoogte van de ontwikkelingen in de koers. De renners starten om 10.00 uur en finishen rond de klok van 16.00 uur!


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws