Geen Hel van het Noorden dit jaar: 'Ik mis vooral de vurigheid' De Klassiekers
De Klassiekers

Geen Hel van het Noorden dit jaar: 'Ik mis vooral de vurigheid'

Geen Hel van het Noorden dit jaar: 'Ik mis vooral de vurigheid'

Normaliter zou op eerste paasdag de wielerwereld in het teken staan van Parijs-Roubaix, maar door het coronavirus blijft het genieten over het kasseien-gedokker voorlopig uit. In verschillende media blikken (ex-)renners terug op hun herinneringen aan De Hel van het Noorden.

Een wedstrijd uniek in zijn soort, zo kan Parijs-Roubaix omschreven worden als we de mensen mogen geloven die de wedstrijd gereden hebben. Tom Boonen, meervoudig winnaar, kan met veel plezier terugkijken, maar heeft ook veel geleden. 'Het zijn geen kasseien die daar liggen, het is alsof ze een camion met stenen hebben leeggegooid en daarna wind en regen de rest hebben laten doen. Daar rijden is als je hoofd in een strop steken. Het kan plots afgelopen zijn', zo worden zijn woorden opgetekend door het Algemeen Dagblad.

Hayman: 'Voelde me bijna slecht dat ik had gewonnen'

De Belg was dicht bij het winnen van zijn vijfde kasseientrofee in 2016, maar werd tweede achter de verrassende winnaar Matthew Hayman. De Australiër leek lange tijd door een blessure niet eens deel te kunnen nemen aan de wedstrijd, maar versloeg tegen alle verwachtingen in Boonen op de velodroom in Roubaix. 'Iedereen wilde dat hij die vijfde keer won, ik voelde me bijna slecht dat ik gewonnen had. Tom was zelf de enige Belg die blij was dat ik had gewonnen', vertelt hij tegenover VeloNews.

'Magisch', zo noemt Servais Knaven De Hel bij De Telegraaf. De Nederlander won in 2001 de klassieker, maar moet nu lijdzaam toezien dat deze dit jaar niet verreden kan worden. 'Hopelijk is er ruimte om de koers later in het jaar te organiseren, al gaat dat nog een hele puzzel worden.' Iemand die mogelijk dan van de partij is, is de Fransman Arnaud Démare. 'Ik mis vooral de vurigheid van de wedstrijd', vertelt hij bij Cyclism'Actu. 'Ik geloof er tot het einde van mijn carrière in dat ik die wedstrijd kan winnen.'

'Voor de mensen thuis was het spannender'

Parijs-Roubaix is echter niet alleen een wedstrijd van triomfverhalen, maar ook van bergen ellende. Jesper Asselman spreekt bij het Algemeen Dagblad over een leegloper in de finale van de wedstrijd. 'Deze keer wilde ik finishen', denkt hij terug aan dat moment. 'Ik kwam in een soort trance, ik bleef maar trappen. Het is een mythische wedstrijd.' Hij finishte uiteindelijk wel, maar deed dat buiten de tijdslimiet.

Pech kende ook Hennie Kuiper. In 1983 reed hij in gewonnen positie over de laatste kasseistrook zijn fiets kapot. De ploegleiderswagen was niet in de buurt, waardoor hij een lange tijd op reservemateriaal moest wachten. 'Een film kun je niet spannender maken' vertelt hij bij de NOS. Het werd hem echter niet fataal. Zijn voorsprong was groot genoeg om het gemis op zijn palmares in te vullen. Kuiper zelf blijft nuchter onder het voorval: 'Voor de mensen thuis was het spannender, die kregen bijna een hartverzakking.'

Het is spanning die dit jaar uit zal blijven voor de renners en de fans die smachten op een vleugje koers. Voor de mensen die graag nog eens willen nagenieten van de wedstrijd zenden verschillende televisiezenders edities van voorgaande jaren uit. Bekijk onze TV & tijden voor een compleet overzicht van de Roubaix-uitzendingen op televisie. (Foto: Sirotti)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws